Ontdek onze interieur sale -70%!

Schone witte zitbank in de woonkamer met decoratieve elementen

Hoe maak je een zitbank goed schoon en waar moet je speciale aandacht aan besteden? Bij het reinigen van textiel, vooral van hoogwaardige zitbanken, moet voorzichtig te werk worden gegaan. Onze Westwing-experts zullen je uitleg en nuttige tips geven over het schoonmaken van de zitbank.

Belangrijke vragen over het schoonmaken van de zitbank

In principe heeft elke zitbank zijn eigen gebruiksaanwijzing als het aankomt op schoonmaken. Dus voordat je begint met het verzorgen van jouw favoriete meubelstuk, moet je eerst uitzoeken van welk materiaal jouw zitbank is gemaakt. Voor natuurlijke vezels zoals katoen, linnen, viscose, wol en zijde moet je altijd pH-neutrale reinigingsmiddelen gebruiken. Een bank van synthetische vezels mag nooit worden gereinigd met een watertemperatuur van meer dan 30 °C, omdat de vezels anders kunnen smelten. Gebruik geen alkalische reinigingsmiddelen op dierlijke vezels zoals wol. Ze vernielen en matteren de vezels en zorgen ervoor dat jouw bank er onaantrekkelijk uitziet.
Heel duidelijk: Nee! Stoomreinigers zijn in de regel niet geschikt voor banken en matrassen. Te hete stoom kan de vezels beschadigen en de kleur doen vervagen. Als je jouw zitbank wilt schoonmaken, gebruik dan een hoogwaardige stofzuiger die overtuigt door zijn enorme zuigkracht. Zo kun je de grove vuildeeltjes verwijderen. Vervolgens kun je een speciale meubelreiniger gebruiken om jouw zitbank schoon te maken, vlekken te verwijderen en het materiaal te beschermen.
Ja, als de luchtvochtigheid in de kamer onder de 45 procent daalt, droogt het leer snel uit en wordt het broos. De elasticiteit van het verfoppervlak gaat verloren en er ontstaan droge scheuren. Zorg er dus voor dat jouw leren bank altijd aan een constante temperatuur wordt blootgesteld. Deze moet gebaseerd zijn op de klassieke, gemiddelde kamertemperatuur van 20 tot 23
°C .
In principe is de manier waarop je de bekleding van jouw zitbank schoonmaakt, afhankelijk van de kleur, het materiaal en de mate van vervuiling van de stof. Balpen vlekken kunnen soms met haarlak worden verwijderd. Daarna is het echter altijd nodig om een groot gebied te reinigen. Drankvlekken kunnen meestal alleen volledig worden verwijderd uit kunstmatige vezels.

Stap voor stap: de zitbank schoonmaken

Daar heb je dit voor nodig:

 • Stofzuiger met bekledingsproeier
 • Zachte, lichte microvezeldoek of badstofdoek
 • Optioneel: stoomreiniger

Tip: Verse vlekken moeten altijd zo snel mogelijk worden verwijderd! Mineraalwater of soda is ideaal als vlekverwijderaar! Het belangrijkste is dat dit veel koolzuur bevat. Voeg het toe aan de verse vlek, laat het ongeveer 20 minuten inwerken en wrijf het vervolgens in met een zachte doek.

Grundschritte zum traumhaft sauberen Sofa:

 1. Stap

  Stofzuig jouw bank regelmatig met een intacte bekledingsproeier.

 2. Stap

  Neem vervolgens af met een vochtige, lauwwarme badstof handdoek. Dit voegt vocht toe aan vezels of het leer en beschermt de stof tegen uitdroging en elektrostatische oplading.

 3. Stap

  Zorg ervoor dat jouw bank niet voortdurend wordt blootgesteld aan direct zonlicht. De UV-component in het licht beschadigt de kleurstoffen en vernietigt ze. Over het algemeen wordt aanbevolen om bekleding te beschermen tegen directe blootstelling aan UV-straling.

Hier vindt je tips voor het reinigen van alle soorten gestoffeerde meubelen.

Verwijder opgedroogde vlekken van de zitbank

Met een paar huishoudelijke middelen kun je zelfs gedroogde vlekken gemakkelijk verwijderen. Wij hebben de beste tips voor je verzameld:

De zitbank schoonmaken met scheerschuim

Het schuim dringt bijzonder goed door in de vezels en is geschikt voor rode wijn, koffie, vetvlekken en nog veel meer!

 1. Spuit het schuim op de vlek en laat het ongeveer tien minuten inwerken.
 2. Borstel vervolgens het schuim uit met een zachte borstel. Zeer belangrijk: Veeg maar in één richting! Scheerschuim doet wonderen, vooral bij rode wijnvlekken.

De zitbank schoonmaken met bakpoeder

Dankzij een chemische reactie kunnen vlekken worden verwijderd uit eiwitten, vetten, vetzuren of zweet.

 1. Meng het poeder met een beetje water (de hoeveelheden variëren afhankelijk van de grootte van de vlek). Verdeel vervolgens de substantie over de vlek en laat het een nacht inwerken. Als alternatief kan het natriumbicarbonaat ook droog over de vlek worden verspreid.
 2. Stofzuig de volgende dag de ruimte grondig met een stofzuiger.

De zitbank schoonmaken met galzeep

Galzeep is bijzonder effectief tegen vet-, zetmeel-, bloed-, fruit- en eiwitvlekken.

 1. Dompel een zachte katoenen doek in gedestilleerd galzeepwater of gebruik de bevochtigde galzeep direct om in te wrijven.
  Verwijder de zeep met een lichte doek, gedrenkt in gedestilleerd water, na een korte onderdompeling.

De zitbank schoonmaken met ijs

IJs helpt tegen chocolade en kauwgom!

 1. Leg het ijs in een ijszakje op de vlek en vries de chocolade in.
  In de regel kunnen de vlekken dan gemakkelijk worden “uitgebroken”. Probeer ze er voorzichtig af te schrapen.

Tip: Deze vlekverwijderaars zijn niet geschikt voor leer of kunstleer. Ontdek hier hoe je leer en kunstleer het beste kunt schoonmaken:

Een (kunst)leren zitbank schoonmaken

Bruine leren zitbank met twee lichte kussens en een halfgevulde koffiekop op de armleuning.
 • Voorzorg: Vermijd direct of indirect zonlicht, aangezien het (kunst)leer kan vervagen! Als er te veel warmte is, kan de leren bank bovendien ook uitdrogen of barsten.
 • Verzorging: Hier worden speciale verzorgingsproducten uit de vakhandel aanbevolen! Wrijf deze zachtjes in het materiaal. Impregnatiebescherming wordt aanbevolen!
 • Schoonmaken: Eerst de bank afstoffen, stofzuigen en afvegen. Gebruik alleen gedestilleerd of gekookt water voor het afnemen. Een beetje zacht wasmiddel reinigt en verzorgt een kunstleren bank. Reinigingsmiddelen met vetoplossingsmiddel moeten worden vermeden. Babydoekjes of een oplossing van pure zeep in lauw water zijn daarentegen zeer geschikt. Verdere tips voor het reinigen en verzorgen van leer vind je hier.

De juiste geur: verwijder geurtjes uit de zitbank

Het is moeilijk te geloven, maar waar: natriumbicarbonaat kan worden gebruikt als geurneutralisator en ontsmettingsmiddel, maar moet daarna wel goed worden verwijderd. Als je jouw bank vooraf schoonmaakt, verwijdert zuiveringszout ook twee keer zoveel onaangename geuren. Probeer het uit! Je hoeft niet altijd te kiezen voor chemische middelen uit de winkel. Soms doen de klassieke huis-tuin-en-keuken-middeltjes het net zo goed of nog beter! Deze zijn vaak praktisch en veelzijdig. Speciale reinigingsmiddelen bieden echter vaak een extra geur of speciale textielverzorgingseigenschappen.

Zitbank schoonmaken, hoe doe je dat?

Zeer belangrijk: Als je een reinigingsmiddel gebruikt, test de meubelreiniger dan altijd eerst op een onzichtbare plaats of op een stofstaal. Op deze manier kunt je het effect op het materiaal beoordelen!

 • Tapijtschuim is over het algemeen geschikt voor het reinigen van gestoffeerde meubels. Zorg ervoor dat de instructies van de fabrikant in acht worden genomen!
 • Gebruik altijd spoelmiddel om het reinigingsmiddel na te spelen.
 • Voorzichtig met bakpoeder, want je kunt niet met 100% zekerheid zeggen hoe het reageert op katoen, linnen of viscose. Dus je kunt hier beter op save spelen! In het geval van wol kan verdund bakpoeder worden gebruikt om vlekken zonder problemen te verwijderen.
 • Glasreiniger is ook geschikt als kleurloze reiniger voor jouw bank.
 • Galzeep en gedestilleerd water zijn bewezen effectief voor microvezelbekleding.
 • Gedroogde vlekken zijn gemakkelijk te behandelen met soda in combinatie met lauw water op een doek.

Nu heb je handige tips en tricks gekregen en kan je de zitbank schoonmaken. Het schoonmaken van de zitbank en de rest van het gestoffeerde meubilair hoeft geen lange procedure te zijn! Zorg goed voor jouw chique zitmeubelen en je zult er nog lang plezier aan beleven. En als je op zoek bent naar een nieuwe bank, hebben wij de mooiste modellen voor je. Ontdek het op WestwingNow!