Ontdek onze interieur sale -70%!

Wasmachine met vrouwelijke hand die aan de knop draait

Ruikt jouw was niet echt lekker na het draaien van een wasje? En ruikt ook de wasmachine onaangenaam? Dit is niet alleen onhygiënisch en slecht voor je kleding, het vermindert ook de prestaties van de machine. Zorg dat je je wasmachine eens per maand een onderhoudsbeurt geeft. Dit is eenvoudig en je hebt hiervoor geen dure producten nodig! Wij geven je tips over welke huishoudelijke producten – die je waarschijnlijk gewoon in huis hebt – goed werken en waar je op moet letten bij het schoonmaken van jouw wasmachine.

Wasmachine schoonmaken? Veelgestelde vragen

Door regelmatig de buitenkant van jouw wasmachine te reinigen, het pluizenfilter te legen, de wasmiddellade af te spoelen en te ontdoen van zeepresten en de rubberen afdichting schoon te maken, zorg je ervoor dat vuil niet volledig doordringt in het apparaat. Bij continu gebruik is een regelmatige complete reiniging van jouw wasmachine een absolute must. Wij beantwoorden de drie belangrijkste vragen waar je rekening mee moet houden bij het schoonmaken van jouw wasmachine.

Waarop moet je letten bij het schoonmaken?

Het schoonmaken van de wasmachine gaat niet alleen over de wastrommel. De rubberen afdichting, het pluizenfilter en de wasmiddellade moeten ook worden gereinigd. Citroenzuur is ideaal, het ontvet én scoort ook punten met zijn frisse geur. Stof de wasmachine regelmatig van buitenaf af om te voorkomen dat er stof in de machine terechtkomt. Het is ook raadzaam om de deur van de wasmachine na elke wasbeurt even open te laten staan. Dit voorkomt dat vocht zich binnenin ophoopt en voorkomt zo dus ook de vorming van schimmels.

Het reinigen van de rubberen rand, is heel belangrijk voor het verwijderen van zogenaamd vetluis (dat is wat er achterblijft na veel wassen draaien op een lage temperatuur waarbij lichaamsvet, haar en huidschilfers die op de was zitten, in aanraking komen met wasmiddel). Het beste kun je in elk geval eens per week de rubberen rand afnemen of schoonmaken met een doek. Het wasmiddel bakje kun je meestal volledig verwijderen en schoonmaken of in de vaatwasser mee wassen.

Hoe vaak moet je jouw wasmachine schoonmaken?

Voer ten minste eenmaal per maand een programma uit zonder te wassen, zodat vet, kalk, vuil en ziektekiemen in de wastrommel worden geëlimineerd. Dit houdt in dat je de wasmachine laat draaien zonder was, op de hoogste en warmste (meestal 90 graden) stand. Je kunt hier eventueel een schepje soda aan toevoegen (niet in het zeepbakje, maar direct in de trommel).

Daarnaast kun je, indien je ook over een vaatwasser beschikt, eens in de 2 of 3 maanden de wasmachine laten draaien op hoge temperatuur met 2 vaatwasmachinetabletten in het zeepbakje. Dit voorkomt vetluis en verwijdert vet in de machine.

Tip: Wist je dat poederwasmiddel veel beter is om te gebruiken dan vloeibaar wasmiddel? Dit type wasmiddel laat veel minder resten achter in de machine. Bovendien gebruiken veel mensen veel te veel wasmiddel. Dit zorgt niet voor een schonere was én het is niet goed voor de machine. De doseerdop gebruiken is verstandig.

Het reinigen van de wasmachine met huishoudelijke middelen

 • Citroenzuur:

Het natuurlijke ontkalkingsmiddel citroenzuur reinigt de hele wasmachine in een keer. Laat de wasmachine draaien op de warmste stand, dit verwijdert alle bacteriën.

 • Natriumbicarbonaat:

Je hebt 50 gram natriumbicarbonaat nodig. Leg dit in de wasmiddellade. Laat de machine vervolgens op 60 graden draaien zonder was.

 • Bakpoeder:

Giet een mengsel van bakpoeder en water in de wastrommel zelf of in het wasmiddel bakje. Laat jouw wasmachine op de warmste stand (90 graden) draaien.

Stap voor stap je wasmachine schoonmaken

 1. De buitenkant

  Maak eerst de buitenkant van de wasmachine schoon – een vochtige doek is daarvoor voldoende. Dit voorkomt dat bacteriën en stof van buitenaf naar binnen komen.

 2. De wasmachine elementen

  Maak nu de deur van de wasmachine, de afdichting en de lade voor het wasmiddel schoon met een beetje citroenzuur. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt! Leeg vervolgens het filter en maak het vrij van haar, pluisjes en stof die voor verstopping kunnen zorgen.

 3. De reiniging van de wasmachine

  Beslis nu zelf of je jouw wasmachine wilt reinigen met citroenzuur, natriumbicarbonaat, bakpoeder of soda. Laat de machine vervolgens zonder was op een warme stand draaien.

Ga je de wasmachine schoonmaken? Goed idee!

Door de wasmachine regelmatig schoon te maken zal hij niet alleen efficiënter en beter werken, maar wordt je kleding ook schoner en blijft deze langer mooi. Ook gordijnen, kussens en handdoeken zijn weer frisser! Bovendien gaat je wasmachine een stuk langer mee!

Bij Westwing shop je mooie accessoires voor jouw wasmachine: van handige bakjes tot bijpassende wasmanden.