kerst-ideeen met een kerstboom en een rode sok

Wat ga jij doen met kerst? Heb jij elk jaar dezelfde agenda of kun je wel wat extra inspiratie gebruiken? In dit artikel delen we de leukste kerst ideeen zodat jij je in elk geval niet hoeft te vervelen met kerst. Het maakt niet uit of je nu alleen kerst doorbrengt of samen met familie of vrienden. Onderstaande kerst activiteiten kun je namelijk alleen of samen met elkaar doen. Of het nu kerstavond, eerste kerstdag of tweede kerstdag is: geniet van deze bijzondere dagen!

Wanneer is het kerstavond?

Kerstavond vindt altijd op dezelfde dag plaats, namelijk op 24 december. Het is de avond voor kerst en deze avond wordt daarnaast ook gezien als de start van kerst. Kerstavond wordt uiteraard gevolgd door eerste kerstdag en tweede kerstdag. Eerste kerstdag vindt altijd op 25 december plaats en tweede kerstdag logischerwijs de dag erna. De geschiedenis van het kerstfeest gaat ver terug, maar het is van oorsprong een christelijke religieuze feestdag. Tijdens kerstavond wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. 

Wat te doen met kerst: 10x kerst ideeen en kersttradities

Veel mensen hebben bepaalde kersttradities met kerst. Dit kan op kerstavond zijn, maar ook op eerste of tweede kerstdag. Toch is het ook leuk om eens wat anders te doen dan wat je normaal gewend bent om te doen. Wij delen hieronder een aantal leuke activiteiten! 

1. Ga voor een selfcare moment

Gebruik kerst om uitgebreid de tijd voor jezelf te nemen. Dit kun je doen in de vorm van het nemen van een uitgebreid bad of een heerlijke lange douche. Neem uitgebreid de tijd en verwen jezelf met scrub, maskertjes en rijke crèmes. Vergeet ook niet de badkamer gezellig te maken met kaarsen en neem een kop thee, boek of tijdschrift mee om tijdens je bad sessie mee te ontspannen. 

2. Creëer een nieuwe kersttraditie 

Hoe leuk is het om een nieuwe kersttraditie te creëren? Ga voor een creatieve kersttraditie in de vorm van een gepersonaliseerd spel. Of wat dacht je van samen kerstkoekjes bakken? Een andere optie is om de avond in thema te vieren, verkleed jezelf en kijk een kerstfilm die aansluit op het thema. Leuk om een nieuwe traditie te creëren die jullie elk jaar erin houden. 

3. Kerst ideeen: bekijk een kerstnachtdienst

Begin je kerstavond met een bezoek aan een kerk. Sta stil bij al je dierbare en geniet van de mooie kerstmuziek. 

3. Doe vrijwilligerswerk

Wil je eens wat anders dan anders? Ga dan op kerstavond vrijwilligerswerk doen. Denk hierbij aan organisaties zoals NLvoorelkaar, NLCares, Humanitas of de Voedselbank waar je je kunt aanmelden om te helpen. Niets zo bijzonder om op kerstavond anderen te helpen. Een ding is zeker: je gaat met een voldaan en dankbaar gevoel naar huis. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar een initiatief in de buurt. 

4. Ga samen wandelen

Zoek de natuur op en ga naar een van de mooiste natuurgebieden in Nederland! Ga met z’n allen of juist alleen lekker naar buiten. Frisse lucht doet wonderen voor je lichaam. Zoek een wandelroute uit waar je nog niet eerder bent geweest. Ook leuk om één persoon de wandeling te laten organiseren zodat het een verassing is voor de anderen. Tip: vergeet niet om na afloop heerlijke warme chocolademelk met slagroom te drinken!

5. Maak nieuwjaarskaarten

Zijn al je kerstkaarten al verzonden? Ja? Heel fijn. Zo niet, dan kun je er ook voor kiezen om op kerstavond de laatste kerstkaarten rond te brengen. Ga je liever niet de deur uit? Kies er dan voor om zelf nieuwjaarskaarten te maken voor familie en vrienden!

6. Kerst ideeen: organiseer een filmmarathon

Een andere idee om op kerstavond te doen is het organiseren van een filmmarathon voor een gezellige avond. Kies een film uit waar je vroeger als kind veel naar hebt gekeken of ga voor een typische kerstfilm (het liefst eentje die bestaat uit meerdere delen).

7. Ga sporten

Houd jij wel van wat actie? Organiseer dan samen met familie of vrienden een familie workout. Lekker actief en samen is leuker dan alleen. Ga voor een full body workout of combineer een intensieve workout met een yoga sessie. Op deze manier combineer je actie met ontspanning en zorg je er meteen voor dat iedereen mee kan doen. Maak gebruik van attributen zoals gewichten, een (sport)bal, springtouw of hoepel set zodat ook de jongsten mee kunnen doen. 

8. Voorbereidingen treffen voor het kerstdiner

Blijf je liever thuis, maar heb je wel zin om iets te doen? Tref dan alvast wat voorbereidingen voor het kerstdiner. Maak bijvoorbeeld alvast de lekkerste kersthapjes, tref je voorbereidingen voor het kerstontbijt of vouw alvast je kerstservetten of tref alvast de voorbereidingen voor de kerstbingo.

9. Kerst ideeen: kerst knutselen

Gebruik kerst om te knutselen! Neem uitgebreid de tijd om alleen, samen met vrienden of samen met je kinderen kerstknutsels te maken. Denk hierbij aan je eigen kerstslinger, kerstkrans of kerstdecoratie. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten kerstknutsels, kies iets uit wat bij jou past.

10. Ga op date

Ga op date! Op date? Ja! Dit is geen gewone date, maar een date met iemand die je kent. Denk hierbij aan een vriendin of andere dierbare. Laat een van de twee het organiseren en doe eens wat meer moeite dan normaal! Zo kom je op plekken of doe je dingen waar je eerder nog niet mee in aanmerking bent geweest. 

Ben je al helemaal in de kerstsferen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste kerstdecoratie!