Ontdek onze interieur sale -70%!

Cloe-up gedekte tafel met zilveren bestek

Of het nu gaat om een kandelaar, vaas of bestek. Zilveren woonaccessoires zijn elegant en stijlvol om naar te kijken, maar zonder de juiste verzorging, verliest het materiaal zijn glans na verloop van tijd. Het wordt zwart en dof. Dit is niet alleen vervelend, het ziet er ook onaantrekkelijk uit.

Leer hoe je je zilver het beste kunt reinigen in deze kleine gids. En wat je kunt doen om dofheid te voorkomen. Onze interieurspecialisten hebben tips en tricks voor je verzameld om zilver te reinigen. En ze zijn er om jou te helpen met advies en actie als het gaat om het reinigen van zilver. Een kleine tip vooraf: je hebt de meeste schoonmaakmiddelen al in huis!

Zilver reinigen. Hoe doe je dat?

Het hoeft niet altijd het klassieke zilver-reinigingsdoekje of het chemische reinigingsmiddel voor zilver uit de winkel te zijn. Je kunt je aangetaste zilver reinigen met standaard huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Maar waarom wordt het zilver eigenlijk aangetast? Om dit te kunnen verklaren, moeten we een kleine omweg naar de chemie maken. De donkere aanslag op je zilveren bestek bestaat uit zilversulfide. Dit is een zwart, vast zout dat wordt gevormd door de combinatie van zilver met zuurstof en waterstofsulfide. Waterstofsulfide wordt zowel in de lucht als in sommige voedingsmiddelen aangetroffen. Het aantasten van zilver is meestal niet te voorkomen en is een klassiek oxidatieproces. Om de glans van je zilveren items te behouden, hebben we de beste tips en tricks verzameld.

Zilver reinigen: 4 tips

Zilver reinigen met natriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaat of bakpoeder zijn beide echte allrounders die eigenlijk in geen enkel huishouden zouden mogen ontbreken. Niet alleen verwijderen ze op betrouwbare wijze rode wijn vlekken van je witte bank. Ze kunnen ook worden toegepast op zilveren sieraden, bestek en decoratie. Om je zilver te reinigen, meng je het natriumbicarbonaat met water tot een pasta. Wrijf het met een oude tandenborstel op je zilveren items. Na een half uur, spoel je het met water en droog je het met een doek. Vervolgens kun je het nog polijsten.

Zilver reinigen met aluminiumfolie & zout

De klassieker: Wikkel zilveren sieraden in aluminiumfolie en giet er kokend water met zout overheen. Houd er rekening mee dat het zilver in contact moet komen met het zoute water. Daarom moet je je zilver niet volledig omsluiten met aluminiumfolie. Breng aan de kook, verwijder dan het zilver en laat afkoelen. Klaar!

Zilver reinigen met azijn

Om je bestek of sieraden schoon te krijgen, kun je het zilver reinigen met azijn. Doe de azijn in een kom en dip er een oude tandenborstel in. Bestrijk het zilver ermee, spoel het vervolgens af met water en laat het drogen.

Zilver reinigen met tandpasta

Een van de meest populaire trucs voor thuis is het zilver te poetsen met tandpasta. Smeer de tandpasta eenvoudigweg op het zilver en laat het een paar minuten inwerken. Spoel vervolgens af met water en poets het zilver met een katoenen doek op.

Belangrijk: de vaatwasser is absoluut taboe voor zilveren bestek!

Voorkomen is beter dan genezen: Hoe te voorkomen dat zilver wordt aangetast

Echte juweeltjes – onze mooiste producten van zilver

Ben je nog steeds op zoek naar mooi zilverwerk voor de volgende grote feestelijke gelegenheid? Wil je je huis opfleuren met glanzend zilveren decoratieve voorwerpen? Bij Westwing vind je wat je zoekt. Bekijk onze exclusieve selectie vanuit het comfort van je zitbank. En laat de mooiste zilveren producten bij je thuis bezorgen. Met onze tips zorg je er vervolgens voor dat je het zilver goed kunt reinigen!