Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Magnetron met oven in zwarte keuken

In ons hectische leven, kiezen we regelmatig voor een snelle hap uit de magnetron. Met één druk op de knop verwarm je een complete maaltijd. Maar die kant-en-klare stamppot, lasagne, macaronimaaltijd en gehaktbal met jus laten wel zo hun spettersporen na in de magnetron. De magnetron schoonmaken hoort bij het huishoudelijke takenpakket, maar wordt meestal eindeloos uitgesteld. Tót het moment dat je niet meer door het raampje kunt zien of je maaltijd al pruttelt. Onze experts leggen uit hoe je snel en gemakkelijk de magnetron smetteloos schoon kunt krijgen.

Stap voor stap een (combi)magnetron schoonmaken

Of je nu een combi magnetron hebt of een gewone magnetron, eens in de zoveel tijd moet hij worden schoongemaakt. Uit hygiënisch oogpunt, maar ook omdat je snelle hap beter wordt verwarmd in een schone magnetron. Een magnetron bestaat vaak uit meerdere onderdelen, de magnetron zelf inclusief glazen deur en een glazen draaiplateau. Dit plateau is vaak uitneembaar waardoor het makkelijk af te wassen is. De meeste plateaus kunnen zelfs in de afwasmachine. De rest van de magnetron moet met de hand worden schoongemaakt. Hoe langer je wacht met het schoonmaken van de magnetron, hoe meer het vuil aankoekt en hoe lastiger het wordt om de magnetron schoon te maken.

Tip: Is er iets ontploft of overstroomd in de magnetron? Maak het dan direct schoon om te voorkomen dat het aankoekt.

Vier manieren om een (aangekoekte) magnetron schoon te maken

Heeft de magnetron de afgelopen week overuren gedraaid en zitten de tomatensaus en jus spetters tot aan het plafond? Dan is het tijd om je aanrechtkastje in te duiken om op zoek te gaan naar een geschikt schoonmaakmiddel. Geen paniek, je hoeft echt geen speciaal magnetronschoonmaakmiddel te kopen om ‘m weer te laten glanzen. Een ouderwets schoonmaakmiddel helpt vaak het best. Wanneer je een van onderstaande schoonmaaktips gebruikt, kan je het glazen draaiplateau er gewoon in laten staan. Dan wordt die ook gelijk schoon!


Magnetron schoonmaken met verschillende middelen

 1. Magnetron schoonmaken met Soda

  Gebruik een magnetronschaal en doe hier water en een schepje soda in. Zet de magnetron aan. Wanneer er condens op het deurtje te zien is, zet je de magnetron uit. Haal de schaal (met ovenhandschoenen) uit de magnetron. Maak nu de wanden en het deurtje van de magnetron schoon met een doekje. Doordat soda een ontvettende werking heeft, laat het (aangekoekte) vet snel los. Heb je net iets te lang gewacht met het schoonmaken van de magnetron? Dan is het vet waarschijnlijk hardnekkig. Herhaal het proces dan een paar keer. Zorg ervoor dat je de magnetron aan het eind met een vochtige doekje schoonmaakt zodat alle soda resten worden verwijderd.

 2. Magnetron schoonmaken met azijn

  Net als soda is azijn een ouderwets schoonmaakmiddel waar je alles mee schoon krijgt. Zo ook de magnetron. Het werk eigenlijk hetzelfde als met soda, alleen gebruik je een scheutje azijn in plaats van soda. Wanneer het vuil hardnekkig is, laat je de magnetron draaien totdat er condens ontstaat, daarna laat je het deurtje nog een paar minuten gesloten zodat de stoom het vuil los kan weken.

 3. Magnetron schoonmaken met groene zee en ammonia

  Smeer de magnetron van binnen in met ouderwetse zachte groene zeep, zet daarna een schaaltje met ammonia in de magnetron, sluit het deurtje en laat dit een nacht staan. De magnetron niet aanzetten! De combinatie van groene zeep en ammonia zorgt ervoor dat het vuil losweekt van de wanden. De volgende dag haal je het schaaltje eruit en maak je de magnetron stralend schoon met een vochtig doekje.

 4. Duurzaam met citroensap

  Wil je de magnetron budgetvriendelijk en duurzaam schoonmaken? Dan hebben we een goede tip voor je. Vul een magnetronschaal met water en citroensap of een door tweeën gesneden citroen en laat die een paar minuutjes draaien in de magnetron op de hoogste stand. Het citroensap zorgt ervoor dat het vuil loslaat en dat de geurtjes verdwijnen.

Hoe maak je een magnetronplateau schoon?

Wanneer er iets is overstroomd in de magnetron en je nét iets te lang hebt gewacht met het schoonmaken van het draaiplateau, is de kans groot dat het vet is aangekoekt. Dan helpt het niet om het aangekoekte draaiplateau in de vaatwasser te zetten. Je hebt een paar opties:

 • Maak een sopje van soda en warm water en laat het plateau hier een paar uur in liggen. Daarna goed naspoelen met water!
 • Doe een afwasblokje in een teil met warm water en leg hier het draaiplateau in. Goed naspoelen met water.
 • Smeer het plateau in met groene zeep en laat dit een paar uur intrekken. Groene zeep heeft net als soda een ontvettende werking. Daarna het draaiplateau goed naspoelen met water.

Tips om je magnetron langer schoon te houden

Het liefst wil je niet wekelijks de magnetron schoonmaken. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je magnetron langer schoon blijft:

 • Gebruik een afsluitbare magnetronschaal zodat de spetters niet in het rond vliegen.
 • Gebruik een lage stand om eten op te warmen en roer het eten zo nu en dan door om het geleidelijk op te warmen.
 • Laat de maaltijd niet te lang in de magnetron draaien, hierdoor is de kans groot dat het gaat spetteren, overstromen of zelfs ontploffen.
 • Maak de magnetron na elk gebruik even schoon met een doekje zodat etensresten niet kunnen aankoeken.

Op zoek naar een geschikte magnetronschaal? Of andere handige schoonmaaktips? Je vindt het bij WestwingNow. Wil je nog meer inspiratie op doen? Bekijk eens onze andere artikelen voor decoratie en interieur trends en tips. Als voorproefje kun je alvast een aantal keuken accessoires hieronder zien. Heel veel plezier met inspiratie op doen!