Ontdek onze interieur sale -70%!

Donker behang met bloemmotief in slaapkamer met bed, decoratieve elementen en accessoires

Wil je jouw woning een geheel nieuwe flair geven m? Met nieuw behang aan de wand kan elke ruimte in slechts enkele stappen opnieuw worden vormgegeven en een bijzondere dosis stijl krijgen. Maar voordat het behang op je muur zit en je kunt genieten van de look, moet je eerst het oude behang verwijderen. Met onze kleine gids voor behang verwijderen, geven wij je nuttige tips en tricks over hoe je zonder veel spierkracht van behang kunt wisselen. In het ideale geval kan oud behang droog en zonder veel moeite van de muur worden verwijderd. Wij laten je zien hoe je zonder problemen jouw behang kunt verwijderen!

Dit heb je nodig om behang te verwijderen

De gemakkelijkste manier om behang te verwijderen is de klassieke methode met warm water, een beetje wasmiddel en een spons. Bevochtig de afzonderlijke stroken en doordrenk ze met water en afwasmiddel. Of het behang de oplossing daadwerkelijk absorbeert, is te zien aan het feit dat het donker wordt. Voor het aanbrengen heb je een grote verfkwast of een verfroller nodig. Als het niet werkt met water en wasmiddel, kan jouw oude behang ook worden verwijderd met een speciale behangverwijderaar uit de gespecialiseerde handel. Probeer gewoon uit wat er in jouw geval nodig is bij het behang verwijderen.

Behang verwijderen: de belangrijkste vragen

Je wilt graag weten hoe je behang het beste kunt verwijderen en aanbrengen? Onze interieurspecialisten zijn op zoek gegaan naar antwoorden op veelgestelde vragen en hebben hier de belangrijkste feiten voor je samengevat.

Om jouw oude behang optimaal te kunnen verwijderen, is het belangrijk om te weten welk soort behang je wilt verwijderen. In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen klassiek papierbehang, modern vliesbehang en gecoat of afwasbaar behang. Vliesbehang is vergelijkbaar met muurstickers – ze kunnen meestal zonder problemen uit één stuk van de muur worden verwijderd en laten geen oneffenheden achter.

Wasbaar behang met een oppervlak van latex, plastic of een textiellaag vraagt om meer werk. Ze zijn meestal dikker en sterker dan papieren behang en gedeeltelijk waterdicht. Ze moeten eerst worden geperforeerd en vervolgens geweekt voordat ze worden verwijderd. Hierdoor kan het water tot op de onderste lijmlaag doordringen.

Papieren behang is een klassieker en kan met onze tips relatief eenvoudig van de muur worden verwijderd.
Je kunt dit zien als je water en afwasmiddel op het behang aanbrengt. Als het oppervlak na korte tijd donker wordt door het binnendringen van vocht, is het behang vochtdoorlatend en gemakkelijk te verwijderen. Als dit niet het geval is, dan kan het een afwasbaar behang zijn, dat iets moeilijker te verwijderen is.
Gebruikt behangpapier kan gemakkelijk worden weggegooid in de afvalbak. Als je een grotere hoeveelheid oud behang hebt, neem dan het afval mee naar jouw gemeentelijke recyclagepark.

Stap voor stap naar een muur zonder behangpapier

 1. Stap

  Ten eerste, bereid de kamer voor: je werkt met water en moet er daarom opletten dat er geen elektriciteit in de buurt is en de zekeringen uitschakeld zijn.

 2. Stap

  Schroef de plinten, schakel- en stopcontactafdekkingen los en bescherm gevoelige vloeren en meubels met schildersfolie of kranten.

 3. Stap

  Om het water bij de pasta te laten komen, moet het behangoppervlak geperforeerd zijn. Een praktisch hulpmiddel hiervoor is de spijkerrol. Zoals hierboven beschreven, besproei je oud behang van papier met een wateroplossing. Als alternatief kunt je ook een verfroller of een kwast gebruiken.

 4. Stap

  Dan begin je te pellen vanuit een hoek. Met een spatel kan het behang nog gemakkelijker worden opgetild en verwijderd. Als je systematisch te werk gaat, kan het oude behang binnen enkele uren worden verwijderd.

Wandupdate: laat je inspireren door ons mooiste behang

Het is gelukt! Het behang is verwijderd! Om jouw kamer in een nieuw licht te laten stralen, is deze stap niet het leukste maar wel noodzakelijk. Nu kun je je zorgen maken over het leukste en mooiste onderdeel. Blader door de exclusieve selectie van elegant behang in de online shop van WestwingNow en vind jouw nieuwe favorieten.

Of het nu gaat om fotobehang, zelfklevend behang of klassiek papierbehang met bloemenprint – laat ons het gewenste aantal behangrollen bij je thuis bezorgen! Wij wensen je veel plezier bij het inrichten en decoreren van jouw huis! Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal van alle top interieurmerken!