hangamp met een gouden vaas en droogbloemen

Waar je bij warme temperaturen barst van de ideeën voor avondactiviteiten, is dat tijdens de gure herfst- en wintermaanden wel anders. Natte avonden en koude temperaturen zijn nou eenmaal niet de meest gunstige weersomstandigheden om eropuit te trekken. Toch betekent dit nog niet meteen dat er in deze maanden niks leuks te beleven is. Er zijn meer dan genoeg dingen die je kunt doen op een gezellige avond. Van knusse activiteiten met lekker eten, tot pure ontspanning of spannende spelletjesavonden. Meer inspiratie opdoen? Bekijk dan al onze zes ideeën in dit artikel!

Gezellige avond: van thuisbioscoop tot wijnproeverij

De ideeën voor een gezellige avond zijn natuurlijk eindeloos. Van lekker uit eten of sporten met vrienden, tot een tripje naar de bioscoop of het theater. Allemaal leuke opties, maar ook alle vier activiteiten buitenshuis. Gelukkig kun je rondom huis ook genoeg gezelligs doen. En dat het in de maanden van (eind) september tot (eind) december vaak nattig en koud is, betekent nog niet meteen dat je op gezelligheid in hoeft te leveren. Het is juist dit gure najaarsweer dat bijdraagt aan de charme van dit seizoen. Laat je dus inspireren door onze ideeën voor herfstactiviteiten voor een gezellige avond in dit artikel: van thuisbioscoop en marshmallow barbecue, tot wijnproeverij en spelletjesavond.

Idee 1: wijnproeverij organiseren met vriendinnen voor een gezellige avond

Het recept voor een gezellige avond is niet ingewikkeld. De enige ingrediënten die je nodig hebt, zijn je beste vriendinnen, heerlijke borrelhapjes en goede wijn(en). Om de avond extra bijzonder te maken, kun je er een heuse wijnproeverij van maken. Kies van tevoren een thema uit, bijvoorbeeld Spaanse of Franse wijnen, en sla een aantal wijnen en eten in die passen bij het thema. Nu nog even wat onderzoek naar de wijn(huizen) doen, en de proeverij kan beginnen!

Idee 2: een marshmallow barbecue om je vingers bij af te likken

Barbecueën in de zomer staat garant voor lange avonden buiten zitten. Samen met gezellig gezelschap geniet je al etend van al het lekkers dat van de barbecue komt. Een barbecue tijdens de koudere maanden ziet er iets anders uit. Hele avonden buiten zitten tussen de herfstbladeren is door de lagere temperaturen namelijk niet bepaald aantrekkelijk te noemen. Leuker is daarom om binnen van een voor- en hoofdgerecht te genieten, en buiten het toetje te eten. Te eten én te bereiden, want samen met je eetgezelschap kun je marshmallows boven de barbecue roosteren. Eet ze zo op, of druk de gesmolten marshmallow tussen twee koekjes zodat er een s ’more ontstaat.

Idee 3: kaasfonduen 

We blijven nog even in de eetsferen, want een ander (makkelijk) kook idee voor een gezellige avond is kaasfonduen. Deze klassieker doet het altijd goed in grote–en kleine–gezelschappen. Dek de tafel met wat herfstdecoratie, zelf geknutselde kastanjes, een gezellig tafelkleed en schaaltjes met daarin allerlei lekkers om te dippen. Denk aan stokbrood, groente en/of vlees. Voor een knus, Zwitsers chalet gevoel, doe je de openhaard aan en zorg je voor wat sfeervolle, brandende kaarsen op de tafel.  

Idee 4: in 3 stappen een thuisbioscoop maken

  1. De juiste plek kiezen

    Het maken van je eigen thuisbioscoop begint met het kiezen van de ‘juiste’ plek. Tussen aanhalingstekens, want welke plek ‘juist’ is voor jou, is helemaal persoonlijk. In ieder geval belangrijk: zorg dat de ruimte compleet verduisterd kan worden. Voor een authentieke bios vibe, is een donkere ruimte onmisbaar. Verder is een comfortabele bank, stoel, matras of wat je ook voorhanden kunt krijgen nodig om heerlijk op te loungen tijdens de film. 

  2. Film(s) kiezen

    Ga je maar één film kijken? Of ga je voor een marathon? In het laatste geval is het al helemaal leuk om voor een film te kiezen met een vervolg–of zelfs meerdere vervolgfilms! Je kunt natuurlijk ook voor films in een bepaald thema kiezen, zoals avonturen-, superhelden- of romantische films. Om alvast in de stemming te komen voor de winter, kunnen jullie je favoriete kerstfilms in een filmmarathon bekijken.

  3. Snacks kiezen

    Om de thuisbioscoop compleet te maken, mogen de nodige ‘bios snacks’ niet ontbreken. Een klassieker is natuurlijk popcorn–en dan het liefst in een hoge bak net zoals in een echte bioscoop. Maar ook andere soorten snacks, zowel gezond als ongezond, zijn meer dan welkom. Vergeet ook het drinken niet!

Nog meer ideeën voor een gezellige avond 

Inmiddels heb je waarschijnlijk al aardig wat inspiratie opgedaan voor een gezellige avond. Toch nog wat extra ideeën nodig? Hieronder vertellen we meer over een wellness avond en een spelletjesavond.

Idee 5: wellness avond

Ben je toe aan complete rust en ontspanning? Dan is het hoog tijd om een wellness avondje in te plannen. Maar voordat het ‘zen zijn’ kan beginnen, zet je eerst je telefoon uit. Zo blijven externe onrust en prikkels in ieder geval weg. Neem een uitgebreid bad (of douche) en verwen jezelf met een mani- en pedicure en kies voor sfeervolle herfstkleuren voor je nagels. Ook mag een maskertje natuurlijk niet ontbreken

Wanneer je je maskers laat inwerken, kun je ook wat meditatieoefeningen doen. Online zijn er tal van websites, filmpjes en blogs te vinden waar je meer over deze oefeningen kunt lezen. Een zen-gevoel gegarandeerd! 

Idee 6: spelletjesavond

Trommel je vrienden of familie op voor een ouderwetse spelavond! Van klassieke bordspellen, tot nieuwe game apps of een zelfbedachte quiz: je kunt alle kanten op. Maak van tevoren een spelprogramma en verzamel alle (bord)spellen en apps, of vraag juist aan je gasten of zij zelf een spel meenemen en laat hen de invulling van de avond bepalen. In ieder geval belangrijk: genoeg lekkers om van te genieten tijdens het spelen. Zowel ter afleiding (voor de verliezers), ter afkoeling (de niet zo sportievelingen) en ter viering (de winnaars). Oh, en over winnaars gesproken: koop ook een paar kleinigheidjes die je als (poedel)prijzen kunt uitreiken.  

Al druk aan het bedenken welke leuke dingen je allemaal tijdens de koude herfst- en winteravonden gaat doen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om al het leuks thuis nog gezelliger te maken!