wasmachine aan de knop draaien: schoonmaken wasmachine

Ruikt je wasmachine niet meer zo fris na een wasbeurt? Dan is het tijd om de wasmachine schoon te maken. Geef je wasmachine op tijd een onderhoudsbeurt. Dit zorgt ervoor dat de wasmachine goed blijft werken en je geen vlekken op je wasgoed krijgt. Wij geven je tips over hoe je de wasmachine het beste kunt schoonmaken.

Tijd om je wasmachine schoon te maken? Is dit wel nodig, vragen sommige mensen zich af. Ja zeker, een wasmachine wordt ook vies. Denk aan kalkaanslag, vetluis en schimmel.

Wat is vetluis precies? Dit is een grijze, vieze substantie die in je wasmachine zit. Vetluis wordt ook wel wasluis genoemd. Vetluis ontstaat door vaak te wassen op lage temperaturen en dit in combinatie met veel wasmiddel en eventueel waspoeder. Het zorgt ervoor dat er bruine of zwarte vlekken op het wasgoed komen. Wanneer dit het geval is of wanner je wasmachine muf ruikt, is het de hoogste tijd om je wasmachine te reinigen.

Daarnaast is het belangrijk om de wasmachine regelmatig schoon te maken om een verstopping of ernstige kalkaanslag te voorkomen. Verder kun je meer doen om je wasmachine zo fris mogelijk te houden. Zet het deurtje van de wasmachine na elke wasbeurt direct open. Zo kan de trommel goed drogen en krijgen bacteriën minder de kans om te groeien en zich hier te nestelen.

Wasmachine schoonmaken: wat moet je doen?

Draai eens een heet wasprogramma

De wasmachine reinigen doe je door mimimaal een keer per maand een wasprogramma van 90 graden te draaien. Hiermee kun je je wasmachine schoonmaken. Wil je het grondig aanpakken? Voeg dan natuurazijn of twee vaatwasblokjes toe in het zeepbakje. Natuurazijn heeft direct een ontkalkend effect en de vaatwasblokjes zorgen voor een frisse geur en laten vetluis verdwijnen.

Let op dat je geen schoonmaakazijn gebruikt want dit beschadigt de rubbers. Wellicht ten overvloede, maar doe geen spullen in de wasmachine.

Wasmachine schoonmaken: onderdelen reinigen

Pak het grondig aan, reinig ook het pluizenfilter, de wasmiddellade en de rubberen afdichting aan de binnenkant van de wasmachine.

 1. Pluizenfilter schoonmaken

  De pluizenfilter of wasmachine filter zit recht onderin aan de voorzijde van de wasmachine. Door deze regelmatig schoon en leeg te maken voorkom je storingen in je wasmachine. Houd altijd een emmer bij de hand want er komt water uit wanneer je dit opendraait.

 2. De rubberen afdichting in wasmachine schoonmaken

  Het reinigen van de rubberen rand is noodzakelijk voor het verwijderen van vetluis. Deze rubberen rand zorgt ervoor dat er geen water naar buiten kan en wordt ook wel een manchet genoemd. Het beste kun je in elk geval eens per week de rubberen rand schoon maken met een doek of papieren prop. Hier zit vaak grijzige smurrie in.

  Ook blijft er vaak water in deze rubberen rand achter na een wasbeurt, dep dit droog zodat je wasmachine minder snel gaat stinken. Mocht je wasmachine aan de voorzijde lekken dan is de kans groot dat deze rubberen manchet vervangen moet worden.

 3. De wasmiddellade van de wasmachine schoonmaken

  Vaak kun je de wasmiddellade er volledig uithalen door los te schroeven. Na verloop van tijd gaat dit bakje vaak stinken omdat resten wasmiddel of wasverzachter niet goed kunnen drogen. Zet daarom het bakje ook na elke wasbeurt open zodat dit goed kan drogen. Dit is tussendoor een goede oplossing, maar pak de lade ook regelmatig mee voor een grondige reiniging.

  Hoe doe je dit? Schroef de lade los en zet de lade even in een emmer met warm water en eventueel wat azijn. Laat dit eventjes staan en spoel het daarna grondig uit. Sommige lades kunnen ook in de vaatwasser, maar met de hand krijg je het ook prima schoon.

De buitenkant van de wasmachine schoonmaken

Pak ook de buitenkant regelmatig mee. Stof de wasmachine van buitenaf af om te voorkomen dat er stof in de machine terechtkomt.

Verder is het belangrijk dat je niet te veel wasmiddel gebruikt tijdens het wassen. Dit heeft namelijk geen effect op je was. Bovendien is het slecht voor het milieu en zorgt het ervoor dat vuilresten sneller in de wasmachine achterblijven.

Tip: Wist je dat poederwasmiddel veel beter is om te gebruiken dan vloeibaar wasmiddel? Dit type wasmiddel laat namelijk veel minder resten achter in de machine.

Wasmachine ontkalken

Een onderdeel van de wasmachine schoonmaken is de wasmachine ontkalken. Kalk wordt veroorzaakt wanneer warmte en water met kalkdeeltjes in aanmerking komen. Denk hierbij aan het verwarmingselement, hierop is de kalk vaak het snelste zichtbaar. Wanneer het water in jouw buurt erg hard is, krijg je sneller last van kalkaanslag.

Hoe kun je de wasmachine ontkalken? Door het draaien van een wasprogramma op 90 graden en het gebruik van azijn zorg je ervoor dat kalk goed oplost. Daarnaast is het goed om regelmatig op lage temperaturen te wassen, denk aan 30 en 40 graden. Dit zorgt ervoor dat er minder snel kalkaanslag ontstaat. Dan kun je de wasmachine ontkalken met een speciaal hiervoor bestemd ontkalkingsmiddel.

Wasmachine reinigen: voorkomen is beter dan genezen

Controleer voordat je gaat wassen altijd of de zakken van je trui, broek of vest vrij zijn van haarspelden, munten of andere losse spullen. Deze zorgen niet alleen voor een verstopping, ze kunnen de pomp of het rubber van de wasmachine ook beschadigen.

Niet iedereen is fan van de wasmachine schoonmaken, toch is het in principe zo gedaan. Dit geldt vaak ook voor andere huishoudelijke taken zoals de magnetron, frituurpan of oven schoonmaken.

Maak het leuk voor jezelf en stel een beloning in het vooruitzicht. Door de wasmachine regelmatig schoon te maken zal hij niet alleen efficiënter en beter werken, maar wordt je kleding ook schoner en blijft deze langer mooi. Bovendien gaat je wasmachine een stuk langer mee! Zo kun je op meteen je gordijnen wassen of witten en de bekleding van je meubels grondig reinigen. Iets wat je een paar keer per jaar grondig aanpakt, net zoals de wasmachine schoonmaken. Lees hier alles over de andere huishoudelijke taken. Succes!

Het schoonmaken van je wasmachine achter de rug? Misschien is het tijd o je hele badkamer een opfrisbeurt te geven? Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal om van je badkamer een relaxzone te maken.