Ontdek onze interieur sale -70%!

Hond zit op tuintegels

Heb je een tuin? Wat heerlijk! In de zomer is er weinig fijner dan in eigen tuin genieten van de zon en de warmte. Vaak begint het aan het begin van de lente al te kriebelen: we willen de tuin klaar maken voor het buitenseizoen. Dan is het ook prettig dat je goed voorbereid bent als je begint met het schoonmaken van de tuintegels. Ook de planten en bloemen komen op, het gras wordt lekker groen, we verwijderen bladeren en zetten het buitenmeubilair buiten.

Hoogstwaarschijnlijk heb je ook tegels of stenen in een (deel van) de tuin. Een terras of een pad naar de schuur toe: aan tegels ontkom je niet. Groot nadeel van tegels is dat ze gauw vies worden of een hardnekkige groene aanslag vertonen. Ook verzamelt zich mos en algen op de tegels. Tuintegels kun je op diverse manieren reinigen en je kunt het – nog beter- ook proberen te voorkomen. Ontdek hier onze tips voor het schoonmaken van tuintegels.

Manieren om tuintegels schoon te maken

Je kunt tuintegels op verschillende manieren schoonmaken. Ontdek hieronder de voor- en nadelen van elk soort reiniging.

 1. Groene zeep

  Het fijne van groene zeep, is dat dit niet schadelijk is voor je planten en bloemen. Groene zeep werkt vooral goed op tegels van beton of natuursteen. Los wat groene zeep op in een emmer heet water. Daarna kun je het over de tegels verdelen met een harde borstel of bezem. Laat het vervolgens even inwerken en spoel na met warm water.

 2. Kokend water

  Kokend water is vooral geschikt voor het verwijderen van mos en algen. Giet het over het mos en de algen en krab weg met een harde borstel of bezem.

 3. Schoonmaakazijn

  Je kunt azijn of schoonmaakazijn gebruiken. Breng de azijn aan op de tegels, goed verspreiden met een harde bezem, even laten inwerken en daarna wegspoelen met heet water.

 4. Speciale reinigingsmiddelen

  Er zijn speciale reinigingsmiddelen op de markt voor het schoonmaken van tuintegels. Let hierbij goed op voor welk type tegels de middelen geschikt zijn.

 5. Hogedrukreiniger

  De hogedrukreiniger is een sterke manier van schoonmaken. De tuintegels schoonmaken met een hogedrukreiniger gaat vlot, maar kan in het ergste geval beschadiging van de bovenste laag van de tuintegels veroorzaken. Met deze reiniger wordt een straal water met een hoge druk op de tegels gespoten. Dit gaat lekker snel en makkelijk. Het kan er echter ook voor zorgen dat de tegels poreuzer worden en daardoor op den duur juist weer meer vuil en aanslag vasthouden.

Soorten vervuiling, oorzaken en oplossingen

 1. Mos & algen
  Om mos en algen te verwijderen kun je het beste aan de slag gaan met kokend water. Giet dit over de tegels en krab het vervolgens weg met een borstel.
 2. Groene aanslag? Oorzaken en oplossingen
  Het is dus verstandig om te zorgen voor een goede afwatering. Ook kun je regelmatig wat kokend water op de tegels gieten, bijvoorbeeld wanneer je pasta of aardappels hebt gekookt. Doe dit echter niet wanneer het vriest! Anders zorg je onnodig voor (extra) gladheid.

Maar hoe kun je het dan voorkomen?

Het is dus verstandig om te zorgen voor een goede afwatering. Ook kun je regelmatig wat kokend water op de tegels gieten, bijvoorbeeld wanneer je pasta of aardappels hebt gekookt. Doe dit echter niet wanneer het vriest! Anders zorg je onnodig voor (extra) gladheid.

Tuintegels schoonmaken? Dit kun je beter niet doen

Blekende schoonmaakmiddelen zoals zout, bleek of chloor kunnen ervoor zorgen dat je tegels van kleur veranderen. Dat is natuurlijk heel zonde. Wij raden het dus niet aan om deze bijtende middelen te gebruiken bij het schoonmaken van tuintegels. Ze brengen blijvende schade aan. Bovendien zijn deze middelen agressief voor de omliggende planten en bloemen.

Tip: Het is verstandig om een reinigingsmiddel voor het schoonmaken van de tuintegels eerst op een onopvallende plek uit te testen. Hierdoor kun je ontdekken wat het effect op de tegels is. Indien de werking naar wens uitpakt, kun je daarna de rest van de tegels behandelen.

Ga je ook de tuintegels schoonmaken? Goed idee. Na het schoonmaken van tuintegels kun je weer met volle teugen genieten van een frisse, kleurrijke tuin. Zorg bovendien dat je aanslag, mos en algen zoveel mogelijk voorkomt door de tegels veel te vegen, borstelen en schrobben, dan is het schoonmaken van de tegels minder werk dan wanneer je het laat versloffen.

Met onze tips wordt het schoonmaken van de tegels eenvoudiger en kun je het proberen zoveel mogelijk te voorkomen. Bij WestwingNow kun je de mooiste tuintools, outdoor meubels en meer accessoires voor je tuin vinden.
Voor meer inspiratie voor interieur en decoratie kan je onze andere artikelen eens doorbladeren. Laat je verassen!