Besproei de koplamp eerst in met water

Een eigen auto is een waardevol bezit. Het geeft je de vrijheid om de wijde wereld in de trekken. Om zo lang mogelijk van je auto te genieten, is goed onderhoud belangrijk. Dat wil zeggen dat je eens per jaar even de motor moet laten checken bij de garage, maar ook dat je je auto regelmatig moet wassen. Want behalve dat een schone auto er gewoon veel mooier uitziet, is het ook beter voor je auto én voor jouw veiligheid wanneer je ‘m eens in de zoveel tijd laat shinen. Waar vroeger vooral mannen de auto wasten, nemen tegenwoordig ook vrouwen de emmer ter hand om de auto te poetsen. Je kunt je auto wassen op straat, in een wasbox of in een wasstraat. Ga je de auto met de hand wassen? Volg dan ons handige stappenplan verderop in dit artikel!

Waarom moet je regelmatig je auto wassen?

Je auto wassen doe je niet alleen om hem met trots aan de buitenwereld te tonen, er zijn nog een paar redenen waarom het belangrijk is om regelmatig je auto te wassen:

 • In de winter kunnen er pekelresten aan je auto blijven hangen, deze tasten de lak van je auto aan, maar bijvoorbeeld ook je remschijven en onderkant van je auto.
 • Vogelpoep bijt in je lak waardoor er doffe plekken zichtbaar blijven. Dit moet je dus zo snel mogelijk weghalen.
 • Op veel auto’s zitten er sensoren en/of camera’s. Deze kunnen slechter presteren vanwege vuil. En zo’n camera of sensor is wel zo handig bij het achteruit inparkeren.
 • Wanneer je ramen en/of buitenspiegel vervuild zijn, kan je niet meer alles zien. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Auto wassen op straat of in een wasstraat?

Wanneer je witte auto langzaam zwart kleurt, weet je dat het tijd wordt om de auto te wassen. Je kunt daarvoor naar een wasstraat. Vaak kan je dan gewoon in je auto blijven zitten terwijl de auto automatisch door de straat ‘glijdt’. Van alle kanten komen er dan rollen, borstels, lappen en föhns die ervoor zorgen dat jouw auto stralend de wasstraat uit komt.

In een wasstraat hoef je zelf niets te doen en bovendien ben je relatief snel klaar. Alleen de binnenkant moet je daarna zelf doen, maar ook daarvoor hebben ze handige stofzuigers en doekjes waarmee dat zo gepiept is.

Je kunt ook de auto met de hand wassen. Dat wil zeggen dat jij zelf met doekjes en water in de weer gaat om jouw trotste bezit weer te laten stralen. Nadeel is dat dit veel meer tijd kost dan een wasstraat. Toch kiezen veel mensen ervoor om de auto met de hand te wassen omdat een wasstraat schade zou kunnen aanbrengen op de lak. Dit komt niet ten goede van de glans van je auto. Of dat echt zo is, is maar te bezien; tegenwoordig zijn de wasstraten steeds geavanceerder en dus vriendelijker voor de lak van je auto.

Wanneer je ervoor kiest om de auto met de hand te wassen, kan je dat op straat doen of in een wasbox. Let op: niet in elke gemeente mag je de auto op straat wassen. Het beste is het om de auto in een wasbox te wassen, daar heb je ook gelijk allerlei handige tools binnen handbereik.

Stappenplan voor auto wassen

De auto met de hand wassen is een tijdrovende, maar dankbare klus. Je ziet namelijk direct resultaat! Belangrijk is wel dat je met een aantal dingen rekening houdt om te voorkomen dat je auto beschadigt. Wij hebben daarom een handig stappenplan voor je opgesteld:

 1. Vul een emmer met lauw water en doe hier autoshampoo in

  Let op: gebruik alleen schoonmaakmiddel dat echt bestemd is voor auto’s, anders wordt je auto niet mooi schoon.
 2. Vul een extra emmer met schoon water

  Hierin kan je je doek uitspoelen zodat het sopje niet snel vies wordt.
 3. Gebruik een microvezeldoek

  Gebruik geen spons, hier kan gruis in blijven zitten dat kleine krasjes achterlaat op de lak van je auto. Maak de microvezeldoek nat in de emmer sop.
 4. Aan de slag

  Ga met de vochtige microvezeldoek over de auto heen. Wrijf altijd in lengterichting, maak dus geen ronddraaiende bewegingen. Deze ‘cirkels’ zijn namelijk goed zichtbaar wanneer de zon op je auto staat. Spoel de doek regelmatig uit in de extra emmer en dompel ‘m dan opnieuw in het sopje. Is het sopje vuil geworden? Maak dan een nieuw sopje!
 5. Velgen

  Vergeet niet om de velgen schoon te maken. Hiervoor bestaan speciale sprays. Gebruik eventueel een oude tandenborstel om overal goed bij te kunnen.
 6. Afspoelen

  Is je hele auto schoon? Ben je het dak niet vergeten? Dan kan je gaan afspoelen! Gebruik hiervoor een tuinslang of gooi een paar emmers schoon water over de auto wanneer je geen tuinslang in de buurt hebt.
 7. Drogen

  Om te voorkomen dat er strepen zichtbaar blijven op de auto, is het belangrijk om ‘m goed af te drogen. Gebruik hiervoor een superabsorberende droogdoek, ook wel watermagneet genoemd, deze is speciaal bedoeld voor het droogmaken van auto’s.

Extra tips

En dan nog even dit:

 • Wanneer je een hogedrukspuit gebruikt, hou dan genoeg afstand tot je auto anders beschadig je de lak.
 • Je auto wassen met azijn zorgt voor extra glans. Voeg een scheutje azijn toe aan het sopje.
 • Je auto wassen met glansspoelmiddel zorgt ook voor extra glans. Voeg een scheutje glansspoelmiddel aan het sopje toe.
 • De auto wassen met wasverzachter wordt vooral gedaan om het kunststof aan de binnenkant van de auto weer mooi te laten glanzen. Doe daarvoor een beetje wasverzachter op een microvezeldoek en wrijf dit over je dashboard. Het ruikt nog lekker ook!

Duurzaam je auto wassen zonder water

Wanneer je je auto wast, gaat er veel water verloren. In hartje zomer de auto wassen, wordt dan ook vaak afgeraden en soms zelfs verboden omdat we dan zuinig moeten zijn met het water. Wil jij je auto wassen zonder water? Er bestaan tegenwoordig speciale schoonmaakmiddelen waarmee je je auto zonder water kunt wassen.

Je sprayt dit op de auto en maakt vervolgens met een microvezeldoek de hele auto schoon. Dit is een stuk milieuvriendelijker en je hebt geen gedoe met water. Op deze manier kan je ook gewoon je auto wassen op straat!

Westwing: handige tips voor huis, tuin en keuken

Bij Westwing verrassen we je niet alleen dagelijks met de beste deals, we delen ook handige huis-tuin-en-keuken-tips, zoals: Hoe reinig je je matras?, Hoe was je je vitrages?, Hoe maak je je schoenen schoon? En: hoe ruim je je huis op? Nog geen lid? Registreer je vandaag nog bij Westwing en laat je dagelijks inspireren.