bloemen behang in kinderkamer

Je muur een nieuwe look geven is altijd een goed idee. Een nieuw behang of likje verf doet namelijk veel voor de uitstraling van je interieur. Wil jij je muur een nieuwe look geven door te behangen, maar moet je hiervoor eerst het oude behang verwijderen? Dat kan! Benieuwd hoe je dit en behangen slim en efficiënt kan aanpakken? Dat lees je in dit artikel.

Voordat je begint met behangen

Zit er nog oud behang op je muur? Dan is het eerst tijd om het oude behang er af te gaan halen. Hoe pak je dit aan? Wat zijn de verschillende opties? Er zijn een aantal mogelijkheden die we hieronder toelichten.

Optie 1: behang verwijderen: het afweken van behang

Deze optie is perfect voor kleine oppervlakken. Wanneer je aan de slag gaat met behangverwijderaar lees dan eerst even goed de verpakking. Vervolgens verdun je de behangverwijderaar met water en breng je dit aan op het behang. Hiervoor kun je het beste een spons of blokkwast gebruiken. 

Optie 2: behang verwijderen met een behangafstomer

Behang afstomen is geschikt als het gaat om grotere muren of oppervlakken. Werken met een behangafstomer is erg eenvoudig. Je vult de stomer met water en wacht tot het water op temperatuur is. Je begint bovenaan in een hoek en werkt van boven naar beneden. Houd de stoommond even een paar minuten vast op dezelfde plaats.

Let op: deze optie is niet mogelijk als de wand van gipsplaten is gemaakt. Dit komt omdat gipsplaten veel vocht opnemen.

Optie 3: behang verwijderen met een prikroller

Een prikroller wordt ook wel een behangperforator genoemd. Door middel van deze roller komen er kleine gaatjes in het behang. Wanneer je de muur dus wilt gaan verven is deze optie minder geschikt omdat er allemaal kleine afdrukken/gaatjes in de wand komen. Je kunt daarom het beste na het gebruik van deze prikvoller de wand stucen. Deze optie is erg geschikt als je vinylbehang wilt verwijderen.

Optie 4: behang verwijderen met een stoomapparaat

Behang losstomen doe je met behulp van een stoomapparaat. Er zijn veel verschillende varianten van stoomapparaten verkrijgbaar of te huur. Laat je – afhankelijk van het type behang wat je gaat verwijderen – eventueel hierin adviseren. Stoom het behang en laat het vervolgens goed weken. Eventueel kun je dit een aantal keer herhalen. Ook bij een gips wand (in verband met de opname van het vocht) is deze optie niet aan te raden.

Optie 5: behang verwijderen met andere producten

Andere producten om het behang te verwijderen zijn HG behang verwijderaar, biotex, groene zeep, afwasmiddel of azijn. Uiteraard dienen deze producten met water te worden verdund. Wij raden aan om een van bovenstaande methoden te gebruiken omdat deze in de praktijk het effectiefst zijn.

Behang tip

Tip: ga je hardnekkig behangpapier verwijderen? Je kunt dan ook een combinatie maken van optie 1 en 3. Maak eerst gebruik van een prikroller en week vervolgens het behang los. Op deze manier krijg je het behang makkelijker van de wand. Deze manier is aan te raden wanneer je glasweefselbehang gaat verwijderen.

Voorbereiding behangen

Een goede voorbereiding is heel belangrijk om het behang succesvol te verwijderen. Begin met het afdekken van de vloer en maak hiervoor gebruik van een afdekzeil. De meubels zet je in de midden van de ruimte of je verplaatst ze naar een andere ruimte. Zorg ervoor dat je de stopcontacten en lichtschakelaars afplakt. Voor de zekerheid kun je de stop van de desbetreffende ruimte uitschakelen.

Wat heb je nodig?

Het loshalen kun je het beste doen met een plamuurmes. Begin bovenaan met loshalen en zet het plamuurmes tussen het natte behang en de muur. Werk van boven naar beneden en haal het behang los. Meestal kun je, als je een beginnetje gemaakt hebt, eenvoudig het behang verder lostrekken met de hand. Gebruik eventueel een plamuurmes om de restjes van de muur te schrapen.

Vervolgens ga je het behang losweken. Afhankelijk van de desbetreffende methode ga je aan de slag. Voor vrijwel alle opties geldt: bevochtig de wand flink. Het behang mag goed nat worden. Neem je tijd voor het verwijderen van behang. Als het behang goed doorweekt is, kun je het namelijk veel makkelijker loshalen. Het beste kun je dit in verschillende fases doen. Dus meerdere rondes het behang bevochtigen en het vocht laten intrekken.

Verschillende soorten behang

Vliesbehang

Vliesbehang is ideaal om mee te werken. Dit is een populaire behangsoort omdat het juist zo makkelijk in gebruik is. Het zet niet uit en het krimpt ook niet als het nat wordt. Let op: vliesbehang kan doorschijnen dus het is raadzaam om te werken met een egale ondergrond. Het grote voordeel van behangen met vliesbehang is dat je geen behangtafel nodig hebt. Je smeert namelijk de muur in met lijm en je kunt direct vanaf de rol het behang op de muur gaan aanbrengen. Een ander bijkomend voordeel is dat je vliesbehang in één keer kunt verwijderen. Je trekt dit namelijk gewoon per baan droog van de muur af.

Vinyl behang

Deze behangsoort heeft een dichte, afgesloten structuur en bestaat uit twee soorten: schuimvinyl en hardvinyl. De bovenste laag van vinyl behang is gemaakt van kunststof. Schuimvinyl is overschilderbaar en het heeft een laag die verend is en daardoor oneffenheden egaliseert. Hardvinyl is sterker, afwasbaar én geschikt voor vochtige ruimtes.

Glasvezel behang

Dit behang is eenvoudig aan te brengen op de muur en het voordeel is dat het verkrijgbaar is in veel verschillende stijlen en structuren. Dit type behang is duurder, maar ook zeer sterk. Het gaat erg lang mee, is stevig en camoufleert oneffenheden in de ondergrond op de muur. Glasvezel behang kan goed tegen vocht en is vlam werend. Let op: het verwijderen van glasvezelbehang is erg lastig omdat het zo sterk is.

Duplex behang

Dit type behang bestaat uit twee lagen papier en is relatief goedkoop in de aanschaf. Je merkt dit wel aan het behang omdat het kwetsbaarder is dan de andere behangsoorten. Duplex behang bestaat in diverse soorten en met verschillende prints en dessins. Let op: duplex behang kan niet worden schoongemaakt met een vochtige doek.

Behangen: hoe doe je dat?

Nu het oude behang van de muur is verwijderd kun je gaan behangen! Zorg eerst dat je alles wat je nodig hebt klaar hebt staan. Volg daarna het stappenplan en zorg voor het beste resultaat. Tips voor behangen in 5 stappen vind je hier.

1) Wat heb je nodig voor het behangen?

 • Muur of nadenvuller
 • Schuurpapier
 • Voorstrijkmiddel met roller
 • Schaar
 • Behanglijm met roller en borstel
 • Waterpas
 • Potlood
 • Behangborstel
 • Stanleymes
 • Behangspatel
 • Behanglineaal
 • Nadenroller

Tip: Bij vliesbehang moet de wand worden ingesmeerd met lijm. Bij behang met een papierrug moet het behang worden ingesmeerd.

2) Voorbereiden kamer, wanden en behang

 • Bereid eerst de kamer en de wanden voor.
 • Maak de kamer zoveel mogelijk leeg en dek de vloer en meubels af.
 • Zorg ervoor dat de ondergrond van de wand die je gaat behangen glad, egaal en droog is.
 • Vul eventueel oneffenheden en gaten.
 • Eventueel kun je de muur sausen als er veel vlekken te zien zijn.
 • Heb je een muur die sterk absorbeert of net gestuukt is? Dan moet je de wand behandelen met een voorstrijkmiddel.

3) Hoe behangen: het behang voorbereiden

 • Meet de wanden goed op zodat je weet dat je voldoende behang in huis hebt.
 • Let bij een behang met een patroon op dat het productienummer en batchnummer van de verschillende rollen hetzelfde is. Anders loop je het risico dat de kleur net anders is.
 • Knip de banen op maat. Het beste kun je ze 5 cm langer houden zodat je wat speling hebt.
 • Houd rekening met het patroon op het behang en het snijverlies.
 • Houd de eerste geknipte baan aan als meetinstrument zodat alle volgende banen dezelfde maat worden.

4) Aan de slag met het behangen

 • Maak gebruik van de juiste lijm en breng de lijm aan. Kies lijm die geschikt is voor jouw soort behang en de ondergrond. Als je met vliesbehang werkt, kun je de lijm verdelen over de wand, per baan. Als je werkt met behang met papierrug dien je het papier in te smeren met lijm. 
 • Breng het behang aan op de wand. Begin aan de raamzijde van de kamer en werk van daaruit verder de ruimte in. Als je een fotowand maakt, kun je beter in het midden beginnen. Zo weet je zeker dat er aan beide kanten evenveel ruimte overblijft.
 • Gebruik een waterpas of loodlijn zodat het behang recht aangebracht wordt.
 • Na de eerste baan ga je met de tweede baan verder. Plak de banen exact tegen elkaar aan. Laat er geen ruimte tussen en laat ze ook niet overlappen.
 • Druk het behang goed aan door er met een droge en schone borstel vanuit het midden omhoog en omlaag overheen te strijken.

5) Afwerken

 • Knip de overtollige stukken behang aan de bovenkant en onderkant weg.
 • Druk het behang goed in de hoeken en snijd het af op de vouwrand.
 • Foutje gemaakt? Vliesbehang kun je gewoon lostrekken als je snel bent. Luchtbelletjes kun je lek prikken met een speldje en daarna opnieuw gladstrijken.
 • Lijmvlekken verwijder je met een natte spons, maak het daarna goed droog.

Deur behangen

Wil jij je deur behangen? Vaak wordt er gekozen voor fotobehang of vliesbehang als het gaat om een deur behangen. Heel leuk om je deur in dezelfde stijl te behangen als de muur. Op die manier oogt je kamer echt als een geheel. Let bij een deur behangen op de lijm die je gebruikt. Kies een variant die geschikt is voor deuren en schuur je deur voordat je aan de slag gaat met het behangen van de deur.

Nog meer tips

Ga je nog meer klusjes in huis aanpakken? Wat dacht je van het verven van de buitenmuur? En welke schildersbenodigdheden mag je dan niet vergeten? Pak dan ook meteen het zonnescherm en de tuintegels mee om je tuin helemaal zomerproof te maken.

Klaar met behangen? En ben je op zoek naar de finishing touch? Registreer je dan op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste wanddecoratie!