Ontdek onze interieur sale -70%!

Vrouw staat met olie voor een pan

Vrijdag frituurdag! Heerlijk, zo’n vette hap uit de frituurpan. Maar het schoonmaken van de friteuse is een hels karwei. Voor je het weet zit alles onder het vet. Toch moet de frituurpan regelmatig worden schoongemaakt om jouw patatje oorlog nog lekkerder te laten smaken. Maar hoe vaak moet je een frituurpan schoonmaken? En hoe maak je een frituurpan schoon? Onze experts geven je een paar handige tips en weetjes.

Stap voor stap een frituurpan schoonmaken

Een frituurpan bestaat uit verschillende onderdelen. Het apparaat zelf, de bak waar het frituurvet in zit en het frituurmandje. Sommige onderdelen zijn geschikt voor de vaatwasmachine, maar niet alle frituurpannen en frituurpan onderdelen zijn vaatwasbestendig. Wij geven je tips en weetjes over hoe je een frituurpan kunt schoonmaken. Het schoonmaken van de friteuse begint met het verwijderen van het frituurvet. Of je nu vast of vloeibaar vet gebruikt, hieronder lees je hoe je het frituurvet verwijdert.

Frituurvet verwijderen

Frituurvet moet je regelmatig vervangen omdat het gebruik van oud frituurvet schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Bovendien: een kroketje smaakt lekkerder wanneer het in vers vet gebakken is. Het wordt aangeraden om frituurvet te vervangen wanneer je zo’n zeven keer gefrituurd hebt. Ook wanneer je de friteuse langer dan drie maanden niet hebt gebruikt, raden we aan om het vet te vervangen.

Bij het vervangen van het frituurvet hoort ook het schoonmaken van de frituurpan zodat het nieuwe vet niet gelijk vervuild raakt. Voordat je de pan kunt schoonmaken, moet je het oude vet eerst verwijderen. Wanneer je vloeibaar frituurvet of olie gebruikt, giet je het (afgekoeld) in een plastic fles (bijvoorbeeld in de oorspronkelijke verpakking van het frituurvet). Gebruik een trechter om het overgieten makkelijker te maken. Wanneer je vast frituurvet gebruikt, haal je het mandje eruit wanneer het vet nog warm is. Laat het vet vervolgens afkoelen zodat het stolt, warm het daarna even kort zodat de randen loslaten en gooi het blok frituurvet in één keer over in een afsluitbare bak.

Oud frituurvet inleveren

Maar wat doe je met dat oude frituurvet? Je mag het vet niet zomaar weggooien bij het gewone afval en al helemaal niet door de wc of gootsteen spoelen. Het beste is om oud frituurvet in te leveren bij een inleverpunt bij jou in de buurt. Van dit oude vet wordt namelijk biobrandstof gemaakt.

4x tips voor het schoonmaken van de frituurpan

Zo, nu je het oude frituurvet verwijderd hebt, kan je aan de slag met het schoonmaken van de frituurpan. Dit kan op verschillende manieren. Je hoeft echt geen dure friteusereiniger te kopen, de oplossing voor het schoonmaken van de frituurpan staat vaak gewoon in het aanrechtkastje.

Frituurpan schoonmaken met verschillende middelen

 1. Frituurpan schoonmaken met soda

  Oma gebruikte het vroeger al en nog steeds is soda een wondermiddel voor het schoonmaken van allerlei huishoudelijke apparaten, waaronder de frituurpan. Vul de pan voor driekwart met water en voeg hier twee scheppen soda aan toe. Laat het mandje er gewoon in zitten! Steek de stekker in het stopcontact, stel de temperatuur in op 90 graden Celsius en laat het sodawater een kwartier pruttelen in de frituurpan. Zorg voor voldoende ventilatie! Laat het daarna afkoelen, giet het sodawater eruit en gebruik een sponsje om het losgekomen vet van de wanden te verwijderen. Goed naspoelen met water en klaar!

 2. Frituurpan schoonmaken met een afwasblokje

  Afwasblokjes hebben een sterk ontvettende werking en zijn daarom ideaal voor het schoonmaken van de friteuse. De methode werkt hetzelfde als met soda, alleen vervang je de soda voor een afwasblokje.

 3. Frituurpan schoonmaken met azijn

  Nog zo’n ouderwets, maar zeer effectief schoonmaakmiddel: azijn. Ook dit staat vaak standaard in je aanrechtkastje omdat je er alles mee kunt schoonmaken. Van de badkamer tot je tuintegels. En zelfs de frituurpan krijgt je er schoon mee. Gebruik dezelfde methode als met soda, maar vervang soda voor een scheut azijn. Gebruik na afloop een schuursponsje om het vet van de wanden te verwijderen. Goed naspoelen met water!

 4. Frituurpan schoonmaken met afwasmiddel

  Ook afwasmiddel heeft een ontvettende werking. Maak een sopje van warm water en los hier afwasmiddel in op. Gebruik dit sopje voor het schoonmaken van de frituurbak en het frituurmandje. Het warmte-element en het bedieningspaneel van de frituurpan kunnen – logischerwijs – niet tegen (te veel) water. Maak dit daarom schoon met een vochtig doekje en wat afwasmiddel.

Hoe vaak moet je een frituurpan schoonmaken?

Zoals je ziet: het schoonmaken van de frituurpan hoeft niet moeilijk te zijn. Stel deze klus daarom ook niet te lang uit, want dit komt niet tegen goede aan de smaak van je bitterbal. Hoe vaak je een frituurpan moet schoonmaken hangt af van het gebruik. Gebruik je de frituurpan wekelijks? Maak ‘m dan één keer per maand schoon.

Je hoeft dan niet gelijk het frituurvet te vervangen, maar je kunt het vet wel even zeven zodat het weer helder is. De buitenkant van de frituurpan maak je schoon met een vochtig doekje en een ontvettend middel. Gebruik je de pan sporadisch? Gooi het frituurvet dan na elk gebruik (afgekoeld) over in een afsluitbare fles zodat het beter bewaard blijft. Hoe dan ook moet je het vet na zo’n zeven keer gebruik vervangen. 

Bij WestwingNow vind je alles voor een geslaagde borrel. Van een frituurpan voor de bitterballen tot een serveerplank voor de kaasjes. Voor ook voor handige schoonmaaktips, interieur en decoratie tips kan je onze anderen artikelen bekijken. Wij wensen je in elk geval veel succes met het schoonmaken van de frituurpan!