Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Leren zitbank in de woonkamer

Het trendmateriaal van de jaren ’70 is terug: suède! Ook in het interieur is het zeer populair. Om ervoor te zorgen dat het materiaal er na lange tijd nog steeds mooi uitziet, moet je suède goed onderhouden en indien nodig reinigen. Vlekken op de suède bank zijn vervelend, maar kunnen in de meeste gevallen zonder problemen met de juiste zorg worden verwijderd. Waar je  rekening mee moet houden en hoe je te werk moet gaan in geval van lelijk vuil op jouw bank, vindt je hier in onze gids. We hebben een aantal nuttige tips voor je verzameld!

Suède reinigen – speciale verzorging voor speciale oppervlakken

Suède is wildleer, d.w.z. een leersoort met een ruw oppervlak dat afkomstig is van wilde dieren. Suède leer, nubuck leer of klassiek suède leer vallen ook onder de term suède. Suède stukken kunnen in jouw interieur op vele manieren gecombineerd worden. Als je kiest voor suède meubelen, moet je er rekening mee houden dat suède meestal niet samengaat met nattigheid. Meubels en textiel van nubuckleer zijn daarom niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Suède leder is over het algemeen zeer gevoelig. Daarom is de juiste verzorging van nubuckleder uiterst belangrijk.

Reinigen van suède leer – de beste huishoudelijke middelen

  • Suède reinigen met bakpoeder! Heb je een vlek ontdekt op je mooie suède bank? Geen paniek! Olievlekken op suède leer verdwijnen met bakpoeder als sneeuw voor de zon. Aanbrengen, laten inwerken en vervolgens uitborstelen met een suède borstel. Klaar!
  • Suède reinigen met een mild reinigingsmiddel. Het is moeilijk te geloven, maar de klassieke zachte reinigingsmiddelen zijn ook geschikt als  betrouwbare leerverzorgingsproducten. Met dit huishoudelijke wasmiddel en een beetje warm water kunt je effectief omgaan met vuil op suède. Dompel eenvoudigweg een zachte katoenen doek in de milde wasmiddeloplossing en wrijf de vlek op jouw suède leer ermee in. Nadien behandelen met helder water en goed laten drogen.
  • Suède reinigen met aardappelmeel: Om jouw suède te verzorgen, hoeft je niet altijd jouw toevlucht te nemen tot chemische allesreinigers. Vaak is een middel of ingrediënt uit jouw voorraadkast voldoende. Aardappelmeel is het ultieme middel tegen verse vetvlekken. Bestrooi de vlek, laat hem inwerken en borstel hem ten slotte uit.
  • Voor hardnekkige vlekken: je hebt alles geprobeerd wat betreft de verzorging van je suède leer, maar de hardnekkige vlekken kunnen eenvoudigweg niet worden verwijderd? Voor het reinigen van suède leer kunt je in noodgevallen ook schuurpapier gebruiken. Gebruik het om de getroffen gebieden een beetje op te ruwen. Maar niet te lang, anders wordt het suède glad leer!

Reiniging van suède leder – de beste tips voor elk type vlek

  • Watervlekken: In het geval van lelijke watervlekken is een snelle actie bij de verzorging van suède van groot belang. Dep watervlekken met een doek om de vloeistof uit het materiaal te verwijderen. Als de gedroogde vlek nog zichtbaar is, kun je een doek in lauw water dompelen en het voorwerp volledig met het water afvegen. Cirkelvormige bewegingen worden aanbevolen.
  • Vetvlekken: Er is een vetvlek op jouw bank gekomen en nu wil je dit schoonmaken? Eerst moet je de vlek met een doek deppen. Vervolgens heb je droogshampoo nodig. Spray op licht suède met droogshampoo voor blond haar en gebruik voor donker suède droogshampoo voor donker haar. Als alternatief kunt je ook het klassieke babypoeder kiezen. Borstel vervolgens de vlek uit met een suède leerborstel.
  • Droge vlekken: Kauwgom en dergelijke kunnen gemakkelijk verwijderd worden van suède met een kleurloze gum of een speciale ledergum. Het enige belangrijke is dat je altijd van binnenuit beweegt.

Na het reinigen: Impregneer suède leer

De juiste aanpak bij suède reinigen en verzorgen is essentieel om zo lang mogelijk van je suède interieurstuk te kunnen genieten. Nieuwe meubels en woningtextiel van suède leer moeten daarom altijd met een impregnerende spray worden behandeld. Dit voorkomt dat hardnekkig vuil blijft plakken en zorgt dat jouw favoriete stukken beter beschermd zijn tegen vocht. Voor een suède-impregnering gebruikt je een geschikte spray, die je kunt kopen in gespecialiseerde winkels of drogisterijen.

Hardnekkige vervuiling? Kies voor de suède borstel!

Om jouw suède leder te reinigen, kun je de suède borstel en water gebruiken voor zeer hardnekkige vervuiling. Borstel het suède stevig – en pak het hele oppervlak aan. Maak de borstel van te voren een klein beetje nat. Als je jouw suède leer slechts selectief wilt reinigen, is de suède borstel niet geschikt. Het gebruik van water kan dan lelijke watervlekken of watervlekken veroorzaken. Kleurafwijkingen kunnen ook voorkomen. Het is zeer belangrijk dat je het suède leer na het reinigen met de suède borstel weer goed laat drogen.

Zacht suède: onze mooiste producten    

In de WestwingNow online shop vind je decoratieve kussens, vloerkleden, banken en schalen van suède – in alle denkbare kleuren en vormen! Laat je overtuigen door het prachtige materiaal en blader door onze exclusieve selectie! Suède leer is momenteel helemaal on trend!