Magnetron met oven in witte keuken met eethoek

In de meeste keukens is een magnetron te vinden, handig om snel iets in op te warmen. Met één druk op de knop verwarm je een complete maaltijd. Om ervoor te zorgen dat hij goed blijft opwarmen is het van belang om de magnetron regelmatig schoon te maken.
De magnetron schoonmaken dient dan ook regelmatig te worden gedaan, maar vaak wordt deze taak eindeloos uitgesteld. Tijd voor verandering. Onze experts leggen uit hoe je snel en gemakkelijk de magnetron perfect schoon kunt krijgen.

Hoe werkt een magnetron?

De magnetron verwarmt het eten met elektromagnetische golven, ook wel “microgolven” genoemd. De magnetron genereert de straling, die als het gaat om het frequentiebereik tussen radiogolven en infrarood ligt. Microgolven produceren alleen indirect warmte, doordat de watermoleculen zich in de ronddraaiende oven verplaatsen. Door de wrijving van de moleculen ontstaat energie en daardoor warmte.

Wat van belang is bij het opwarmen van eten: microgolven verwarmen niet gelijkmatig.

Afhankelijk van de samenstelling, vorm, gewicht en temperatuur van het eten dat moet worden opgewarmd, werken de stralen verschillend. Dit komt omdat de energie zich in de oven verschillend ontwikkeld. Vandaar dat er een draaiend plateau in de magnetron aanwezig is. Deze draaiplaat zorgt ervoor dat de energie van de microgolven zich gelijkmatig verdeelt over het gerecht in de oven. Het is daarom aan te raden om in kleine porties iets op te warmen. Dit kost namelijk energie en gaat sneller.  

Stap voor stap een (combi) magnetron schoonmaken

Of je nu een combimagnetron hebt of een gewone magnetron, eens in de zoveel tijd moet hij worden schoongemaakt. Of je nu van een magnetron houdt of je hebt er een hekel aan, de magnetron is te vinden in menig keuken. Het schoonmaken ervan is niet alleen belangrijk vanuit hygiënisch oogpunt, maar ook omdat eten beter wordt verwarmd in een schone magnetron.

Magnetron schoonmaken: waar bestaat de magnetron uit?

Een magnetron bestaat vaak uit meerdere onderdelen, de magnetron zelf inclusief glazen deur en een glazen draaiplateau. Dit plateau is vaak uitneembaar waardoor het makkelijk af te wassen is. De meeste plateaus kunnen zelfs in de afwasmachine. Een magnetron schoonmaken kun je toch het beste met de hand doen. Vaak gaat het vuil er niet voldoende af in de vaatwasser.

Hoe langer je wacht met het schoonmaken van de magnetron, hoe meer het vuil aankoekt en hoe lastiger het wordt om de magnetron schoon te maken. Hetzelfde geldt voor het schoonmaken van de oven, airfryer en frituurpan? Haal na elk gebruik even een vochtig doekje door het apparaat.

Tip: Is er iets ontploft of overstroomd in de magnetron? Maak het dan direct schoon om te voorkomen dat het aankoekt.

Vier tips voor het schoonmaken van een (aangekoekte) magnetron

Om de magnetron goed te reinigen hoef je geen speciaal magnetronschoonmaakmiddel te kopen. Koop dit ook vooral niet! Veel van deze producten tasten namelijk het edelstaal aan. Een ouderwets schoonmaakmiddel helpt voor het schoonmaken van de magnetron vaak het best.

 1. Magnetron schoonmaken met soda

  Gebruik een magnetronschaal en doe hier water en een schepje soda in. Zet de magnetron aan. Wanneer er condens op het deurtje te zien is, zet je de magnetron uit. Haal de schaal (met ovenhandschoenen) uit de magnetron. Maak nu de wanden en het deurtje van de magnetron schoon met een doekje. Doordat soda een ontvettende werking heeft, laat het (aangekoekte) vet snel los.

  Heb je net iets te lang gewacht met het schoonmaken van de magnetron? Dan is het vet waarschijnlijk hardnekkig. Herhaal het proces dan een paar keer. Zorg ervoor dat je de magnetron aan het eind met een vochtig doekje schoonmaakt zodat alle soda resten worden verwijderd.
 2. Magnetron schoonmaken met natuurazijn

  Net als soda is azijn een ouderwets schoonmaakmiddel waar je alles mee schoon krijgt. Zo ook de magnetron. Het werk eigenlijk hetzelfde als met soda, alleen gebruik je een scheutje azijn in plaats van soda. Wanneer het vuil hardnekkig is, laat je de magnetron draaien totdat er condens ontstaat, daarna laat je het deurtje nog een paar minuten gesloten zodat de stoom het vuil los kan weken.

  Wanneer de magnetron erg vuil is, is het raadzaam om voordat je start met dit proces even de grote vuilplekken te verwijderen met een vochtige microvezeldoek.
 3. Magnetron schoonmaken met groene zeep en ammonia

  Smeer de magnetron van binnen in met zachte groene zeep, zet daarna een schaaltje met ammonia in de magnetron, sluit het deurtje en laat dit een nacht staan. De magnetron niet aanzetten. De combinatie van groene zeep en ammonia zorgt ervoor dat het vuil losweekt van de wanden. De volgende dag haal je het schaaltje eruit en maak je de magnetron schoon met een vochtig doekje. Wist je dat groene zeep ook perfect te gebruiken is voor het schoonmaken van tuintegels? Lees er alles over. 
 4. Magnetron reinigen met citroensap

  Een fijne, andere manier om je magnetron schoon te maken is met water en citroensap. Citroensap is erg geschikt omdat het een natuurlijk product is en dus niet schadelijk is voor mens en milieu. Een bijkomend voordeel is dat citroensap goed werkt tegen nare geurtjes.

  Hoe ga je te werk? Vul een magnetronschaal met water en citroensap of een door tweeën gesneden citroen en laat die een paar minuutjes draaien in de magnetron op de hoogste stand. Het citroensap zorgt ervoor dat het vuil loslaat en dat de geurtjes verdwijnen.

Magnetron reinigen: Hoe maak je een magnetronplateau schoon?

Aangekoekte, verbrande resten zijn snel zichtbaar op het magnetronplateau. Dit is vaak te hardnekkig om weg te krijgen met alleen een vaatwasbeurt. Gebruik daarom bij het reinigen van de magnetron een staalborsteltje om deze te verwijderen. Borstel het glazen plateau om ook de verbrande resten te verwijderen.

Wat je ook kunt doen, is de gootsteen vol laten lopen met warm water. Leg hier een afwasblokje in en leg hier het draaiplateau bij. Laat dit even inweken en spoel het vervolgens af met water.  Zijn de vuilresten zo hardnekkig dat je ze zelfs hiermee niet weg krijgt? Smeer dan het plateau in met groene zeep en laat dit een paar uur intrekken. Groene zeep heeft net als soda een ontvettende werking. Daarna het draaiplateau goed naspoelen met water.

Tips om je magnetron langer schoon te houden

Het liefst wil je niet wekelijks de magnetron schoonmaken. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je magnetron langer schoon blijft:

 • Gebruik een afsluitbare magnetronschaal zodat de spetters niet in het rond vliegen.
 • Neem bij het opwarmen van het eten een magnetrondeksel.
 • Gebruik een lage stand om eten op te warmen en roer het eten zo nu en dan door om het geleidelijk op te warmen.
 • Laat de maaltijd niet te lang in de magnetron draaien, hierdoor is de kans groot dat het gaat spetteren, overstromen of zelfs ontploffen.
 • Maak de magnetron na elk gebruik even schoon met een doekje zodat etensresten niet kunnen aankoeken.

Magnetron schoongemaakt? Ben je op zoek naar nog meer handige schoonmaaktips? Of heb je de smaak te pakken en kan jouw wasmachine ook eens grondig poetsbeurt gebruiken? Onze experts vertellen je er alles over. Vergeet ook niet de ramen mee te pakken! Succes en je weet het, een schoon huis is een schoon hoofd!

Eenmaal je keuken schoon is, is het tijd om deze te herdecoreren. Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor een aangename keuken!