Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Leren zitbank in de woonkamer

We willen de dingen die we waarderen en liefhebben zo lang mogelijk behouden en bij voorkeur dagelijks gebruiken. Stijlvolle fashionista’s verliezen bijvoorbeeld in enkele seconden hun hart en passie aan mooie handtassen en elegante schoenen. Maar ook mannen waarderen bepaalde items zoals de comfortabele leren stoelen in hun auto’s. Op de elegante leren bank of de beproefde leren fauteuil genieten beiden van een gezellige avond voor de televisie. Zorg goed voor je leren favorieten door het leer te reinigen en te verzorgen op de juiste wijze zodat het lange tijd mooi blijft.

Wat je leren bank, leren fauteuil en leren kussen gemeen hebben? Ze hebben allemaal de juiste leerverzorging nodig, zodat ze na de aankoop nog steeds stijlvol zijn als op de dag dat je ze kocht.

Leer reinigen en verzorgen: Zo doe je dat op de juiste manier

Leren zitbank in bruin met bijzettafel en decoratieve elementen

Leer is een bijzonder en zeer populair materiaal, dat ons op veel gebieden van ons dagelijks leven begeleidt en ons volledig inspireert. Of het nu gaat om een handtas, bekleding van autostoelen, of een bank, jas of schoenen – de bijzondere eigenschappen en de mooie uitstraling maken leer multifunctioneel. Dit materiaal heeft echter ook een passende reiniging en verzorging nodig, zodat het zo lang mogelijk mooi en soepel blijft en niet barst.

Zoals de meeste materialen moet een leren zitbank of vloerkleed worden onderhouden. Aangezien dit materiaal echter een natuurproduct is, is de juiste behandeling en een passende leerverzorging bijzonder belangrijk. De kleur van het leer en het materiaal kunnen hier anders last van hebben en onaantrekkelijke vlekken achterlaten. Meer tips voor het reinigen en verzorging van leer vind je hier.

Het beste verzorgingsproduct voor je leren meubels

Voor autostoelen en meubilair zoals leren banken, fauteuils of Chesterfields gelden dezelfde regels als voor andere leren producten. In de meeste gevallen is de bekleding van autostoelen en meubels van glad leer, waardoor de verzorging van het leer meestal ongecompliceerd is.

Onzuiverheden kunnen worden verwijderd met een vochtige doek en een mild wasmiddel of speciale leerzeep. Maar zelfs met meubels kan contact met vocht het leer uitdrogen en in het ergste geval het leer doen barsten. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor overmatige hitte en zonlicht, waarbij het laatste ook de kleur van het leer kan vervagen.

Extra tip: Leer reinigen en verzorgen doe je niet met huishoudelijke middelen! Deze zijn meestal niet geschikt voor moderne leersoorten en kunnen in het ergste geval het tegenovergestelde effect hebben. Het beste is om professionele producten te gebruiken, die je bijna overal in de handel en ook online kunt kopen.

Ben je nog steeds op zoek naar de perfecte behandeling van fijn leer? Onze interieurspecialisten hebben veel tips & tricks voor je verzameld.

Hoe kan ik welk type leer het beste reinigen en verzorgen?

Welk leerproduct het ook is, één ding geldt altijd: juist en regelmatig leer verzorgen en reinigen met passende producten is belangrijk. Leerbalsem, leerzeep, vuilgum en impregneringsspray zijn onmisbaar en mogen in geen geval worden overgeslagen. Zo geniet je gegarandeerd zo lang mogelijk van je favoriete leren producten!

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er onderhouds- en reinigingsmiddelen voor het leer worden gebruikt die geschikt zijn voor het specifieke leer in kwestie. Suède leersoorten zijn bijzonder gevoelig en vereisen een andere behandeling dan glad leer of zelfs lakleer, dat gevoelig is voor krassen, maar verder veel aankan.

Uiteindelijk moet je natuurlijk ook onderscheid maken tussen de diverse producten voor de leerverzorging. In het geval van schoenen, kan het zijn dat je sommige eigenschappen, zoals een intense geur van het product, niet erg vindt. Dezelfde eigenschappen kunnen heel vervelend zijn bij de behandeling van een jas of leren bank. Je dient dit alles in gedachten te houden en zorgvuldig het leerverzorgingsproduct te kiezen dat bij het desbetreffende product past.

Belangrijke vragen over leer reinigen en verzorgen

Met onze tips en tricks kan er niets misgaan bij het reinigen van leer! Je favoriete leer blijft langer mooi en zal je ook in de toekomst veel plezier blijven geven. Veel plezier bij het ontdekken!

Lichte vervuiling kan gemakkelijk worden verwijderd met een vochtige doek en een zeer mild schoonmaakmiddel. Let op: Dit kan alleen zolang het leer glad is en niet van suède! Maak nooit suède leer schoon met water. Let er ook altijd op dat te veel vocht het leer uitdroogt, de juiste leerverzorging is dan essentieel.. In het geval van suède leer zoals nubuck of velours is een kleine leerborstel ideaal voor tussen het leer reinigen door. Een behandeling met een vuilgum kan ook snel resultaat opleveren, maar deze methode belast vaak het gevoelige leer. Hier is het belangrijk dat je dan ook een hoogwaardig leerverzorgingsproduct toepast. Deze stappen van leerverzorging moeten indien nodig worden herhaald en regelmatig opnieuw worden uitgevoerd.
Als de conditie van het leer over het algemeen goed is, is onderhoud om de zes tot twaalf maanden voldoende. Kortere tussenpozen zijn aan te raden voor meubels die aan zware slijtage onderhevig zijn, zoals een leren fauteuil of een lederen stoel in een auto. Als het leer echter te vaak met een ledervet wordt gereinigd, kan het te vet worden. Daarom raden wij aan om het leer niet te vaak en met te veel zorg te behandelen. Poreuze lederen meubelen moeten worden gerepareerd in plaats van met te veel middelen worden behandeld.

Registreer je op Westwing voor exclusieve aanbiedingen van top interieurmerken waaronder leren essentials!