Zithoek voor een groot raam in de woonkamer met schone ramen

Houd jij ook jaarlijks een grote voorjaarsschoonmaak? Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de ramen wassen. Niet de meest favoriete klus, maar het is altijd weer fijn als ze mooi glanzen. Zeker wanneer de zon gaat schijnen vallen vieze ramen vol met strepen, stof en vuil extra goed op. Tijd voor verandering. Geniet van een mooi uitzicht met schone ramen en ga aan de slag met ramen lappen! Hoe pak je dit het beste aan? Wat heb je nodig om de ramen te reinigen? Lees dan snel verder.

Ramen wassen – Aan de slag

Ramen reinigen is een klus waar we vaak tegenop zien. Bijna niemand heeft hier zin in. Toch valt het reuze mee als je eenmaal bezig bent. Bovendien is het altijd weer fijn als deze klus af is. Met deze tips zorg je voor schone, streep loze ramen binnen no time! Hup, aan de slag.

Hoe vaak per jaar moet je je ramen wassen? Het is raadzaam om je ramen 1 keer per half jaar te wassen. Het ligt er natuurlijk aan hoe vies ze zijn, het kan voorkomen dat je ze vaker dient te zemen.

Ga je aan de slag? Ramen lappen pak je grondig aan. Op die manier hoef je het niet zo vaak te doen. Hoe ga je te werk? Het is niet moeilijk om ramen te reinigen, maar er zijn wel veel verschillende mogelijkheden. Toch heb je de meeste reinigingsmiddelen al in huis en hoef je geen speciale chemische middelen aan te schaffen. Het gaat tenslotte om het eindresultaat: stralende, schone ramen zonder strepen.

Wat heb je nodig?

Om efficiënt en effectief te werk te gaan heb je nodig:

 • een emmer
 • een zeem
 • een spons
 • een trekker
 • een droge theedoek
 • een ladder zodat je ook bij de hoge plekken kunt

Vervolgens ga je aan de slag met ramen wassen. Afhankelijk van de reinigingsmethode voeg je nog een scheutje schoonmaakazijn of afwasmiddel toe. Hieronder worden eenvoudige en praktische reinigingsmethodes toegelicht.

Raen wassen: de voorbereiding

Zorg ervoor dat je alles van de vensterbank haalt en eventuele raamdecoratie verwijderd. Het is aan te raden om eens per jaar je gordijnen of andere raamdecoratie te wassen. Pak deze meteen mee. Kun je hier nog wel wat tips voor gebruiken? Lees dan dit artikel.

Verwijder planten en zet ze even buiten. Grote planten kun je schoonmaken indien dit nodig is. Geef ze extra voeding en verpoot ze indien nodig. Verwijder het ergste vuil zoals bijvoorbeeld vogelpoep. Als de vensterbank schoon is, kun je aan de slag.

Ramen zemen met afwasmiddel

Volg onderstaand stappenplan voor stralende ruiten.

 1. Voordat je start met ramen wassen vul je een emmer met water. Voeg hierbij een klein beetje (enkele druppels) afwasmiddel toe. Dompel de spons in de emmer.

 2. Vervolgens ga je met een natte spons (zorg dat deze niet te nat en niet te droog is) de kozijnen en het raam goed schoon maken. Pak de hoeken en randen ook mee. Wanneer je ramen erg vies zijn, kan het nodig zijn om dit ter herhalen. Je zorgt er in elk geval voor dat alles goed nat is.

 3. Wanneer je dit hebt gedaan pak je de trekker. Het beste kun je een beweging aan een stuk door maken. Wanneer je de trekker loslaat ontstaat er namelijk een streep. Het beste kun je een vloeiende beweging maken van links naar rechts van boven naar beneden. Het is ook mogelijk om alleen van boven naar beneden te werken, maar zorg er dan altijd voor dat de nieuwe baan de voorgaande baan overlapt. Op die manier minimaliseer je strepen.

  Let op: neem bij de ramen lappen de trekker voor elke nieuwe baan af met een vochtige zeem.

 4. Veeg eventuele strepen met krantenpapier of een droge theedoek weg. Veeg ook waterresten aan de onderkant van het raamkozijn hier mee weg. Beide nemen het overgebleven vocht op en laten geen strepen achter. Veeg indien nodig met een microvezeldoek het kozijn en de vensterbank helemaal droog en schoon.

De ultieme tips voor het wassen van de ramen

 • Was de ramen bij voorkeur op een bewolkte dag. Als de zon schijnt kunnen de ramen namelijk sneller droog worden en hierdoor ontstaan er sneller strepen.
 • Wil je de ramen net iets glanzender hebben? Voeg dan een beetje glansspoelmiddel toe.
 • Je kunt ook je ramen wassen met schoonmaakazijn. Voeg dan in plaats van afwasmiddel een scheutje schoonmaakazijn toe. Heb je hele vieze ramen en wil je ze ook meteen ontvetten? Gebruik dan ammoniak of spiritus in plaats van schoonmaakazijn. Pas op met spiritus: dit kan namelijk op termijn zorgen voor een blauwe waas op de ramen die er naar verloop van tijd niet meer afgaat.
 • Gebruik niet te veel afwasmiddel want hiermee voorkom je een streeploos effect bij de ramen zemen.
 • Voor ramen die niet super vies zijn, is alleen schoonmaken met water voldoende. Je hoeft hierbij geen extra reinigingsmiddelen te gebruiken.
 • Een open deur maar zorg voor een stevige, stabiele trap of ladder. Veiligheid staat voorop.
 • Ga je de buiten ramen lappen? Gebruik altijd liever te veel water dan te weinig. Het zand op de ramen kan namelijk krassen veroorzaken wanneer je met te weinig water werkt.
 • Klaar met ramen lappen? Was alles op minimaal 60 graden.
 • Investeer in een goede trekker.

Nog meer schoonmaaktips

Ramen lappen, je hele huis knapt ervan op. Hetzelfde geldt voor de huishoudelijke taken die maandelijks terugkomen zoals je wasmachine, frituurpan, airfryer schoonmaken of bekleding reinigen. Natuurlijk ligt het eraan hoevaak je iets gebruikt. Misschien dien je het wel wekelijks schoon te maken. Een ding is zeker: wanneer alles opgeruimd is zorgt dat voor nieuwe energie, inspiratie en frisheid. Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan ook onze inspiratiepagina.

Ramen reinigen zonder strepen is niet alleen gemakkelijk, maar maakt je huis ook mooier. Test het zelf en ga je ramen reinigen!

Laat je inspireren door stijlvolle en exclusieve accessoires. Registreer je op Westwing en ontdek het allemaal. Reinigen wordt direct een stuk leuker met nieuwe interieurstukken!