Ontdek onze interieur sale -70%!

Lichte slaapkamer met witte gordijnen

Het is een absolute decoratieklassieker zonder ouderwets te lijken en ze zorgen altijd voor een huiselijke flair in huis: gordijnen. Wit (Let op: wassen is hier een must!) is onze persoonlijke kleurfavoriet. Want het maakt niet uit welke kleuren en welke inrichtingsstijl in jouw huis de boventoon voeren – met gordijnen in het wit zit je echt altijd goed. Maar hoe hou je ze wit? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt over gordijnen wit maken.

Witte gordijnen brengen frisheid en een maritiem vakantiegevoel in huis. Denk aan die ontspannende dagen aan zee in een vakantiehuisje in maritieme stijl met gordijnen in het wit. Geniet van dezelfde sfeer bij jou thuis met witte gordijnen! Maar hoe blijven ze wit? Hoe kun je ze wit houden of reinigen? Kortom hoe kun je gordijnen (weer) wit maken? Onze interieurexperts presenteren je hier slimme tips & tricks voor een glanzend wit resultaat!

Zo behandel je witte gordijnen:

 1. Stap

  Stof ze regelmatig af met een pluizenborstel of een pluizenroller.

 2. Stap

  Schud de gordijnen voor het wassen om het losse stof te verwijderen.

 3. Stap

  Verwijder haken, ringen en andere metalen onderdelen.

 4. Stap

  Een wasnet beschermt de gordijnen tijdens het wassen en voorkomt kreuken.

 5. Stap

  Laat ze niet direct in de zon drogen – anders kunnen ze verkleuren.

 6. Stap

  Voor het strijken moeten de gordijnen vochtig zijn. Een plantenspuit kan hierbij handig zijn.

Gordijnen wit maken? De 4 beste tips & tricks

 • Zout: Het helpt niet alleen bij rode wijnvlekken, het kan ook je gordijnen weer helderwit maken. Voor twee gordijnen heb je 125 gram zout per liter water nodig. Spoel vervolgens de gordijnen uit zodat er niets meer over is van het zout.
 • Bakpoeder: Voordat je de witte gordijnen in de wasmachine doet, kun je een pakje bakpoeder aan het wasmiddel toevoegen. Je kunt dan de hoeveelheid wasmiddel verminderen met ⅓. Als je gordijnen in het wit erg geel zijn of een grijze waas hebben, los het bakpoeder dan op in 10 liter water. Week de witte gordijnen er een nacht in en was ze de volgende ochtend zoals gewoonlijk in de wasmachine.
 • Azijn en citroen: Week je witte gordijnen een nacht in water en voeg wat azijn en citroenzuur toe. Daarna wassen in de wasmachine zoals gewoonlijk. Dit doet wonderen!
 • Karnemelk: Karnemelk helpt ook om je gordijnen wit te maken. Om dit te doen, doe de gordijnen in een met water gevulde bak en voeg koude karnemelk toe, laat de gordijnen een nacht werken en doe de gordijnen de volgende dag in de wasmachine met een beetje wasmiddel.

Het nadeel van witte gordijnen is uiteraard dat ze snel vuil of geel kunnen worden. Stuifmeel, rook van sigaretten of normaal huisstof kunnen mogelijke oorzaken zijn voor de snelle vervuiling van je gordijnen. Afhankelijk van de mate van vervuiling moet je je witte gordijnen meerdere keren per jaar wassen – wij raden je aan ze twee tot vier keer per jaar te reinigen. Maar hoe was je gordijnen in het wit?

Witte gordijnen goed wassen

Voor een briljant wit resultaat is een normaal wassen met de hand en water niet voldoende. Was daarom, indien mogelijk, je gordijnen of algemene witte wasgoed in de wasmachine om een volledige en goede reiniging te garanderen.

Witte gordijnen kunnen het beste worden gewassen met een wasbeurt van zestig graden. Sommige gordijnen, zoals synthetische of bepaalde gevoelige stoffen, mogen niet warmer worden gewassen dan dertig of veertig graden. Let goed op de instructies en wassymbolen op de etiketten van de gordijnen om vervelende ongelukken te voorkomen.

Voor het wit maken van gordijnen, kun je een chloor- of textielreiniger toevoegen aan je wasgoed in de wasmachine, naast je gebruikelijke wasmiddel. Let ook op de exacte informatie op de bijsluiter. Wassen is niet langer een probleem als je goed let op de wasinstructies.

Met gordijnen in het wit zit je altijd goed. Als je op de exacte details op de textieletiketten en wasmiddelenverpakkingen let, kan er niets misgaan bij het wassen van je witte gordijnen. Niet alleen jij en de familie zullen blij zijn met de fris witte gordijnen, maar ook de gasten zullen onder de indruk zijn!

De belangrijkste vragen over wit maken van gordijnen

Witte gordijnen zijn een prachtige raamdecoratie naast rolgordijnen en jaloezieën. De kleur wit is bijzonder zuiver, puur, elegant en tijdloos. Bovendien hebben gordijnen in het wit een bijzonder voordeel: dankzij hun neutrale maar elegante kleur zijn ze absolute allrounders! Gordijnen in het wit zien er niet alleen bijzonder stijlvol uit, maar ze kunnen ook uitstekend gecombineerd worden met elke denkbare kleur en stijl.
Voeg een zakje bakpoeder toe aan je wasgoed en was het verder zoals gewoonlijk. Je zult versteld staan van het resultaat!