twee paar sokken drogen buiten aan de waslijn

Zelf zeep maken, daar heb je waarschijnlijk weleens van gehoord. Maar dat je ook zelf wasmiddel kunt maken, is misschien nieuw voor je. En het leuke is, het is nog gemakkelijk ook! DIY-wasmiddelen zijn zelfs best populair. Niet alleen vanwege het gemak, maar vooral omdat het een stuk goedkoper is en omdat het veel vriendelijker is voor het milieu. Zelf wasmiddel maken is dus ook nog eens een bewuste keuze. We vertellen je daarom graag hoe je wasjes kunt gaan draaien met je zelfgemaakte wondermiddel. We geven je verschillende recepten, voor witte en gekleurde was, met een geurtje, of neutraal.

Het recept om zelf wasmiddel te kunnen maken

Zelf wasmiddel maken is ontzettend eenvoudig en waarschijnlijk heb je alle ingrediënten voor een basisrecept al gewoon in de voorraadkast staan. De basis voor wasmiddel is namelijk zeep, soda en azijn. Dat klinkt je misschien niet heel veelbelovend in de oren, maar het effect is niet minder dan een regulier waspoeder zoals je die in de supermarkt koopt.

  • Een klassiek stuk schoonmaakzeep zoals Sunlight zeep, Marseille of groene zeep reinigt grondig.
  • Huishoudsoda (bicarbonaat) is een vriendelijk bleekmiddel dat niet schadelijk is voor kwetsbare materialen, maar wel zijn werking doet.
  • Azijn kan worden gebruikt als wasverzachter. Het desinfecteert en neutraliseert geurtjes.

Hoe werkt het?

  1. Rasp 40 gram zeep in een steelpan.
  2. Voeg een 0,5 liter koud water toe en verwarm dit.
  3. Roer tot de zeep is opgelost.
  4. Voeg 40 gram soda toe aan het zeepmengsel.
  5. Giet dit mengsel over in een emmer en voeg nog eens 2 liter heet water toe.
  6. Roer dit goed en laat het staan voor een nacht.

Na een nacht rusten, of na 24 uur, is het wasmiddel een dikkere, geleiachtige massa geworden. Het opstijven van het wasmiddel is wel belangrijk, want alleen dan kun je het gebruiken voor de was.

Gebruik voor elke wasbeurt ongeveer twee eetlepels van dit wasmiddel. Doe dit in een wasbolletje en zet deze tussen de was in de wasmachine.

Een wasmiddel voor gekleurde was

Bovenstaand basisrecept is door de toevoeging van soda, bedoeld voor de witte was. Wanneer je wasmiddel wilt maken voor gekleurde was, kun je het basisrecept maken en voordat je de soda toevoegt, de helft van het zeepmengsel apart houden. Aan deze helft voeg je geen soda toe. Halveer nu voor de witte was de hoeveelheid soda en gebruik voor elke helft van het zeepmengsel 1 liter heet water.

Bewaartip

Wasmiddel bewaren in een emmer is niet heel gezellig. Schaf twee grote wekpotten aan (van zeker 1,5 liter inhoud) en hevel het wasmiddel voor witte en gekleurde was hierin over. Plak op de potten leuke, zelfgemaakte stickers om ze van elkaar te kunnen onderscheiden. Zo heb je écht je eigen huismerk wasmiddel gemaakt.

Hoe zit het dan met wasverzachter?

Het is echt waar: azijn werkt als een wasverzachter. Je kunt het gerust toevoegen aan elke was en gewoon een scheutje in het wasverzachterbakje van de wasmachine achterlaten. De geur van azijn blijft niet in de kleding hangen. En daarnaast: het houdt de wasmachine gezond, want azijn heeft een antikalk-werking.

Een wasmiddel maken met een favoriet geurtje

Niets is lekkerder dan de geur van een net opgehangen was. Of van de pas gewassen lakens waarmee je je bed hebt verschoond. Ook wanneer je zelf wasmiddel maakt, kun je van dit soort momenten genieten. Je kunt jouw wasmiddel namelijk eenvoudig personaliseren met een geur waar jij vrolijk van wordt.

Voeg dan een paar druppels etherische olie aan het wasmiddel toe. Doe dit wel pas als het nieuw gemaakte zeepmengsel is afgekoeld, anders verdampt de etherische olie namelijk en gaat de geur verloren. Je kunt deze olie tegenwoordig in veel verschillende winkels kopen. En er zijn genoeg geuren om uit te kiezen. Eucalyptus fris of kruidig lavendel.

Idee voor de witte was: voeg een etherische olie van citroen toe aan het wasmiddel voor de witte was. Het zou het witeffect kunnen versterken. En past de frisheid van citroen niet gewoon het beste bij krakend schone witte lakens?

Is dit wasmiddel slecht voor de wasmachine?

Zelf wasmiddel maken is niet slecht voor de wasmachine. In ieder geval niet slechter dan een standaard wasmiddel. Als je azijn gebruikt, is dat juist een plus voor de machine. Azijn reinigt en verwijdert en voorkomt kalk.

Tip! Gebruik de azijn in het vakje voor de wasverzachter. Dat zorgt ervoor dat de azijn niet met het wasmiddel in aanraking komt, omdat pas bij de laatste spoelbeurt het middel uit dit vakje wordt toegevoegd aan de was. Zo voorkom je een eventuele reactie met de soda in het wasmiddel.

Maak echt een verschil

Wanneer je uit gaat rekenen hoeveel je uitgeeft per jaar aan regulier wasmiddel en wat het verschil is met het wasmiddel dat je zelf maakt, dan zul je ontdekken dat dit ongelooflijk veel scheelt. Met zelf wasmiddel maken bespaar je enorm. Daarnaast maak je een verschil voor het milieu. Andere wasmiddelen bevatten veel chemische stoffen.

Wil je dat verschil nog groter maken en echt bewust wassen, gebruik dan in plaats van Sunlight of Marseille zeep, een zeep die uitsluitend gemaakt is op basis van natuurlijke ingrediënten. Sunlight zeep bevat namelijk dierlijke vetten en Marseille zeep is gemaakt met palmolie.

Aleppo zeep is een goed alternatief. Dat is een pure, plantaardige zeep. Aleppo zeep wordt gemaakt volgens een eeuwenoud recept op basis van olijfolie en laurierbesolie. Deze zeep is zelfs een beter alternatief dan groene zeep, zo schijnt het.

Hoe dan ook, kies jouw favoriete zeep voor het zelf maken van wasmiddel. Er zijn heel veel heerlijk geurende puur natuurlijke zeepsoorten te vinden. Zeep op basis van natuurlijke ingrediënten is ook een goede optie voor degene die op zoek is naar een neutraal wasmiddel, om huidirritatie te voorkomen.

Experimenteer erop los totdat jij jouw perfecte wasmiddel hebt gevonden. Eentje waar je na elke wasbeurt heerlijk van kunt genieten.

Zelf aan de slag, DIY erop los

Naast het zelf maken van wasmiddel zijn er nog veel meer alternatieven waarmee je op de kleintjes kunt letten. We geven je tips voor grote klussen in huis en bieden inspiratie voor de kleinere interieur-updates. Is jouw verwarming toe aan een likje verf? Dan geven we jou toch gewoon de beste adviezen voor een make-over van jouw radiator?

Of kijk je al lange tijd uit naar meer ruimte in het keukenkastje boven het aanrecht? Maak dan zelf een kruidenrekje, zodat al die potjes en zakjes uit het kastje kunnen. Doen wij niet moeilijk over. Van tegels verven tot knutselen met de kids, of van macramé, punniken en breien tot zelf een bureau in elkaar zetten; ontdek de DIY-er in jezelf. Voordelig en echt.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte! Wij wensen je alvast veel plezier met het zelf maken van je wasmiddel!