Hond zit op tuintegels

Als de zomer weer voor de deur staat en de eerste zonnestralen beginnen te komen, willen we naar buiten. Heb jij een tuin? Dan is het hoog tijd om je buitenruimte voorjaar- en zomerproof te maken. Weg dus met die groene aanslag op je tegels! Hoe ontstaat die aanslag eigenlijk? Kun je deze groene kleur voorkomen? En hoe krijg je de tegels weer als nieuw? Welke middelen kun je beter niet gebruiken voor het verwijderen van mos? Lees snel verder en ontdek de beste tips voor het schoonmaken van je tuintegels. Ook voor het verwijderen van mos tussen klinkers.

Waar komt die groene aanslag op je tegels vandaan?

Waarschijnlijk heb je ook tegels of sierbestrating in je tuin. Een terras of een pad naar de schuur toe: aan tegels ontkom je niet. Na een koude en vaak ook natte winter vormt er op de meeste bestrating een groene aanslag. Niet alleen op bestrating, ook op tuinmeubelen, houten vlonders, containers en andere buitenspullen is deze groene aanslag zichtbaar.

Waar komt het vandaan? Deze groene aanslag komt door algen die op een natte en koude ondergrond, vaak met weinig zonlicht, hun plek weten te vinden. Het is dan ook helaas moeilijk te voorkomen. Wel geldt hoe gladder en vlakker de oppervlakte waar je het weg wil halen, hoe makkelijker je het schoon krijgt. 

De ligging van het terras is dus erg bepalend voor deze aanslag. Zo zal een terras wat vaak nat en vochtig is meer last hebben van groene aanslag dan een terras waar veel zonlicht op valt. Wil je liever niet te vaak tegels schoonmaken? Wees hiervan dan bewust bij de inrichting van je terras of tuin. 

Tip: wist je dat je bij Westwing naast tuinmeubels ook veel tuinaccessoires kunt shoppen? Met mooie kortingen, oplopend tot wel 70%! Registreer je daarom snel op Westwing om zo geen enkele exclusieve deal te missen voor een prachtige tuin.

Hardnekkige mos verwijderen van tegels

Vaak zijn algen en mossen na de winter erg goed zichtbaar op het terras. Gelukkig zijn algen en mossen relatief makkelijk te verwijderden met milieuvriendelijke reinigingsmiddelen. Wanneer er in de tuin korstmossen zichtbaar zijn, dan is dit een ander verhaal. Deze zijn een stuk hardnekkiger en daarom ook moeilijker te verwijderen. Korstmossen komen in verschillende vormen en kleuren voor en bestaan uit schimmels die samenleven met algen. Hierdoor zijn ze dikker en zien ze er – zoals de naam al zegt – korstvormig uit.

Wil je deze korstvormige, gekleurde en groene aanslag verwijderen? Verwijder dit dan met stoom. Zorg er dan voor dat de stoom oploopt tot circa 70 graden Celsius. De wortels van de korstmossen sterven dan hierdoor af. Let er wel op dat het buiten minimaal 15 graden en droog is.

Mos verwijderen tussen klinkers

Mos verwijderen tussen klinkers kun je het beste doen met schoonmaakazijn of een hoge druk spuit. Hoe je dit aanpakt lees je verderop in het artikel.

Tegels schoonmaken en groene aanslag verwijderen: 6x verschillende manieren

Er zijn meerdere wegen naar Rome en zo zijn er dan ook verschillende manieren om je tuintegels te reinigen. Ontdek hier onze tips voor tuintegels schoonmaken. Hieronder worden de voor- en nadelen van elke soort reiniging beschreven.

1. Groene aanslag verwijderen met groene zeep

Tuintegels schoonmaken en groene aanslag verwijderen gaat het beste met groene zeep. Groene zeep is niet schadelijk voor bloemen en planten omdat het biologisch afbreekbaar is. Omdat groene zeep vrij is van chloor, ammonia en zuren heeft het daarnaast ook geen bijtende werking op de ondergrond.

Wat heb je nodig? Heet water, groene zeep en een harde borstel of bezem. Los wat groene zeep op in een emmer heet water. Daarna kun je het over de tegels borstelen met een harde borstel of bezem. Laat het vervolgens even intrekken en spoel het na met warm water.

2. Tuintegels schoonmaken met schoonmaakazijn

Mocht de groene aanslag niet goed weggaan met groene zeep, gebruik dan schoonmaak- of natuurazijn. Dit werkt op dezelfde manier als groene zeep. Laat dit intrekken en borstel het in en spoel het vervolgens met warm water af. Je kunt de verdeling ¼ azijn met ¾ water aanhouden. Heb je flinke aanslag? Vul dan de helft van de gieter met azijn en de helft met water.

Het is verstandig om op te letten met azijn. Hoewel onkruid en algen niet van azijn houden en het hierdoor een goede oplossing is, is azijn erg zuur. Azijn doodt namelijk levende organisme, brengt risico’s met zich mee voor planten en dieren en is daarom niet de meest ideale manier voor het verwijderen van mos.

Het lijkt verwarrend omdat er op het etiket ‘natuurazijn’ staat, maar omdat het erg zuur is en er zeer actieve stoffen in zitten is het geen aanrader. Je kunt azijn het beste gebruiken als reinigingsmiddel in huis. Azijn is bijvoorbeeld erg geschikt om je magnetron, frituurpan of oven schoon te maken.

3. Mos en groene aanslag verwijderen met kokend water

Kokend water is ook zeer geschikt voor het verwijderen van mos en algen. Giet het over het mos en de algen en borstel weg met een harde borstel of bezem.

4. Speciale reinigingsmiddelen om groene aanslag te verwijderen

Er zijn speciale reinigingsmiddelen op de markt voor het schoonmaken van tuintegels. Hiermee kun je groene aanslag verwijderen zonder schrobben. Let hierbij goed op voor welk type tegels de middelen geschikt zijn en lees vooral ook goed de bijgevoegde instructies door.

5. Tuintegels schoonmaken met een hogedrukreiniger

Wil je geen chemische reiniging gebruiken, maar toch groene aanslag verwijderen zonder schrobben? Kies dan eventueel voor de hogedrukreiniger. De hogedrukreiniger is een sterke manier van schoonmaken. Met deze reiniger wordt een straal water met een hoge druk op de tegels gespoten. Toch is deze manier niet per se aan te raden, omdat je hiermee je tegels erg beschadigd. Bovendien worden de tegels erg poreus, waardoor algen en vuil juist nog meer de kans krijgen. Ook krijg je hierdoor groene aanslag nog moeilijker weg.

Maak hierin dus een weloverwogen keuze. Indien je nog tegels gaat uitzoeken, laat je dan goed informeren over het type en de soort tegel. Sommige tegels kunnen namelijk wel goed tegen een hogedrukreiniger.

6. Tuintegels schoonmaken met voegenzand

Een andere, natuurlijke, manier van tuintegels schoonmaken is door middel van voegenzand. Dit heeft een reinigende werking door de structuur van het zand. Je strooit het voegenzand over de tegels en gaat er vervolgens met een harde bezig overheen om het terras schoon te wegen. Je schuurt hiermee als het ware de groene aanslag weg. Het nadeel is wel dat je er veel kracht voor nodig hebt.

Groene aanslag op tegels voorkomen

Hopelijk kun je met de hierboven genoemde tips aan de slag. Misschien heb je zojuist alles al gereinigd en ziet je terras er weer heerlijk fris en schoon uit. Je wilt dan graag weten hoe aanslag, mos en algen zo veel mogelijk voorkomt. Het helemaal voorkomen van groene aanslag is erg lastig. Wat je wel kunt doen is het terras of tegelgedeelte veel vegen, borstelen en schrobben en af en toe wat kokend water op de tegels gieten (bijvoorbeeld wanneer je pasta of aardappelen hebt gekookt). Doe dit echter niet wanneer het vriest! Anders zorg je onnodig voor (extra) gladheid.

Op die manier is het schoonmaken van de tegels ook minder werk dan wanneer je het laat versloffen. Ook is verstandig om te zorgen voor een goede afwatering.

Tuintegels schoonmaken? Dit kun je beter niet doen.

Gebruik vooral geen chloor of zout. Blekende schoonmaakmiddelen zoals zout, bleek of chloor kunnen ervoor zorgen dat je tegels van kleur veranderen. Dat is natuurlijk heel zonde en je kunt het niet zomaar ongedaan maken. Wij raden het dus niet aan om deze bijtende middelen te gebruiken bij het schoonmaken van tuintegels. Gebruik liever ook geen soda of biotex. Deze chemische middelen zijn ineffectief en bovendien zijn ze erg agressief voor de planten en bloemen in je tuin.

Tip! Het is verstandig om een reinigingsmiddel voor het schoonmaken van de tuintegels eerst op een onopvallende plek uit te testen. Hierdoor kun je ontdekken wat het effect op de tegels is. Indien de werking naar wens uitpakt, kun je daarna de rest van de tegels behandelen.

Ook wanneer de zomer is afgelopen is het een goed moment om je terras een flinke schoonmaakbeurt te geven zodat deze winterproof is. Heb jij de smaak te pakken en wil je in huis aan de slag? Of verf jij meteen even dat buitenmuurtje voor een frisse look?

Geïnspireerd om aan de slag te gaan met je tuin? Registreer je dan snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtige buitenruimte!