Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
trap met verf en kwasten

Tijd voor verandering. Of je nu gaat verbouwen, een kamer in huis wilt gaan veranderen of een babykamer gaat maken, behang zorgt voor veel sfeer en gezelligheid in huis. Maar voordat het behang op je muur zit en je aan de slag kan met de nieuwe kamer of ruimte, ga je aan de slag met het behang verwijderen. Idealiter zorg je voor en droge, schone ondergrond die vooral ook glad is. Een strakke, goed voorbereide muur zorgt voor een perfect eindresultaat. Maar nu eerst: behang verwijderen. Hoe pak je dit aan? Wij geven je nuttige tips en tricks over hoe je zonder veel gedoe het behang kunt verwijderen.

Behang verwijderen: hoe ga je te werk? 

Voordat je aan de slag gaat zorg je dat alle meubels uit de ruimte zijn of aan de kant staan. Verwijder alles wat aan de muur is opgehangen en plak randen af met tape. Kun je niet alles verplaatsen? Bedek grote meubelstukken of objecten met een afdekzeil en doe dit ook met de vloer. Je kunt hiervoor ook kranten gebruiken. Haal raamdecoratie weg indien mogelijk. Schroef ook de plinten, schakel- en stopcontactafdekkingen los en bescherm deze met tape. Als alles aan de kant staat en is afgedekt kun je aan de slag. 

Let op: elke behangsoort is anders en dient dan ook anders te worden verwijderd. We vertellen je er hieronder meer over.

Wat voor soort behang is het?

Om je oude behang goed te kunnen verwijderen dien je te weten om welk behang het gaat. In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen vliesbehang, papierbehang, glasweefselbehang, splijtbaar behang en hardnekkig/intens behang. 

Vliesbehang verwijderen

Vliesbehang is vergelijkbaar met muurstickers. Je kan dit type behang dan ook vaak heel eenvoudig verwijderen door het baan voor baan van de muur te trekken. Het voordeel is dat er weinig tot geen oneffenheden achter blijven en afstomen of afweken is hier dan ook niet nodig.

Papierbehang verwijderen

Om papierbehang te verwijderen heb je een staalborstel of behangperforator nodig. Dit type behang is lastig te verwijderen. Het beste kun je dit behang verwijderen door middel van afweken en afstomen. Hoe pak je dit aan? Vul een emmer met lauwwarm water en voeg een paar druppels afwasmiddel of afweekmiddel toe. Smeer de wand in met een spons en laat dit zo’n 10 tot 15 minuten zitten. Daarna kun je met een spatel het behang van de muur halen. Wil je het behang afstomen? Dit is ook mogelijk, gebruik hiervoor dan een afstoomapparaat.

Glasweefsel behang verwijderen

Dit type behang is ook moeilijker om te verwijderen. De glasvezellijm is namelijk zo sterk dat bij het lostrekken de kans groot is dat de muur beschadigd. Om dit risico te verlagen is het mogelijk om de wand eerst grondig te stomen, maar glasweefselbehang blijft lastig om te verwijderen. Wat kan wel? Indien het behang niet of dun geverfd is, is het mogelijk om het af te weken. Check dit goed want vaak is glasvezelbehang overgeschilderd met (latex)verf. Deze verf is waterdicht waardoor het stomen of afweken geen zin heeft. Wanneer dit het geval is zul je de wand eerst grondig moeten schuren. Afhankelijk van de afwerking dien je te kijken wat hierbij de beste optie is.

 Ga je het behang verwijderen door middel van behang afweken?
Behang afweken doe je door een paar inkepingen te maken. Hiervoor kun je het beste een speciale behang perforator of performatieroller gebruiken net zoals bij papierbehang verwijderen. Je gaat vervolgens op dezelfde manier te werk. Om het behang er tot slot af te halen gebruik je een afweekmiddel of behangafstomer.  

Hardnekkig oud behang verwijderen

Wanneer je een oud huis gaat renoveren is de kans groot dat je heel oud behang tegenkomt. Dit kan extreem vastzitten op de muren. Daarnaast is het vaak hard en stijf en krijg je het hierdoor ook niet goed los. Hoe kun je nu dit behang verwijderen? Maak gebruik van een perforatieroller. Met deze roller maak je gaatjes in het behang waardoor het oplosmiddel beter kan worden opgenomen. Hierdoor kan het water tot op de onderste lijmlaag doordringen en zal de plaksel vanaf de achterkant van het behang los laten. Hierdoor kan uiteindelijk het behang worden verwijderd. Deze methode dient ook te worden gebruikt bij vinylbehang. 

Het is ook mogelijk om oud behang te verwijderen met een behangafstomer. Behang afstomen is snel en effectief. Het is ideaal wanneer behang dient te worden verwijderd in woningen met veel hoeken en schuine daken/randen. Bij het behang afstomen gebruik je een speciale machine die je kunt kopen of huren bij een doe-het-zelf winkel. Bij behang afstomen begin je bovenaan in een hoek en houd de stoommond een paar minuten op dezelfde plek. De stoom weekt dan het behang los. Nadat je met dit apparaat over de muur bent geweest kun je het behang met een spatel verwijderen. 

Behang verwijderen met heet water en afwasmiddel

Hierboven zijn verschillende soorten behang en het reinigen ervan beschreven. De gemakkelijkste manier om behang te verwijderen is met warm water, een beetje wasmiddel en een spons. In sommige gevallen is dit zeker mogelijk. Hieronder wordt daarom nog even kort beschreven hoe je dit het beste kunt uitvoeren. 

Bevochtig de afzonderlijke stroken en smeer ze in met water en afwasmiddel. Of het behang het water daadwerkelijk absorbeert, is te zien aan het feit dat het donker wordt. Voor het aanbrengen heb je een grote verfkwast of een verfroller nodig. Als het niet werkt met water en wasmiddel, gebruik dan een speciale behangverwijderaar. 

Tips voor behang verwijderen

Gebruik voor kleine oppervlakte een behangafweekmiddel en kies voor behang afstomen als het gaat om grotere oppervlakte.

Behang verwijderen: bijna klaar

Heb je het behang verwijderd en losgekregen? Dan is het tijd om beschadigingen in de muur op te gaan vullen. Doe dit met een muurvuller en plamuurmes. Laat het minimaal een nacht drogen voor het beste resultaat. Schuur dit vervolgens lichtjes na zodat de ondergrond zacht en egaal is.

Dan is het tijd voor het leukste gedeelte: een nieuwe look! Verdiep je van tevoren goed in de verschillende soorten behang die er zijn. Houd rekening met de eigenschappen van de verschillende behangsoorten en houd ook rekening met het verwijderen van het behang. Daar heb je inmiddels al veel over geleerd. Tip: vliesbehang is het makkelijkst om te gebruiken. Dit geldt zowel voor het aanbrengen als voor het verwijderen ervan. 

Klaar met behangen? Pak ook meteen de raamdecoratie mee. Maak je gordijnen wit, was je gordijnen of kies voor nieuwe raamdecoratie. Zorg voor frisse, schone meubels indien je de oude meubels gaat hergebruiken. Wil je weten hoe je je suède of leren bank het beste kunt schoonmaken? Lees er alles over in onze artikelen. Heel veel plezier en geniet ervan.  

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtig interieur!