Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
wasmachine schoonmaken in washok

Hoewel de wasmachine zorgt voor schone was is het belangrijk om je wasmachine ook regelmatig te reinigen. Zeker wanneer er nare geuren vandaan komen is het de hoogste tijd om je wasmachine schoon te maken. Het regelmatig schoonmaken van je wasmachine zorgt er ook voor dat hij langer mee gaat en dat bacteriën minder kans krijgen om te groeien. Win-win, want zo voorkom je ook nare geuren in je wasmachine. In dit artikel delen we allerlei manieren om je wasmachine te reinigen: van een spoeling met azijn tot soda.

Wasmachine schoonmaken: wat moet je doen?

  • Draai een heet wasprogramma
  • Reinigen van de rubberen rand
  • Zeepbakje schoonmaken

Draai een heet wasprogramma

De wasmachine reinigen doe je door mimimaal een of twee keer per maand een wasprogramma van 90 of 95 graden te draaien. Dit gaat vetluis tegen en helpt tegen nare geuren. Draai bij voorkeur een programma zonder was. Je kunt er ook voor kiezen om een tweede keer oude handdoeken of beddengoed mee te wassen op 90 graden.

Reinigen van de rubberen rand

De rubberen rand (afdichting of manchetrand) in de wasmachine maak je schoon met keukenrol, droge oude doek of wc-papier. Doe dit elke week of na elke wasbeurt. De viezigheid die zich hier verzameld bestaat uit lichaamsvetten, haren en huidschilfers. Vooral wanneer je wast op lage temperaturen kan dit opvallend vies zijn. 

Vaak blijft er in deze rubberen rand ook water achter na een wasbeurt, dep dit droog zodat je wasmachine minder snel gaat stinken. Mocht je wasmachine aan de voorzijde lekken dan is de kans groot dat deze rubberen manchet vervangen moet worden.

Zeepbakje schoonmaken

Het zeepbakje boven in de wasmachine kun je losschroeven om schoon te maken. Zet deze in de vaatwasser of leg het in een sopje met azijn. Laat dit eventjes staan, spoel het daarna grondig na met water en maak het tenslotte goed droog. Terwijl je de zeepbak laat drogen maak je de binnenkant van deze lade schoon. Vaak zitten hier namelijk zeepresten in die hard zijn geworden of zelfs beschimmeld zijn.

Wasmachine schoonmaken met azijn, soda of vaatwastabletten

Hieronder delen we drie manieren hoe je je wasmachine kunt reinigen.

Azijn  

De wasmachine zelf maak je schoon door een flinke scheut natuurazijn aan het wasprogramma van 90 graden toe te voegen. Dit giet je rechtstreeks in de trommel. Let op: gebruik geen schoonmaakazijn want dit beschadigt de rubbers. Natuurazijn helpt tegen vetluis en daarnaast heeft het ook direct een ontkalkend effect. Daarnaast lost het zeepresten op en doodt het bacteriën.

Wasmachine met azijn schoonmaken:

Soda 

Een andere optie, naast azijn, is om soda toe te voegen aan de wasbeurt. Soda werkt zeer ontvettend. Voeg in het geval van soda een halve kop toe (let op: dit is niet hetzelfde als baksoda). 

Spray wat natuurazijn op de rubberen rand en maak het schoon met een doekje. Vervolgens gooi je wat soda in de wasmachine en vul je het zeepbakje met een geschikt wasmachine reinigingsmiddel.

Wasmachine reinigen met soda:

Vaatwastabletten 

Een derde optie is om twee vaatwastabletten in de lade voor het vloeibaar wasmiddel te doen. Vervolgens zet je een kookwasprogramma (op 90 of 95 graden) aan. Het fijne aan vaatwastabletten is dat ze zorgen voor een lekkere geur en de machine wordt er stralend schoon van. 

Let op: bepaalde wasmachinefabrikanten raden aan een ontkalkingsmiddel te gebruiken in plaats van azijn, soda of een vaatwastablet. Zij geven aan dat azijn, soda of een vaatwastablet wasmachineonderdelen kan aantasten. Wij raden aan eventuele ontkalkingsmiddelen maximaal een keer per maand te gebruiken, indien je hiervoor kiest. 

Wasmachine schoonmaken met een vaatwastablet:

De wasmachine filter schoonmaken 

Natuurlijk mag het regelmatig checken van de wasmachine filter niet ontbreken als standaard onderdeel voor het schoonmaken van je wasmachine. De filter bevindt zich rechts onderin aan de voorzijde van de wasmachine. Controleer regelmatig of er iets in de filter zit en haal dan indien nodig de viezigheid weg. Op deze manier voorkom je storingen in je wasmachine. Zorg dat je een emmer met water bij de hand hebt voor het geval dat er water uitkomt bij het opendraaien.

De buitenkant van de wasmachine schoonmaken

Vergeet tot slot niet om de buitenkant van de wasmachine regelmatig schoon te maken. 

Verder is het belangrijk dat je niet te veel wasmiddel gebruikt tijdens het wassen. Dit heeft namelijk geen meerwaarde voor je was. Bovendien is het slecht voor het milieu en zorgt het ervoor dat vuilresten sneller in de wasmachine achterblijven.
Tip: Wist je dat poederwasmiddel veel beter is om te gebruiken dan vloeibaar wasmiddel? Dit type wasmiddel laat namelijk veel minder resten achter in de machine.

Naast de wasmachine, is het ook belangrijk om je vaatwasser regelmatig te reinigen. In ons artikel vind je een praktisch 6-stappenplan zodat je meteen aan de slag kunt. Ben je in de schoonmaakmodus? Neem dan ook eens een kijkje in ons artikel over het schoonmaken van je huis. Zo ontdek je hoe je je hele huis kunt schoonmaken in slechts 1 uur!

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog om van jouw huis een nog mooier thuis te maken! Zo lees je ook alles over schoonmaken! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een schoon en prachtig thuis. Veel shopplezier!