Vrouw was haar hond in de badkuip

Ga jij er vaak op uit met je trouwe viervoeter? Rennen over het strand, banjeren door het bos, springen in de plassen en daarna nog een duik in de sloot. Voor je hond is het één groot feest, voor jou bij thuiskomst iets minder. Want hoe leuk jouw loebas ook is, zijn vacht kan behoorlijk vies worden en dan hebben we het nog niet gehad over de geur die hij meeneemt naar huis. Gelukkig is de oplossing eenvoudig; je hond wassen! Alleen niet elke hond maak je daar gelukkig mee. In dit artikel delen we handige tips en een simpel stappenplan waarmee het wassen van de hond een feestje wordt. Voor jou én voor je hond.

Tip! Zijn ook je schoenen vies geworden door al die wandelingen? Ontdek hier hoe je je schoenen kunt schoonmaken.

Hoe vaak mag je een hond wassen?

Alhoewel je misschien geneigd bent om je hond te wassen zodra hij door een plas heeft liggen rollen, wordt het aangeraden om je hond zo min mogelijk te wassen. Maximaal vier keer per jaar is voldoende. Dit komt omdat elke hond, net als de mens, een beschermlaag heeft. Deze vettige laag voorkomt dat vuil zich kan hechten aan de huid. Wanneer je je hond vaak wast, verdwijnt deze beschermlaag waardoor er huidproblemen en allergieën kunnen ontstaan.

Was je hond dus alleen als hij sterk vervuild is en/of niet fris ruikt. Tussendoor kan je uiteraard wel je hond kammen en borstelen om klitten te voorkomen en het vuil uit de vacht te halen.

Waar kan ik mijn hond wassen?

Er bestaan veel verschillende honden: kleine en grote, langharige en kortharige honden, rustige en energieke. Wanneer je een grote energieke hond hebt, heb je veel ruimte nodig om deze te kunnen wassen. Een grote hond in een badkuip zetten is lang niet altijd mogelijk. Bovendien hoeft de hond zich maar één keer lekker uit te schudden en je kunt je hele badkamer een wasbeurt geven.

Om in alle rust en ruimte je hond te wassen, is het het best om in de tuin een speciale wasplek te creëren. Belangrijk is wel dat dit een beschutte plek is zodat je hond geen kou vat wanneer hij nat is. Een goede afvoer voor het water is ook een must. Voor de watertoevoer kan je een tuinslang of buitendouche gebruiken, maar dan het liefst eentje waar ook warm water uitkomt om het je hond zo comfortabel mogelijk te maken.

Ook fijn: met zo’n buitenbadplaats voor de hond, hoef je nooit met een vieze hond het huis in.

Extra tip! Er bestaan ook speciale hondenwasstraten door heel Nederland en België die helemaal zijn ingericht op het zelf wassen van je hond.

Stappenplan hond wassen

Je hond wassen vraagt om een goede voorbereiding. Wanneer jij rust uitstraalt, voelt je hond dat ook. Met dit stappenplan wordt het wassen van je hond zeker een succes.

1. Neem de tijd!

Belangrijk is dat je de tijd neemt om je hond te wassen. Wanneer je je hond door tijdgebrek onzorgvuldig wast, kan dit leiden tot huidproblemen en klitten in de vacht. Bovendien zijn honden vaak gespannen tijdens het wassen. Door zelf rustig te blijven en de tijd te nemen, ontspant je hond vanzelf.

2. Zet alle spullen klaar

Bij een goede voorbereiding hoort ook het klaarzetten van de spullen. Wanneer je nog her en der spullen moet zoeken, zal je hond er al snel genoeg van hebben. Zet dus alles klaar:

  • hondenshampoo
  • borstel
  • handdoeken
  • nagelschaar

Voor de watervoorziening kan je een douchekop gebruiken in de badkamer of de tuinslang/buitendouche van jouw zelf gecreëerde hondenwasstraat.

Tip! Leg een anti-slipmat in de douche of badkuip zodat je hond grip houdt tijdens het wassen.

3. Nagels knippen

Begin de ‘beautybehandeling’ van je hond met het knippen van zijn of haar nagels. Ook hier blijft vuil achter zitten en bovendien kan je hond last krijgen van zijn poten wanneer z’n nagels te lang zijn.

4. Borstelen

Je hond wassen begint met een goede borstelbeurt. Door het borstelen verwijder je losse haren, klitten en vuilophoping uit de vacht. Met een goed geborstelde vacht, wordt het makkelijker om de shampoo in te masseren.

5. Nat maken

Wanneer de vacht goed uitgeborsteld is, kan je je hond nat maken. Werk hierbij van achter naar voren en gebruik lauw water. Door koud (of heet water) schrikt je hond af waardoor hij bij de volgende wasbeurt nog meer zal tegenstribbelen. Voel met je handen of de temperatuur comfortabel genoeg is voor je hond. Zet de kop dicht op de vacht zodat de haren goed nat worden. Voorkom dat er water in de oren komt, dek de oren eventueel af met je hand.

6. Hondenshampoo inmasseren

Aangezien de huid van de hond een andere samenstelling heeft dan onze huid, kan je alleen hondenshampoo gebruiken om je hond te wassen. ‘Mensenshampoo’ kan de huid van de hond aantasten. Masseer de shampoo zachtjes in en werk daarbij opnieuw van achter naar voor. Wrijf niet tegen de haren in om klitten te voorkomen. Wanneer je alles hebt ‘ingezeept’, laat je de shampoo een kwartiertje intrekken. Beloon je hond ondertussen met zijn favoriete snack.

7. Uitspoelen

Spoel na de inwerktijd de shampoo uit de vacht van je hond. Doe dit grondig zodat er geen shampoo achterblijft. Werk van voor naar achter, met de haargroei mee, maar doe de kop op het laatst.

8. Afdrogen

Het prettigst is het wanneer je hond zich even uitschudt na de wasbeurt zodat hij niet meer drijfnat is. Je kunt ook zelf zachtjes in de vacht knijpen om het ergste vocht eruit te halen. Ga vervolgens met een handdoek aan de slag om je hond droog te wrijven. Wrijf niet te wild en te hard, want zo ontstaan er klitten in de vacht.

Een langharige hond kan je tot slot met een föhn trimmen zodat hij een klittenvrije, glanzende vacht krijgt. Zorg er wel voor dat de föhn op de koude stand staat, een warme straal is niet goed voor de de huid.

Tip! Zijn je handdoeken toe aan een wasbeurt na het wassen van je hond? Lees hier hoe je het best je handdoeken kunt wassen.

9. Beloning!

Tot slot: geef je hond een beloning voor zijn geduld tijdens de wasbeurt! Een leuk speeltje of lekkere snack bijvoorbeeld. Door hem achteraf te belonen, zal hij de volgende keer het wassen met iets positiefs associëren.

Wij wensen je veel succes én plezier met het wassen van jouw hond!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geslaagd interieur!