Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
iemand op een fiets met een mand die gevuld is voor een picknick

Wanneer de vakantie in zicht is, kan de voorpret beginnen. De eerste afspraken kunnen gepland worden, en de eerste activiteiten georganiseerd. De vakantie biedt tijd om af te spreken met die ene vriend of vriendin die je allang niet meer hebt gezien, of om iets gezelligs te doen met het hele gezin. Wat de vakantie ook voor je in petto heeft, wij weten wel raad. Zo delen wij in dit artikel tien leuke herfst activiteiten. In de ideeën houden we rekening met alle weerberichten. Zowel typisch herfstweer (lees: regen, een grijze lucht en gure wind) en, iets zeldzamer, zachte najaarsdagen met een voorzichtig zonnetje. 

Wat te doen in de herfstvakantie: 10x leuke herfst activiteiten

Ben je al volop bezig met afspraken plannen? Maar kun je nog wel wat ideeën voor herfst activiteiten gebruiken? Laat je dan inspireren door onze tien favoriete activiteiten tijdens de najaarsvakantie.

 1. Bouw een thuisbioscoop
 2. Organiseer je eigen ‘herfstpelen’
 3. Bak erop los: van appeltaart tot carrot cake
 4. Bezoek een boomgaard
 5. Picknicken in de natuur
 6. Maak een herfstwandeling
 7. Plan een outdoor fotoshoot
 8. Cruisen door een herfstlandschap
 9. Halloween ready: pompoen uithollen
 10. Knutselen met herfstbladeren en kastanjes

In dit artikel gaan we op elk van onze ideeën in. Eerst lichten we de ideeën uit tijdens typisch, slecht herfstweer, vervolgens de ideeën bij goed weer en verderop bespreken we creatieve activiteiten die perfect passen bij de najaarsvakantie.

Leuke herfst activiteiten bij slecht weer 

We zeiden het al eerder, maar helaas is de Nederlandse herfst niet bepaald zonnig en warm. Een enkele zonnige dag zonder regen zit er zeker tussen, maar een grijze lucht, veel wind en natuurlijk onheilspellende buien voeren over het algemeen de boventoon. Gelukkig zijn er meer dan genoeg dingen te doen met slecht weer. Knus, gezellig en… lekker! (zie idee 3).

Idee 1: bouw een thuisbioscoop

Wat is er nu een beter idee dan een filmmarathon op een koude, regenachtige dag?! Samen met je favoriete gezelschap–of zonder, als je juist liever films alleen kijkt–kies je een aantal films uit die je gaat kijken. Kies bijvoorbeeld voor een filmserie, zoals de Marvel of Harry Potter films of kies een paar titels uit die binnen hetzelfde thema passen, bijvoorbeeld romantisch, detective of komedie. Dan is het tijd om je woon- of slaapkamer om te bouwen tot een thuisbioscoop. Alle lichten uit, gordijnen dicht, de televisie dichter bij de bank schuiven, en natuurlijk genoeg kussens en dekentjes om comfortabel te liggen. Voeg hier nog wat bios snacks zoals popcorn en M&M’s aan toe, en je thuisbioscoop is compleet!

Idee 2: organiseer je eigen ‘herfstspelen’

Helemaal tot rust gekomen van de bios dag? Dan is nu tijd voor een actie! Organiseer een dag of gezellige avond vol sport en spel tijdens je zelfbedachte ‘herfstspelen’. Combineer klassieke bordspellen en zelfgemaakte quizzen, met lekkere borrelhapjes, heerlijke wijnen en natuurlijk je vrienden en/of familie. Wil je de spelletjesdag organiseren voor kinderen? Dan tippen wij Kinder monopoly, Uno of kwartet. Tussen het spelen door kun je pannenkoeken bakken met de kids. Succes gegarandeerd!

Idee 3: bak erop los: van appeltaart tot carrot cake 

Over bakken gesproken: niks kan tippen aan een zelfgemaakte taart op een regenachtige dag. De heerlijke aroma’s van versgebakken taarten verspreiden vanuit de keuken door de rest van het huis. Hoe kouder en guur het buiten is, des te warmer, gezelliger en knusser het binnen is. Herfstklassiekers zijn appeltaart met verse slagroom, carrot cake en zoete pompoentaart. Met kinderen kun je voor brownies of cupcakes gaan die je samen kunt versieren. Heb je de baksmaak helemaal te pakken? Breng dan ook even een puntje langs bij buren, vrienden en/of familie die in de buurt wonen.

Herfst activiteiten bij goed weer

 1. Bezoek een boomgaard

  Elk jaar, zo tussen september en eind oktober, kun je zelf appels en peren plukken in boomgaarden. Superleuk om te doen met kleine kinderen, of juist op een romantische date. Van de geplukte vruchten kun je vervolgens weer die appeltaart uit idee 3 bakken. Vergeet ook geen verse appel- en of perensap te kopen als je daar bent. Deze is het allerlekkerste uit een boomgaard!
 2. Picknicken in de natuur

  Zit het weer een beetje mee? Dan tippen wij een idyllische herfst picknick. Bereid thuis wat eten voor, verzamel een kleed, wat buitenservies en -bestek, en stop alles in een grote mand. Vergeet je ook niet dik in te pakken–je krijgt het immers sneller koud als je lang stilzit. Nu rest je alleen nog het uitzoeken van een goede spot en natuurlijk het uitnodigen van een gezelschap waarmee je kunt genieten van al het lekkers uit de mand.  
 3. Maak een herfstwandeling

  Dat de bossen tijdens het najaar het mooiste zijn, is geen geheim. De herfstbladeren, die het bos rood, geel, bruin en groen kleuren, vormen de ideale omgeving voor een lange wandeling. Ook leuk: stippel een paddenstoelenexcursie uit tijdens je wandeling. Vergeet ook zeker geen foto’s te maken van het mooie landschap om deze vervolgens te delen via Instagram.
 4. Plan een outdoor fotoshoot

  Warme herfstkleuren vormen de ideale achtergrond voor een outdoor fotoshoot. Ga samen met je beste vriendin op pad in het bos, en zoek de mooiste plekjes uit om foto’s met en van elkaar te nemen. De foto’s kun je vervolgens weer thuis inlijsten als herfstdecoratie.
 5. Cruisen door een herfstlandschap

  Huur een paar e-bikes of -scooters en cruise samen met je vriendinnen of familie door een herfstig landschap. Onderweg kunnen jullie ergens een warme chocolademelk of pumpkin spice latte bestellen.

Creatieve herfst activiteiten tijdens de herfstvakantie  

Onze laatste ideeën hebben alles te maken met knutselen herfst. Al helemaal op regenachtige dagen is er niks lekkerders dan ultiem tot rust komen tijdens het knutselen. Even met je handen bezig zijn en verstand op nul, heeft immers een ontspannende werking en zorgt ervoor dat je in een mum van tijd bent opgeladen. Knutselen hoeft dus echt niet per se met kinderen, maar is ook leuk om zelf of met vrienden of vriendinnen te doen. 

Idee 9: Halloween ready: pompoen uithollen

Eind oktober is het Halloween, en bij Halloween mag een uitgeholde en -gekerfde pompoen natuurlijk niet ontbreken! Kies een paar pompoenen uit in verschillende maten, snijd de bovenkant (de deksel) eraf en haal het vruchtvlees eruit. Vervolgens teken je een gezicht op de pompoen, en kerf je de omlijningen uit met een mesje. Waxinelichtje(s) erin, deksel erop, en je Halloween pompoen is klaar!

Idee 10: knutselen met herfstbladeren en kastanjes

Knutselen met bladeren en kastanjes uit de natuur, is wat ons betreft het summum van een knutselproject tijdens de herfstvakantie. In onze artikelen ‘knutselen met kastanjes’ en een ‘herfstkrans maken’ kun je meer inspiratie opdoen voor projecten en gedetailleerde beschrijvingen lezen. Succes alvast!

Al druk aan het bedenken welke leuke dingen je allemaal tijdens de najaarsvakantie gaat doen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om al het leuks wat je thuis doet nog gezelliger te maken!