hand met grijs mondkapje

Door corona zijn we genoodzaakt om mondkapjes te dragen in openbare ruimtes. Het biedt geen 100% bescherming, maar verkleint de kans dat we andere mensen besmetten of besmet worden. Mits we het mondkapje op de juiste manier dragen! Je hebt de keuze uit een niet-medisch wegwerpmondkapje of een wasbaar mondkapje. Een wegwerpmondkapje moet je na het dragen direct weggooien, een wasbaar mondkapje is gemaakt van stof en dus herbruikbaar. Wel dien je het stoffen mondkapje elke keer te wassen. In dit artikel bespreken we hoe je een mondkapje moet dragen, wat de voordelen zijn van wasbare mondkapjes én hoe je stoffen mondkapjes moet wassen.

Hoe draag je een mondkapje?

Het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes behoort tot de coronamaatregelen. Alhoewel een mondmasker de kans verkleint om besmet te worden of anderen te besmetten, biedt het geen garanties. Vooral omdat we lang niet altijd het mondkapje op de juiste manier dragen. Hoe vaak zie je niet dat een mondkapje op de kin wordt gedragen of even snel in een broekzak wordt gepropt?

En daarom hier wat regels over het dragen van een mondkapje:

 1. Handen wassen

  Was eerst je handen voordat je het mondkapje aanraakt en opzet. Geen water en zeep in de buurt? Gebruik (zelfgemaakte) desinfectiegel.

 2. Kapje omdoen

  Pak met je vingers alleen de elastiekjes vast, kom dus niet aan het masker zelf. Schuif de elastiekjes achter je oren.

 3. Raak mondkapje niet aan

  Raak het mondkapje tijdens het dragen niet met je handen aan.

 4. Maximaal 3 uur

  Draag het mondmasker maximaal drie uur en gooi hem daarna weg (of gooi hem in de was).

 5. Kapje afdoen

  Wanneer je het mondkapje afdoet, is het belangrijk dat je wederom alleen de elastiekjes aanraakt.

 6. Opbergen in afsluitbaar plastic zakje

  Stoffen mondkapjes moet je bewaren in een afsluitbaar plastic zakje. Vanzelfsprekend moet je een gebruikt stoffen mondkapje in een ander zakje doen dan een schoon stoffen mondkapje.

Neem ook altijd een reserve mondkapje mee zodat je ‘m kunt vervangen gedurende de dag. Als we ons allemaal aan deze regels houden, wordt de kans op besmetting en verspreiding verkleind. En dat willen we allemaal, toch?

De voordelen van een wasbaar mondkapje

Het dragen van een herbruikbaar mondkapje heeft een paar voordelen ten opzichte van een wegwerpmondkapje. Zo is een stoffen exemplaar een stuk milieuvriendelijker dan de wegwerpvariant. Omdat een masker regelmatig vervangen moet worden, eindigen wereldwijd miljarden wegwerpmondkapjes op de vuilnisbelt en helaas ook op andere plekken in de natuur. Het spreekt voor zich dat dit een aanslag is op het milieu.

Een ander voordeel is dat herbruikbare mondmaskers in allerlei kleurrijke motiefjes en printjes verkrijgbaar zijn, je kunt dus elke keer het masker aanpassen aan je look.

Tot slot is het vaak mogelijk om een filter in een wasbaar mondkapje te schuiven. Dit biedt een extra beschermlaag om jezelf en anderen te beschermen tegen het virus. Je kunt hiervoor stofzuigfilters gebruiken. Deze dien je uiteraard ook regelmatig te vervangen.

Pssst… in dit artikel leggen we je uit hoe je zelf een wasbaar mondmasker kunt maken.

Stappenplan mondkapjes wassen in de wasmachine

Een stoffen mondkapje is bij voorkeur gemaakt van katoen. Katoen is namelijk een natuurlijke, ademende stof die je gerust op hoge temperatuur kunt wassen. Hieronder leggen we je uit hoe je katoenen mondkapjes kunt wassen:

1. Was direct na gebruik

Gooi het mondkapje direct na gebruik in de wasmachine. Lukt dat niet omdat je onderweg bent? Doe hem dan in een afsluitbaar plastic tasje, bijvoorbeeld een vershoudzakje met luchtdichte sluiting of ziplock zakje.

2. Lekker heet!

Was het mondmasker op hoge temperatuur, 60 graden of hoger. Alleen dan heeft het virus geen overlevingskans. Gebruik een gewoon wasmiddel, maar geen wasverzachter. Kies voor een volledig wasprogramma en dus niet voor een kort programma. Je kunt het mondkapje gerust met andere kleding en textielsoorten wassen, zoals handdoeken.

3. Drogen

Wanneer het mondmasker uit de wasmachine komt, kan je het eventueel in de droger doen. De droger zorgt voor extra hitte zodat je er zeker van kan zijn dat alle bacillen en virusdeeltjes gedood zijn. Toch moet je oppassen, want het elastiek van de oorlussen kan niet zo goed tegen de hitte van de droger. Je kunt in dat geval je mondkapje het best gewoon even aan de waslijn hangen, het liefst in de volle zon!

Wasbare mondkapjes wassen met de hand

Heb je geen wasmachine in de buurt? Of wil je je masker ‘even snel’ tussendoor wassen? Er zijn verschillende methodes om wasbare mondkapjes met de hand te wassen:

Mondkapje wassen in een sopje

Maak een ouderwets sopje van heet water – boven de 70 graden – en soda, groene zeep, (hand)wasmiddel of shampoo. Laat hier het masker minimaal een half uur in badderen. De hitte zorgt ervoor dat ziekteverwekkers worden gedood. Na afloop goed uitspoelen en daarna laten drogen.

Let op: het water is te heet om met je handen in te gaan. Je kunt ook eerst het kapje uitwassen met wasmiddel of zeep in een minder heet sopje en daarna even in heet water laten liggen.

Mondkapje uitkoken

Leg je mondkapje in een pan met kokend water en voeg hier wat wasmiddel aan toe. Laat het kapje vervolgens een kwartiertje zachtjes koken. Daarna de pan leeggooien en het mondkapje uitspoelen. Laat het drogen aan de buitenlucht of gooi het masker nog even in de droger op hoge temperatuur.

Mondkapje stomen

Je kunt ook even een stoomstrijkijzer op je herbruikbare mondkapje zetten. De hete stoom zorgt ervoor dat de virusdeeltjes worden gedood. Alsnog adviseren we om je stoffen mondmasker regelmatig te wassen op hoge temperatuur.

Waar we aan het begin van de coronatijd allemaal nog erg moesten wennen aan het dragen van een mondkapje, weten we inmiddels – bijna – niet beter. Gelukkig heeft de komst van het stoffen mondmasker ervoor gezorgd dat we ook mét mondmapje stylish voor de dag kunnen komen.

Je kunt nooit genoeg katoenen mondkapjes in huis hebben, want zo heb je altijd een reserve exemplaar binnen handbereik (mocht je mondkapje in de was liggen). Veel succes met je mondkapje te wassen. Wanneer we ons allemaal aan de voorschriften en maatregelen houden, krijgen we het virus samen onder controle!

Registreer je op Westwing en mis geen enkel nieuw artikel of product om je leven aangenamer te maken.