Frituurpan schoonmaken voor professionele frituur met friet

De frituurpan is in bijna elk huis wel te vinden. Toch wordt het schoonmaken ervan niet altijd even consequent gedaan. Om ervoor te zorgen dat je frietje toch lekker blijft is het van belang om de frituurpan regelmatig schoon te maken. Hoe vaak moet je een frituurpan schoonmaken? En hoe maak je een frituurpan schoon? Onze experts geven je handige tips en weetjes.

De frituurpan

Onmisbaar in elke keuken. De frituurpan, wie kent ‘m niet? Hoewel sommige ‘m wekelijks aan hebben staan, zullen andere de friteuse alleen gebruiken bij verjaardagen of andere feestjes. Hoe dan ook, de frituurpan schoonmaken hoort erbij. Vaak is dit niet de leukste klus. De frituurpan heeft zo’n heftige geur en het lijkt zo’n gedoe om deze weer schoon te maken. Maar met deze tips heb je in een mum van tijd een schone frituurpan. Ideaal toch? Wat moet je doen voordat je start met de frituurpan schoonmaken?

 • Haal de stekker van de frituurpan eruit
 • Verzamel plastic flessen waar je het oude frituurvet in doet

Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik, gooi je na een aantal keer de frituurpan te hebben gebruikt het vet weg. Het is aan te raden om zo nu en dan de frituurpan grondig te reinigen. Ga je de frituurpan reinigen? Hieronder wordt beschreven hoe je stap voor stap de frituurpan kunt schoonmaken. Ook wordt beschreven hoe je het beste het frituurvet kunt verwijderen.

Stap voor stap een frituurpan schoonmaken

Een frituurpan bestaat uit verschillende onderdelen. Het apparaat zelf, de bak waar het frituurvet in zit en het frituurmandje. Sommige onderdelen zijn geschikt voor de vaatwasmachine, maar niet alle frituurpannen en frituurpan onderdelen zijn vaatwasbestendig. Wij geven je tips en weetjes over hoe je een frituurpan kunt schoonmaken. Het schoonmaken van de friteuse begint met het verwijderen van het frituurvet. Of je nu vast of vloeibaar vet gebruikt, hieronder lees je hoe je het frituurvet verwijdert.

Het frituurvet verwijderen

Het is belangrijk dat je regelmatig het frituurvet vervangt. Het gebruik van oud frituurvet kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Bovendien: friet en snacks smaken lekkerder wanneer het in vers vet gebakken is. Het wordt aangeraden om frituurvet te vervangen wanneer je zo’n zeven keer gefrituurd hebt. Ook wanneer je de friteuse langer dan drie maanden niet hebt gebruikt, raden we aan om het vet te vervangen.

Bij het vervangen van het frituurvet hoort ook het schoonmaken van de frituurpan, zodat het nieuwe vet niet direct vervuild raakt. Voor dat je de pan kunt schoonmaken, moet je het oude vet eerst verwijderen. Wanneer je vloeibaar frituurvet of olie gebruikt, giet je het (afgekoeld) in een plastic fles. Gebruik hiervoor de oorspronkelijke verpakking van het frituurvet. Gebruik een trechter om het overgieten makkelijker te maken.

Wanneer je vast frituurvet gebruikt, haal je het mandje eruit wanneer het vet nog warm is. Laat het vet vervolgens afkoelen zodat het stolt. Warm het daarna even kort zodat de randen loslaten en gooi het blok frituurvet in één keer over in een afsluitbare bak.

Oud frituurvet inleveren

Wat doe je vervolgens met het oude frituurvet? Je mag het vet niet weggooien bij het gewone afval en al helemaal niet door de wc of gootsteen spoelen. Het beste kun je het oude frituurvet inleveren bij een inleverpunt in de buurt. Van dit oude vet wordt namelijk biobrandstof gemaakt.

4x tips voor het schoonmaken van de frituurpan

 1. Frituurpan schoonmaken met soda

  Soda is erg geschikt voor het reinigen van de frituurpan. Dit komt omdat soda ook een goede ontvetter is. Vul de pan voor driekwart met water en voeg hier twee scheppen soda aan toe. Laat het mandje er gewoon in zitten! Steek de stekker in het stopcontact, stel de temperatuur in op 90 graden Celsius en laat het sodawater een kwartier pruttelen in de frituurpan.

  Zorg voor voldoende ventilatie! Laat het daarna afkoelen, giet het sodawater eruit en gebruik een sponsje om het losgekomen vet van de wanden te verwijderen. Goed naspoelen met water en klaar. Soda is ook ideaal om de magnetron of oven mee te reinigen.
 2. Friteuse schoonmaken met afwasmiddel of afwasblokjes

  Afwasmiddel en afwasblokjes hebben een sterk ontvettende werking en zijn daarom ook ideaal voor het schoonmaken van de friteuse. Je maakt een sopje van heet water en afwasmiddel en gaat aan de slag met het schoonmaken van het mandje en de deksel. Let wel op: omdat de friteuse erg vet is, kan het erg lang duren voordat je het goed schoon krijgt met afwasmiddel. Dit komt omdat je het sopje meerdere malen dient te verschonen.

  Gebruik je liever afwasblokjes? Dit gaat hetzelfde in z’n werk als de frituurpan schoonmaken met soda. Vergeet hierbij niet om het raam open te zetten want door de warmte en het vaatwastablet komt er veel vochtige lucht vrij. 
 3. Frituurpan reinigen met azijn

  Een ander effectief schoonmaakmiddel is azijn. Azijn is erg handig bij het schoonmaken van de buitenkant en deksel van de frituurpan. Maak een sopje met heet water en azijn. Breng dit met een microvezeldoek op de deksel aan en laat het even inwerken. Veeg het daarna schoon met een droge doek.

  Tip: Gebruik voor het schoonmaken van het frietmandje een oude tandenborstel of oud schuursponsje. Bij hardnekkig vuil is het aan te raden om baksoda te gebruiken. Je pakt een paar scheppen baksoda en doet hier een beetje water bij. Meng dit door elkaar tot je een soort pasta krijgt. Met deze pasta ga je het mandje reinigen. Baksoda werkt als een soort schuurmiddel en daarom is dit erg geschikt voor het reinigen van het frituurmandje.

Hoe vaak moet je een frituurpan schoonmaken?

Het schoonmaken van de frituurpan hoeft niet moeilijk te zijn. Stel deze klus daarom ook niet te lang uit. Hoe vaak je een frituurpan moet schoonmaken hangt echt af van het gebruik. Gebruik je de frituurpan wekelijks? Maak ‘m dan één keer per maand schoon.

Je hoeft dan niet direct het frituurvet te vervangen, maar je kunt het vet zeven zodat het weer helder is. Maak de buitenkant van de frituurpan na elk gebruik schoon. Vaak zijn er wat spetters op de zijkant terecht gekomen en zo voorkom je dat het niet erger wordt. Maak de buitenkant schoon met een vochtig doekje en een ontvettend middel. Gebruik je de pan af en toe? Gooi het frituurvet dan na elk gebruik (afgekoeld) over in een afsluitbare fles zodat het beter bewaard blijft. Hoe dan ook moet je het vet na zo’n zeven keer gebruik vervangen. 

Wil je meer lezen over hoe je een airfryer het beste schoon kunt maken? Of moet je nog beginnen aan het schoonmaken van je terras? Wij helpen je graag met tips en tricks. Hoe pak je dit het beste aan? Benieuwd hoe je het beste je wasmachine kunt schoonmaken? Veel mensen vergeten om hun wasmachine regelmatig schoon te maken. Niet voor niets is een grote voorjaarsschoonmaak zo populair. Zet een fijn muziekje op en gaan.

Registreer je op Westwing en vind alles voor een geslaagde borrel. Van een frituurpan voor de bitterballen tot een serveerplank voor de kaasjes.

Voor ook voor handige schoonmaaktips, interieur en decoratie tips kan je onze anderen artikelen bekijken. Wij wensen je in elk geval veel succes met het schoonmaken van de frituurpan!