Meld je aan en ontvang een €50 voucher!
pizzasteen schoonmaken met wijn en grijze servetten

Een lekker glas wijn, een zelfgemaakte pizza en jouw dierbaren om je heen. Wat wil je nog meer? Een schone pizzasteen, natuurlijk! Want een zelfgemaakte pizza wordt alleen zo overheerlijk wanneer die op een schone steen is bereid. Maar hoe doe je dat, een pizzasteen schoonmaken? Het is makkelijker dan je denkt, maar het is wel belangrijk dat je er even de tijd voor neemt. Want alleen dan geniet je nog meer van die ó-zo verrukkelijke pizza!

Waarom moet je een pizzasteen schoonmaken?

Het is niet zozeer dat de bakkunsten van de pizza erop achteruit gaan als je jouw pizzasteen niet schoonmaakt. Maar het is vooral gewoon erg hygiënisch als je regelmatig je pizzasteen eens even goed schoonmaakt. Door de pizzasteen goed schoon te maken én te houden, geniet jij nog meer en langer van jouw pizza’s. Steek die handen maar uit de mouwen want wij laten je een makkelijk stappenplan zien om een pizzasteen schoon te maken!

Pizzasteen schoonmaken in 7 stappen

Voordat we beginnen is het wel zo handig als je weet wat je allemaal nodig hebt, toch? Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken, zijn het vooral dingen die je waarschijnlijk toch al in huis hebt. Oftewel: gelijk aan de slag! Dit zijn de benodigdheden om een pizzasteen schoon te maken:

 • Plastic spatel
 • Microvezeldoek
 • Baking soda
 • Een heel klein beetje water
 • Steenborstel, tandenborstel of afwasborstel

Het stappenplan:

Een pizzasteen schoonmaken is nog nooit zo makkelijk geweest met onderstaand stappenplan. In 7 eenvoudige en duidelijke stappen geniet jij binnen enkele momenten alweer van een heerlijke pizza! En als je slim bent gebruik je dit stappenplan ook wanneer je jouw aangebrande pan gaat schoonmaken!

 1. Laat de pizzasteen afkoelen

  Wil je na een heerlijke maaltijd de pizzasteen gaan schoonmaken? Dat kan alleen met een afgekoelde plaat! Laat je ‘m niet afkoelen, dan kan die barsten en zelfs breken. Aangezien een pizzasteen mega warm wordt, duurt het aantal uur voordat je kan beginnen. Daarom kan je voor de zekerheid altijd een dag wachten met de schoonmaak. Dan weet je zeker dat de steen is afgekoeld en je niks beschadigt. 

 2. Schraap etensresten weg

  Dit is een stap die je wel alvast de avond van tevoren kan doen. Namelijk het afschrapen van etensresten. Met een spatel schraap je je voorzichtig de gestolde kaas en andere etensresten weg. Dit zijn vooral de wat grotere stukken. Merk je dat het te veel moeite kost om iets weg te schrapen? Dan laat je dat zitten: dat komt later wel! Veeg met een vochtige, goed uitgewrongen microvezeldoek de losgekomen etensresten van de pizzasteen.

 3. Maak een sopje

  Nu pas kan het echte schoonmaakfeest beginnen! Maak een sodasopje door een eetlepel soda te mengen met een eetlepel water. Roer de substantie door elkaar, net zo lang tot het een gladde substantie wordt. Gebruik niet meer soda dan nodig om beschadigingen te voorkomen! Met dit sopje verwijder je nu de hardnekkigere, aangekoekte etensresten. Doe een klontje baking soda op de etensresten die nog niet los zijn gekomen van de pizzasteen en laat dit enkele seconden intrekken. 

 4. Schrobben maar!

  Schrob in een ronddraaiende beweging met de steenborstel (of andere harde borstel) over het sopje en probeer de aangekoekte etensresten weg te krijgen. Veeg met een vochtige microvezeldoek de losgekomen etensresten van de pizzasteen. Het grootste gedeelte is nu als het goed is schoon! Maar het kan voorkomen dat er nog echte diehards etensresten op zitten. Dan gaan we over op stap 5!

 5. Zet de pizzasteen in de oven

  Is het niet gelukt om de laatste aangekoekte etensresten handmatig te verwijderen? Geloof het of niet: zet je pizzasteen een uur lang in de oven op 260°C. Hierbij is het belangrijk dat de oven niet voorverwarmd is. De pizzasteen moet gelijktijdig met de oven worden verwarmd om plotselinge temperatuursveranderingen te voorkomen.

 6. Schrapen maar

  Als het uur voorbij is, laat je de pizzasteen in de oven staan. Vanuit daar schraap je de laatste aangekoekte stukjes weg met een plastic spatel. Maar hierbij geldt wel: veiligheid voorop! Gebruik ovenhandschoenen om te voorkomen dat je je handen brandt.

 7. Neem de steen af met een vochtige doek

  Nadat de pizzasteen volledig is afgekoeld, neem je de steen nog even af met een vochtige microvezeldoek. Laat de steen daarna minimaal een uur lang aan de lucht drogen.

Wat je niet moet doen als je jouw pizzasteen schoonmaakt

Naast een stappenplan laten we je ook graag weten wat je in ieder geval niet moet doen bij het schoonmaken van jouw pizzasteen. Een pizzasteen schoonmaken doe je met veel liefde, tijd, aandacht en zo min mogelijk water! Een grote hoeveel water kan namelijk de steen beschadigen en dat is niet wat je wil! En er zijn nog een aantal don’ts:

 • De pizzasteen al gaan schoonmaken als die nog super heet is. Dit heeft alleen maar beschadigingen aan de steen als gevolg. 
 • Maak een pizzasteen nooit schoon door ‘m in de vaatwasser te stoppen. 
 • Gebruik geen scherpere voorwerpen dan een spatel om de pizzasteen te reinigen. Als je aan de slag gaat met een mes kunnen er lelijke krassen ontstaan.
 • Laat een pizzasteen nooit weken in water. Zo komt er namelijk te veel vocht in de steen waardoor je volgende pizza op allesbehalve een pizza gaat lijken.

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog om van jouw huis een nog mooier thuis te maken! Zo lees je ook alles over schoonmaken! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste keukenaccessoires – & tools. Veel shopplezier!