Ontdek onze interieur sale -70%!

Badkamer met wit ligbad, borstel, doek en handdoeken

Na een stressvolle werkdag willen we gewoon thuis ontspannen en genieten van de rust en stilte. Toch? Even een tijdje in bad, opwarmen en rusten kan wonderen doen voor je humeur. In een warm bubbelbad kunnen we ontspannen met onze favoriete serie of een goed boek! Ontdek hier tips voor een schone badkamer en specifiek voor als je het bad gaat schoonmaken. Het schoonmaken van het bad is waarschijnlijk geen onderdeel van een ontspannende avond maar het moet toch gebeuren als je je daar comfortabel wilt voelen. De meeste mensen reinigen hun badkamer en dus de douche en het bad eens per week grondig. Ontdek hier onze slimme tips!

De ventilator in je badkamer schoonmaken

Het is voor elke kamer aan te raden om van boven naar beneden schoon te maken. In de meeste badkamers is er een filter om het vocht in de badkamer af te voeren om schimmel te voorkomen. De filter wordt vaak stoffig en vies. Dus verwijder het van de muur of het plafond en maak het schoon onder stromend water. Droog het dan goed af en zet het terug op zijn plaats.

De douche en het bad schoonmaken

Niemand houdt er echt van om een badkuip schoon te maken. Soms denken we er liever twee keer over na voordat we een warm bad nemen. Hardnekkig vuil in de voegen en een verstopte badafvoer zijn gewoonweg onaantrekkelijk. Maak de voegen schoon, maak de afvoeren schoon en reinig het roestvrijstaal – zodra je het vuil hebt verwijderd, zal jouw grote badkuip er weer stralend en aantrekkelijk uit zien. Het eerste dat je moet overwegen is van welk materiaal jouw badkuip is gemaakt. De materialen van een douchbak zijn dezelfde als die van een badkuip, daarom staan volgend de materialen op een rijtje. De reinigingsprocedure is hetzelfde.

Bad of douchekuip uit acryl

Spoel jouw acryl bad altijd na elk bad af met heet water en droog het oppervlak af met een katoenen doek. Acrylbaden zijn bestand tegen vele soorten vuil. Vaak volstaat een eenvoudig doekje of sponsje voor het reinigen.

Maar let op: Het oppervlak van acryl baden is zeer gevoelig voor krassen en beschadigingen. Gebruik daarom geen schuurmiddel, ruwe doeken of schuursponzen! Anders kunnen er gemakkelijk microfijne krassen ontstaan, waarin vuil en kalkresten zich weer kunnen verzamelen.

Een geëmailleerde bad of douchekuip

Hoewel geëmailleerde badkuipen relatief goed bestand zijn tegen krassen, moet je bij het schoonmaken ervan geen al te ruwe sponzen of borstels gebruiken. Als je een of twee krassen opmerkt, gebruik dan een speciale schuurpasta die ontwikkeld is voor badkuipen van geëmailleerd staal uit de speciaalzaak. Je reinigt jouw geëmailleerde badkuip bijzonder goed en voorzichtig met bijvoorbeeld shampoo. Hardnekkige vlekken en randen kunnen worden gereinigd met zachte zeep. Ook hier moet je de badkuip na elk bad en elke reiniging zorgvuldig met helder water afspoelen.

Een bad of douchekuip van kunststof

Een badkuip van kunststof ofwel plastic moet net als een badkuip van acryl worden gereinigd, omdat acryl ook tot de kunststoffen behoort. Als je niet weet van welk materiaal jouw badkuip gemaakt is, kun je er met een magneet of op gevoel achter komen. Een kunststoffen badkuip voelt warm aan, klinkt anders dan een bad van geëmailleerd staal en is veel gevoeliger.

Daarom geldt dit ook hier: Gebruik uitsluitend zachte doeken en sponzen en gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen. Wasmiddel en een microvezeldoek zijn voldoende!

De beste huismiddeltjes voor als je het bad gaat schoonmaken

Het geeft je een beter gevoel: je badkamer schoonmaken met milieuvriendelijke huishoudelijke middelen! Maar het is uiteraard ook veel beter voor het leven en de wereld om je heen. Het is altijd beter om het zonder de chemische middelen te doen. Dus waarom probeer je niet eens wat huishoudelijke middelen uit die je waarschijnlijk al thuis hebt? We zullen je vertellen hoe het werkt:

Reinigen van de badkuip met waspoeder

Het reinigen van het bad met waspoeder is zeer eenvoudig:

 1. Giet er wat van in de badkuip.
 2. Wrijf zachtjes met een vochtige spons.
 3. Laat het inwerken en spoel het dan schoon!

Maak de badkuip schoon met bakpoeder of zuiveringszout

Zoals bij veel textiel is ook bakpoeder met natriumbicarbonaat of zuiver natriumbicarbonaat een superreiniger. Het werkt zeer eenvoudig:

 1. Strooi het bakpoeder of zuiveringszout in de vochtige badkuip.
 2. Laat een nacht inwerken.
 3. Spoel grondig af en veeg het af met een zachte spons indien nodig.

Tip: bakpoeder of zuiveringszout kan ook gemengd worden met een beetje appelazijn – dit verwijdert ook direct kalkaanslag en verhoogt het effect.

Maak de badkuip schoon met azijn of citroen.

Sommige vlekken verdwijnen alleen met zuur. Azijn met een beetje zout is ook een insider tip voor gele verkleuring door badolie en dergelijke. Azijn en citroen zijn echt een wondermiddel tegen roest en kalkvlekken als je je badkamer wilt schoonmaken:

 1. Breng licht verdund citroenzuur of azijn aan op de te behandelen oppervlakken.
 2. Laat ongeveer 20 minuten intrekken.
 3. Goed naspoelen en afnemen met een doek of een zachte spons.

Tip: Bakpoeder of citroen kun je ook gebreuken om je wasmachine schoon te maken.

Karnemelk voor de perfecte glans

Jouw badkuip is schoon, maar je mist een frisse, schone gloed, alsof hij weer als nieuw is? Ga aan de slag met karnemelk:

 1. Verdeel de karnemelk over de gehele badkuip, eventueel met een doek.
 2. Laat het ongeveer 30 – 60 minuten inwerken.
 3. Spoel de badkuip schoon en klaar!

Badkamer schoonmaken: de voegen goed reinigen.

Na het baden moet je niet alleen jouw bad goed schoonmaken, maar ook de voegen! Deze stap wordt vaak vergeten, maar is essentieel. Natuurlijk hoef je de voegen niet na elk bad schoon te maken, maar je moet wel regelmatig bij het bad schoonmaken de voegen meenemen.

De gespecialiseerde handel biedt speciale reinigingsmiddelen voor voegen. Deze worden gemengd met basis- en vetoplossende additieven en worden aangebracht op de ruimten tussen de tegels. Hiervoor kan je ideal een plantenspuit gebruiken om het reinigingsmiddel op te spuiten. Maar je kunt ook goede resultaten bereiken met een goede stoomreiniger. De hete stoom lost de vervuiling op, die vervolgens gemakkelijk kan worden afgeveegd.

Het gebruik van vuilgummetjes is daarentegen wat tijdrovender en bewerkelijker. Zo wrijf je het vuil als het ware uit de voeg. Een beproefd en oud huishoudmiddel is het spoelglansmiddel uit de vaatwasser. Het spoelglansmiddel wordt eenvoudigweg met een afgedankte tandenborstel aangebracht op de voegen en vervolgens met helder water afgespoeld. Perfect voor verkalkte tegelvoegen!

Badkamer schoonmaken: ontkalken

Een belangrijke taak van het project ‘badkamer schoonmaaken’ is het verwijderen van kalk. Kalk zit in elk kraanwater en laat witte vlekken achter op je badkamer armaturen en glas. Om deze vlekken te verwijderen, kun je het beste zure reinigingsmiddelen gebruiken. Maar let op dit geldt niet voor aluminium want dat materiaal gaat niet goed samen met zuur. Net als voor de badkuip kun je hier ook azijn of citroen gebruiken. Kijk voor het complete process hier boven. Om aluminium armaturen schoon te maken kun je bakpoeder gebruiken, zie hier boven het complete stappenplan.

Tip: Om jouw douchekop en waterkraan schoon te maken kun je het citroen gemeng in een ballon vullen en deze over de douchekop of waterkraan trekken. Laat dit een uurtje inweken en daarna kun je de kalk heel makkelijk met een doek er af halen.

Hoe kun je het bad en de afvoer van de douche goed reinigen?

Na elk bad stromen badschuim, huidschilfers en haren door de afvoer. Hoewel het badwater grotendeels in de riolering wegvloeit, hoopt een deel van het badwater zich nog steeds op in de afvoer van het bad. Hetzelfde geldt voor de douche! Daarom moet je niet alleen jouw bad en douche grondig reinigen, maar ook de afvoerpijp bij het schoonmaken van de badkamer.

Als het water in jouw afvoer slechts licht verstopt is, helpt een mengsel van azijn en bakpoeder vaak. Doe beide in de afvoerpijp en wacht 20 minuten. Spoel vervolgens af met heet water en de afvoer moet weer vrij zijn. Is dat niet voldoende, dan zal je jouw toevlucht moeten nemen tot hardere methoden zoals de pijpreinigingsspiraal.

Voorkomen is beter dan genezen: zorg dat je bad niet verstopt raakt

Badkamer schoonmaken en schoon houden; om te voorkomen dat jouw badkuip verstopt raakt, moet je de afvoer van de douche regelmatig schoonmaken en voorzorgsmaatregelen nemen. Dit is de enige manier om te voorkomen dat haren en zeepresten in de afvoer komen en daar vast komen te zitten. Om haar en vuil uit de buurt van de afvoerpijp te houden, moet je elke keer dat je gaat douchen een haarzeef op de afvoer plaatsen, zo voorkom je dat de haren in de afvoer komen. Maak deze na elke douche schoon.

Extra tip: Houd de heetwaterstraal van jouw handdouche regelmatig een paar minuten op de afvoer. De hitte

Badkamer schoonmaken voor de perfecte spadag

Ook al is het schoonmaken van het bad vaak vervelend, toch willen we niet zonder een warm en schoon bad. Om van jouw badkuip jouw persoonlijke lievelingsplek te maken, moet je regelmatig aandacht besteden aan het schoonmaken van het bad en je badkamer. Je kunt de juiste producten vinden in de WestwingNow online shop. Als je nog meer motivatie hebt om te poetsen, kijk dan ook naar het artikel over de grote lenteschoonmaak. Wij wensen je veel plezier, succes en natuurlijk veel ontspanning!