Header terras schoonmaken loungeset onder pergola buiten

Het terras schoonmaken, hoe pak je dit aan en hoe ga je te werk? Je ontkomt er niet aan: met enige regelmaat je terras schoonmaken. Een klus die vaak wordt uitgesteld, maar met de juiste tips en tricks is het zo gebeurd. Houd jij in de lente een voorjaarsschoonmaak? Dan is dit het moment om ook meteen je terras aan te pakken.

Terras schoonmaken na de winter

Het koude en natte weer van de winter heeft ervoor gezorgd dat je terras vies is. Het zit vol met vlekken, groene aanslag en onkruid. Niet alleen in de winter, maar ook gedurende de zomer wordt je terras vies en vuil. Of wie weet heb je net een terras aangelegd en wil je weten hoe je deze zo lang mogelijk mooi houdt.

Vuil op je terras zorgt voor een onverzorgde, verwaarloosde uitstraling. Dat is zonde! Tijd om aan de slag te gaan met het terras schoonmaken, je ontkomt er niet aan. Je terras schoonmaken kan op verschillende manieren. We vertellen je er alles over in dit artikel. Ook vertellen we je hoe je je terras zo lang mogelijk mooi kunt houden.

Waarom wordt je terras zo vies?

Waar komt de groene aanslag op je terras vandaan? Misschien heb je het artikel tuintegels schoonmaken al gelezen en weet je dat groene aanslag bestaat uit algen en mossen. Deze weten op een natte en koude ondergrond vaak hun plek te vinden. Groene algen komen niet alleen voor op je terras en tuintegels, maar ook op hout, tuinmeubels of andere spullen die in je tuin staan. Pak daarom niet alleen je terras maar de hele tuin grondig aan.

Het voorbereidende werk

Terras schoonmaken: vegen

De eerste stap om je terras schoon te maken is om alle spullen van je terras af te halen. Haal potten, stoelen, tafel(s), bakken en alle andere spullen allemaal weg. Vervolgens veeg je het terras goed schoon. Dan ga je aan de slag met onkruid verwijderen tussen tegels. Haal vooral het grove mos en onkruid weg.

Onkruid verwijderen tussen tegels

Gebruik voor het verwijderen van onkruid tussen de tegels een speciaal gereedschap waarmee je makkelijk tussen de voegen van de tegels kunt komen. Dit is erg geschikt voor kleine voegen. Vaak zitten de wortels diep tussen de voegen waardoor het lastig kan zijn om dit met de hand weg te halen. Heb je weinig onkruid? Verwijder het dan met de hand of gebruik een mesje om het los te maken en vervolgens te verwijderen.

Tip: vul ook jaarlijks het voegzand tussen je tegels aan. Hierdoor krijgt onkruid minder kans om zich tussen de tegels te vestigen.

Terras schoonmaken: reinigen

De volgende stap is het daadwerkelijk reinigen van het terras. Dit kan op verschillende manieren. Wij vertellen je er alles over.

Terras schoonmaken met een borstel

Pak een emmer water en een stevige borstel en schrob hiermee je terras schoon. Nu vraag je je misschien af of je niet meer nodig hebt? Nee, met alleen een borstel en water kom je namelijk al een heel eind. Door hard te schrobben kun je de groene aanslag verwijderen. Ga voor een stevige, houten borstel waar je voldoende druk mee kunt zetten. Kies bij voorkeur een handformaat, zodat je makkelijk druk kunt zetten.

Ga je liever niet op je knieën zitten, kies dan voor een houten borstel met steel. Handig als je de kop kunt vervangen, zodat je er langer mee kunt doen. Bovendien zijn deze varianten ook steviger dan een plastic variant. Een effectieve en milieuvriendelijke manier om je terras schoon te maken!

Terras schoonmaken met groene zeep

Wil je gebruik maken van een reinigingsmiddel? Gebruik dan groene zeep. Met groene zeep kun je groene aanslag en vlekken eenvoudig verwijderen. Verdeel de groene zeep over je terras, tegels of breng het plaatselijk aan. Laat het vervolgens een nacht inwerken en schrob het daarna met een harde borstel schoon. Let erop dat groene zeep wel erg glad kan zijn. Je kunt dit het beste gebruiken als het langere tijd droog weer is.

Terras schoonmaken met azijn

Het is ook mogelijk om je terras schoon te maken met azijn. Vooral wanneer je keramische tegels hebt is dit een goed alternatief. Je vult een gieter met zowel water als azijn. Vervolgens sproei je dit over je terras en laat je dit drogen. Na enige tijd verkleurd de groene aanslag namelijk. Je kunt dus dan ook zien welke plekken je niet zo goed hebt bereikt. Herhaal bovenstaande dan. Doe dit wel op een droge dag want dan kan de azijn goed intrekken. Na een paar dagen veeg je je terras schoon met een harde borstel.

Toch zijn de meningen over het terras schoonmaken met azijn verdeeld. Azijn zou namelijk (vooral bij intensief gebruik) de planten kunnen aantasten. Heb je betontegels of natuursteentegels? Dan is het helemaal geen goed idee om je terras schoon te maken met azijn.

Terras schoonmaken: don’ts

Wat je beter niet kunt doen is je terras schoonmaken met chloor, een hogedrukreiniger of ontvetter. Hoewel deze producten of middelen misschien erg verleidelijk lijken, kun je dit beter niet doen. Een hogedrukreiniger kan namelijk ook het oppervlak van de tegels aantasten. Kijk daarom wat voor jouw terras het beste is.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen geldt natuurlijk voor veel dingen. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van een oven, magnetron, airfryer of zitbank. Door na gebruik of met regelmaat een doekje eroverheen te halen zorg je dat het netjes blijft.

Dit geldt ook voor het terras. Door je terras regelmatig te vegen zorg je ervoor dat bladeren, planten en zaadjes niet de kans krijgen om vlekken te veroorzaken. Daarnaast zorg je ervoor dat je terras ook minder snel vochtig wordt. Hoe droger je terras, hoe minder kans op groene aanslag. Pak daarom ook de afvoer van het water aan zodat het water goed weg kan lopen. Dit kan door je terras schuin te laten aflopen of door een drainagesysteem aan te leggen.

Zoals je kunt zien zijn er verschillende manieren om je terras schoon te maken. Kijk wat het beste bij je terras past en ga aan de slag. Vergeet niet: voorkomen is beter dan genezen. Pak de bezem erbij en veeg je terras met regelmaat schoon. Op die manier krijgen algen en mossen minder kans om zich te vestigen.

Nadat je terras schoongemaakt is, wordt het tijd om je buitenruimte klaar te maken voor de lente en de zomer. Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor een wondermooi terras en tuin!