strijkplank met een wit kleed

We kennen maar weinig mensen met kleding strijken als hobby. Door veel mensen wordt het zelfs gezien als één van de irritantste klusjes in het huishouden, samen met het opmaken van je bed. We zien dan ook steeds vaker dat strijken zelfs helemaal achterwege wordt gelaten. Met vreselijke kreukels als resultaat. Toch is dit absoluut niet nodig. Als je het op de juiste manier aanpakt is het namelijk helemaal niet zo moeilijk en veel werk. Sterker nog, met de juiste techniek en wat handige trucjes wordt het zelfs een eitje, en misschien zelfs wel leuk! Hoe je moet strijken? We laten het je zien met ons stappenplan!

Opfriscursus in strijken

Waar onze moeders en grootmoeders vroeger zelfs op school les kregen in strijken doen veel van onze leeftijdsgenoten tegenwoordig maar wat. Toch geeft dit niet altijd het gewenste resultaat. Hier volgt een kleine opfriscursus, maar voordat je gaat strijken..

Is dit kledingstuk geschikt om te strijken?

Voordat we beginnen met strijken is het wel zo handig om even te controleren of het desbetreffende kledingstuk wel geschikt is om te strijken. Hiervoor raadpleeg je het waslabel. Staat hier een gewoon strijkijzersymbool op, dan kun je het gewoon strijken. Staat er een kruis door het strijkijzersymbool, dan kun je het niet strijken.

Droogrek of waslijn? Hang je wasgoed op de juiste manier op!

Ook is de manier van het ophangen van je was van belang voor het strijkgemak. Overhemden, truien en t-shirts kun je het beste aan een kledinghanger aan het droogrek of de waslijn hangen, zodat je geen wasknijper afdrukken in je kleding krijgt. Heb je geen kledinghangers vrij? Hang ze dan in ieder geval aan de onderzoom op en niet aan de schouders. In de zoom zijn deze afdrukken namelijk gemakkelijker weg te strijken. Daarnaast helpt het om de kleding nog even goed uit te kloppen voor je ze ophangt. Waarom? Simpel: zo worden de eerste vezels al glad en drogen ze ook glad op. Scheelt je toch weer tijd en moeite tijdens het strijken!

Hoe moet je kleding strijken? 7 handige tips

Wat voor kledingstuk je ook strijkt, het is altijd handig om de volgende tips op te volgen:

Strijktip 1: zorg dat je wasgoed lichtvochtig is

Het zal je misschien verbazen, maar voor het makkelijkste en mooiste strijkresultaat moet je wasgoed eigenlijk nét niet helemaal droog zijn. Wanneer je wasgoed lichtvochtig is zal je merken dat het strijken veel gemakkelijker gaat. Daarom zit er dus ook vaak een spray- en/of stoomfunctie op een strijkijzer. Heeft jouw strijkijzer deze functie niet, dan kun je je kledingstuk ook gewoon lichtvochtig maken met een plantenspuit.

Droog je je was in de wasdroger in plaats van aan het wasrek? Kies in dat geval voor het droogprogramma ‘strijkdroog’. Op die manier komt je wasgoed er precies droog/vochtig genoeg uit om het te strijken. Uiteraard heeft dit wel alleen zin als je direct daarna gaat strijken.

Strijktip 2: zet je strijkijzer op de juiste (temperatuur)stand

Het waslabel vertelt je niet alleen of je kledingstuk überhaupt geschikt is voor de wasmachine, de droger en je strijkijzer, maar ook op welke temperatuurstand je deze het beste kunt strijken. Des te meer stipjes (meestal één tot drie stipjes), hoe hoger de temperatuurstand van het strijkijzer mag staan.

Daarnaast geeft het strijkijzer vaak ook aan welke stand geschikt is voor welk materiaal. Check dus ook altijd even in het kledinglabel waar je kledingstuk van is gemaakt om hier de juiste strijkstand bij te kiezen. Kwetsbare stoffen zoals zijde, wol, viscose, nylon en synthetische vezels moeten vrijwel altijd op de laagste stand worden gestreken.

Strijktip 3: binnenstebuiten strijken

Items met opgedrukte prints of pailletten en kledingstukken die gemaakt zijn van kwetsbare stoffen kun je niet alleen het beste binnenstebuiten wassen, maar ook binnenstebuiten strijken. Op die manier voorkom je dat de buitenkant van de stof verkleurt en dat de opdruk blijft kleven aan het ijzer of beschadigd raakt.

Strijktip 4: span over de strijkplank

Veel mensen leggen hun shirt op de strijkplank, maar het beste kun je deze over de strijkplank leggen, zodat de plank tussen de boven en onderkant komt. Op die manier creëer je geen nieuwe kreukels op de stof eronder.

Strijktip 5: strijk niet over de naden

Hierdoor krijg je juist nog meer kreukels!

Strijktip 6: houd het strijkijzer altijd in beweging

Zo voorkom je brandplekken en andere beschadigingen.

Strijktip 7: gebruik een mouwplank

Dit is geen vereiste, maar wel een handig hulpstuk. Dit is vooral praktisch als je lange mouwen van bijvoorbeeld een blouse gemakkelijker kreukvrij wil maken.

Overhemd strijken

We kunnen niet ontkennen dat overhemden en bloesjes van alle kledingstukken het minst leuk zijn om kreukvrij te krijgen. Maar zolang je de volgende volgorde en tips toepast is een overhemd strijken niet zo moeilijk. Onthoud wel: neem er rustig de tijd voor! Zo krijg je het mooiste resultaat en kun je er misschien zelfs nog een fijn zen-momentje van maken.

In 10 stappen een overhemd strijken:

  1. Temperatuur: zet het strijkijzer op de juiste temperatuur. Check hiervoor eerst het kledinglabel en de temperatuurstanden op je strijkijzer.
  2. Lichtvochtig: zorg vervolgens dat je overhemd lichtvochtig is, zodat het strijken makkelijker en sneller gaat. Gebruik hiervoor eventueel een plantenspuit, of de stoom of sprayknop op je strijkijzer.
  3. Knoop los: vervolgens maak je alle knoopjes los. Ja, ook die van de manchetten!
  4. Binnenstebuiten: zoals we al eerder schreven kun je beschadiging of verkleuring van de stof voorkomen door binnenstebuiten te strijken. Doe dit dan ook zo veel mogelijk bij een overhemd.
  5. Kraag strijken: leg de kraag vervolgens plat op de strijkplank en strijk deze van buiten naar binnen. Doe je dit andersom, dan strijk je de naden omhoog en dat wil je niet!
  6. Manchetten strijken: leg de manchet plat op de strijkplank en strijk ook deze van buiten naar binnen. Doe dit vervolgens ook bij de andere manchet.
  7. Schouder strijken: span vervolgens een schouderpand om de punt van de strijkplank en strijk ook dit deel zorgvuldig. Doe dit vervolgens ook bij de andere schouder.
  8. Rug strijken: strijk nu de rug glad en kreukvrij.
  9. Strijk de voorkant: draai het overhemd vervolgens om en span een schouderpand om de punt van de strijkplank. Strijk op deze manier de twee delen van de voorkant één voor één uiteraard. Vergeet hierbij ook de delen tussen en naast de knopjes niet!
  10. Mouwen strijken: tot slot strijk je de mouwen door deze plat op de plank te leggen en strak te houden. Nu ook deze delen kreukvrij zijn is je overhemd of blouse klaar om gedragen te worden!

Strijken zonder strijkijzer of strijkplank

Soms heb je gewoon even geen zin of mogelijkheid om het strijkijzer of de strijkplank erbij te pakken. Toch kun je dan evengoed je kleding gemakkelijk kreukvrij maken. Zo kun je het matras van je bed of het zitvlak van een fauteuil prima gebruiken als strijkplank. Zit je in een hotel en heb je geen strijkijzer bij de hand? Dan kom je ook al een heel eind met een föhn, of een stijltang. Doe dit wel voorzichtig en op de laagste stand!

Tot slot kun je ook je douche het werk laten doen. Door je kledingstuk aan een hanger in de badkamer te hangen tijdens of na het douchen zal de warme stoom van je douche er voor zorgen dat je kleding vanzelf gladgestreken wordt.

Dus… nu je kleding netjes gestreken is, wil je natuurlijk ook dat ze kreukvrij blijven als ze in de kledingkast hangen, nietwaar? Puilt je kledingkast aan alle kanten uit? Tijd om je kledingkast dan ook gelijk op te ruimen! Hulp nodig bij het ontspullen en opruimen? Lees dan ook onze handige opruimtips van opruimgoeroe Marie Kondo!

Rol je mouwen maar op en begin met strijken! Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een fantastische binnen- en buitenruimte!