Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
Badkamer schoonmaken wastafel met opstaande wasbak op houten wastafel

Dagelijks bevinden we ons meerdere malen in de badkamer. In de ochtend, avond en misschien ook wel tussendoor. Niets fijner om in de wintermaanden een warm bad te nemen, maar ook in de zomer is het een fijne plek om je even lekker op te frissen. De badkamer schoonmaken hoort er dan ook bij. Hoe pak je dit het beste aan en welke producten heb je nodig? Hoe kun je het beste voegen schoonmaken? Ontdek hier tips voor een schone badkamer.

Life hacks voor het schoonmaken van je badkamer

Het is voor elke kamer aan te raden om van boven naar beneden schoon te maken. Begin letterlijk bij het plafond. In de meeste badkamers zit hier namelijk een filter om het vocht af te voeren om schimmel te voorkomen. Deze filter wordt vaak stoffig en vies. Verwijder het van de muur of het plafond en maak het schoon onder stromend water. Droog het dan goed af en zet het terug op zijn plaats.

Net zoals bij het schoonmaken van een oven, magnetron of zitbank, geldt ook voor de badkamer: voorkomen is beter dan genezen. Probeer dan ook altijd na het douchen of badderen alles schoon en droog te vegen. Spoel eerst alles goed na zodat zeep- en olieresten weg zijn. Door het direct schoon en droog te vegen voorkom je dat er snel kalkaanslag optreedt. Het gaat vooral om de voegen en afvoer, maar ook om het kraanwerk. Maak daarom de voegen schoon, de afvoeren schoon en reinig het roestvrijstaal.

Voor elk materiaal een andere behandeling

  1. Bad of douchekuip uit acryl

    Spoel je acryl bad altijd na elk bad af met heet water en droog het oppervlak af met een katoenen doek. Acrylbaden zijn bestand tegen vele soorten vuil. Je kunt voor het reinigen het beste een eenvoudig doekje of sponsje gebruiken. Let wel op: Het oppervlak van acryl baden is erg gevoelig voor krassen en beschadigingen. Gebruik daarom liever geen schuurmiddel, ruwe doeken of schuurspons. Hierdoor kunnen er gemakkelijk hele fijne krassen ontstaan, waarin vuil en kalkresten zich weer kunnen verzamelen.
  2. Een geëmailleerde bad of douchekuip

    Een geëmailleerd bad is van een bepaald soort staal wat harder is dan metaal. Omdat ze goed bestand zijn tegen krassen zijn ze erg duurzaam in gebruik. Toch is het bij het schoonmaken van een geëmailleerd bad goed om geen al te ruwe sponzen of borstels te gebruiken. Mocht er toch een krasje zijn ontstaan, gebruik dan een speciale schuurpasta uit de speciaalzaak.
  3. Een bad of douchekuip van kunststof

    Een badkuip van kunststof kun je, net zoals een bad van acryl, het beste reinigen met milde producten zoals wasmiddel. Denk hierbij ook aan een zachte microvezeldoek, spons en allesreiniger. Gebruik niet te agressieve reinigingsmiddelen. Als je niet weet van welk materiaal jouw badkuip gemaakt is, kun je er met een magneet of op gevoel achter komen. Een kunststoffen badkuip voelt warm aan, klinkt anders dan een bad van geëmailleerd staal en is dan ook een stuk gevoeliger.

Badkamer schoonmaken: Tegels en wanden poetsen

Heb jij tegels in je badkamer? Wanneer je keramische tegels gaat poetsen kun je het beste een dweil en een microvezeldoek in combinatie met een zacht reinigingsmiddel gebruiken. Denk hierbij aan allesreiniger, shampoo of St Marc (om het ook te ontvetten). Gebruik vooral geen zeep- of oliehoudende producten om mee te reinigen. Deze vormen namelijk een filter op de vloer waarop je alles ziet.

Heb je beton-ciré of tadelakt wanden? Mocht je niet weten wat een tadelakt wand is, dit is een stucwerk wand op kalkbasis. Voor deze type wanden gebruik je een natuurlijke zeep op de plaatsen waar het vaak nat wordt. Gebruik hiervoor geen ontkalkers, chloor of andere heftige reinigingsmiddelen, want hier tegen zijn deze wanden niet bestand.

Gebruik voor het roestvrijstaal in je badkamer het liefste geen schuursponsjes of zout houdende reinigingsproducten. Met een microvezeldoekje en zacht reinigingsmiddel kun je dit het beste schoonmaken.

Badkamer schoonmaken: voegen schoonmaken

Na het baden moet je niet alleen jouw bad goed schoonmaken, maar ook de voegen. Dit is iets wat vaak wordt vergeten. Na verloop van tijd komen er stof, huidvet, zeepresten en kalkresten in de voegen die ervoor zorgen dat de voegen wat geler van kleur worden. Tijd voor verandering. Je hoeft de voegen niet na elk bad schoon te maken, maar je moet wel regelmatig bij het bad schoonmaken de voegen meenemen. Hoe kun je het beste deze schoonmaken?

Wat heb je nodig? Er zijn verschillende manieren om de voegen in de badkamer schoon te maken. Het beste kun je dit doen met schoonmaakazijn en water of met chloor. Verder heb je een oude tandenborstel, spons of harde borstel nodig. Wanneer de voegen nog niet zo erg verkleurd zijn pak je een plantenspuit en die vul je met schoonmaakazijn en water. Spuit de voegen goed in en laat dit zo’n 30 minuten intrekken. Vervolgens ga je met een spons of borstel over de voegen en spoel je het schoon met water.

Zijn de voegen een stuk viezer, ga dan aan de slag met chloor. Dit werkt hetzelfde als schoonmaakazijn. Maak een sopje met water en wat bleekmiddel en breng dit met een oude tandenborstel aan op de voegen. Let wel op: chloor is een agressievere reiniging dan schoonmaakazijn. Zet daarom de ramen open en trek oude kleding aan. Let bij zowel chloor als azijn ook op de kitranden, want deze middelen kunnen de kitranden aantasten.

Badkamer schoonmaken: ontkalken

Vergeet ook niet om de badkamer te ontkalken. Kalk zit in elk kraanwater en laat witte vlekken achter op je badkamer kranen en glas. Om deze vlekken te verwijderen, kun je het beste zure reinigingsmiddelen gebruiken. Doe dit niet bij aluminium want dit materiaal gaat niet goed samen met zuur. Gebruik hiervoor dan azijn of citroen.

Hoe kun je het bad en de afvoer van de douche goed reinigen?

Na elk bad stromen badschuim, huidschilfers en haren door de afvoer. Iets waar je liever niet aan denkt is een verstopte afvoer. Bij de badkamer schoonmaken hoort dan ook de afvoerpijp. Om te voorkomen dat de afvoer verstopt raakt is het raadzaam om regelmatig de afvoerpijp schoon te maken. 

Als het water in jouw afvoer licht verstopt is, helpt een mengsel van azijn en bakpoeder vaak. Doe beide in de afvoerpijp en wacht 20 minuten. Spoel vervolgens af met heet water en de afvoer moet weer schoon en vrij zijn. Is dat niet voldoende, dan zal je wat intensievere reinigingsmiddelen moeten gebruiken. Bij de wasbak kun je dan het beste de afvoerpijp verwijderen om het vuil weg te halen.

Nog meer schoonmaak inspiratie

Wellicht vanzelfsprekend, maar haal alles weg voordat je gaat poetsen. Vergeet ook niet om alle hoekjes en plateau’s mee te nemen en pak als laatste het toilet mee. Vul de toiletrollen aan of vervang je tandenborstel wanneer deze aan vervanging toe is.

Tip: Herbruik je kaars en verwijder kaarsvet van glas na urenlang badderen. Reinig ook meteen de wasmachine , ramen en je banken voor een fris en schoon huis. Succes en veel plezier. Het is vooral daarna heerlijk om lekker te ontspannen dus stel jezelf een beloning in het vooruitzicht!

Klaar met je badkamer schoonmaken? Registreet je dan op Westwing mis geen enkele exclusieve deal voor je badkamer!