pride vlag aan een huis

Inhoud

Een maand waarin de liefde en de LHBTIQA+ gemeenschap centraal staan. In Nederland vieren we sinds 1996 Pride Amsterdam met als hoogtepunt de Canal Parade op de eerste zaterdag in augustus. Een kleurrijke boten parade dwars door de grachten van Amsterdam. Een veel gezien symbool op deze dag- en in deze maand is de regenboogvlag. Oorspronkelijk komt de vlag uit San Francisco waar hij in 1978 ontworpen is door de kunstenaar Gilbert Baker als symbool voor de Gay Parade van dat jaar. De vlag is een teken van trots en diverstiteit en bestond destijds uit 8 banen met ieder een symbolische betekenis. Tegenwoordig bestaat de regenboogvlag uit 6 horizontale strepen met de kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Vanwegen COVID-19 is de Canal Parade dit jaar opgeschoven naar 2022. Desalniettemin vieren we de Pride Month én delen wij in dit artikel kleurrijke tips om in je interieur te gebruiken.

ROOD

Iedere kleur heeft zijn eigen betekenis in je interieur. We hebben het dan over het effect en vervolgens de toepassing van rood in je interieur. De kleur rood is belangrijk om goed toe te passen op je interieur. Rood is namelijk een kleur met een krachtig karakter. Te veel rood of de ‘verkeerde’ tint kan bijvoorbeeld een bijzonder onrustig effect hebben op je interieur. Het is dus zaak op te letten welke kleur rood het goed doet in je interieur. Met de volgende roodtinten sla je de plank sowieso nooit mis: koraalrood, tomatenrood, granaatappelrood, kersenrood en wijnrood. Deze tinten hebben allemaal een warme ondertoon en zullen jouw interieur een chique look geven.

Combineer de tint met zwart, grijs, groen of metallic accenten met een warme gloed als bijvoorbeeld messing. Deze kleuren complimenteren het rood en zorgen voor een warme, rustige uitstraling.

Pride Amsterdam interieur tip #1

Gebruik rood juist in je werkkamer! De kleur is goed geschikt voor ruimtes waar je wel wat passie & actie kunt gebruiken.

Wist je dat…

…de kleur rood staat voor passie en voor kracht?  In China staat de kleur rood juist voor gelijk en fortuin en in India vind je in deze kleur huwelijksgeluk.

ORANJE

Oranje wordt door velen van ons misschien vaak gekoppeld aan het koningshuis of onze nationale teams, maar oranje kun je ook koppelen aan plezier en vrolijkheid. Althans, dat schijnt zo te zijn. De kleur oranje wekt positieve gevoelens op en zorgt voor een blij gevoel. Een kleur die we met liefde in onze interieurs implementeren dus. Je kunt gaan voor een opvallend item in huis in deze nuance, maar je moet wel oppassen dat de kleur niet gaan overheersen. Dé tip? Houd het classy. Hoe je dit doet? Speel met verschillende tinten oranje en ga voor een ton sur ton-inrichting om het rustig en sophisticated te houden.

Combineer de tint bijvoorbeeld met aardse kleuren. De ideale match is absoluut: terracotta. Door oranje te combineren met terracotta breng je extra warmte in je interieur. De combinatie met bruine nuances is overigens ook heel chic!

Pride Amsterdam interieur tip #2

De kleur is goed geschikt voor de woonkamer en badkamer. Pas wel op met verf, je kunt met deze kleur beter beginnen met wat accessoires.

Wist je dat…

…oranje ook de kleur is van overvloed?

GEEL

Ben je creatief? Dan past de kleur geel he-le-maal bij jou. De kleur geel is namelijk gelinkt aan actieve, creatieve en communicatieve mensen. De gele kleur is daarnaast ook verwant met het licht en zorgt voor een frisse vrolijke vibe in huis. Een gele wand schijnt, hoewel dit misschien wel zo lijkt op het eerste gezicht, helemaal niet zo ingrijpend te zijn. Zaak hierbij is wel om te kiezen voor ‘de juiste’ wand natuurlijk. Een muur waar veel natuurlijk zonlicht op schijnt is bijvoorbeeld een geschikte kandidaat, omdat het zonlicht hierdoor een extra boost krijgt – en daardoor heel je woning.

Combineer geel met donkergroen voor een chique hotel-achtige vibe in huis. Geen zin in zo’n colour block in huis? Breng dan de groene kleur in huis door planten! Groene planten steken mooi af tegen een gele muur (zeker een mosterdgele muur) en zorgen voor een opperbest gevoel. Ga je voor een diepere tint geel? Combineer deze dan met olijfgroen – match made in heaven!

Pride Amsterdam interieur tip #3

Deze kleur is absoluut geschikt voor de home office! De frisse nuance schijnt goed te zijn voor je concentratie én je krijgt er inspiratie van. Laat die nieuwe ideeën maar komen!

Wist je dat…

…geel je soms ook het gevoel van verwarring kan geven? Hierom is het juist belangrijk geel te combineren met zachte basiskleuren als wit, grijs of taupe.

GROEN

De kleur groen in je interieur moet je doen! De nuance is niet alleen heel hip, het schijnt ook een rustgevende werking te hebben en dat niet eens. De kleur zou ook er ook voor zorgen dat je beter kunt ontspannen én tegelijkertijd zorgt het voor een levendig effect. Hoe je groen extra spannend, maar toch chic maakt? Door ton sur ton te werken. Ga dus voor één kleurenfamilie en speel hierbij met verschillende tinten groen. De mix van verschillende materialen en texturen werkt overigens ook heel goed om extra ‘spanning’ in je interieur te brengen.

Combineer groen voor een elegant effect met andere tinten groen en houd het in éénzelfde kleurenfamilie. Wel zin in een colour clash? Ga dan voor kleuren als mosterdgroen, goud of messing of beige. Aardse tinten en zachtroze doen het ook bijzonder goed.

Pride Amsterdam interieur tip #4

Zin in een nieuwe look in de slaapkamer? Ga voor groen! Van groen op de muren tot groen op je bed. Met deze kleur kun je echt uitpakken. Ook leuk: als je dan toch bezig bent, style dan ook meteen wat planten in je slaapkamer.

Wist je dat…

…je in de slaapkamer je plafond het beste mee kunt verven? Zo krijg je echt die hotel chique look én breng je nog meer rust in je dormit.

BLAUW

Blauw is voor heel veel mensen hun lievelingskleur en dat is niet zo gek! Blauw is namelijk de kleur van vrede en rust én kan met heel veel andere kleuren gecombineerd worden. Ook deze fraaie nuance leent zich er perfect voor om op de muren te smeren (in de vorm van verf natuurlijk!). Je kunt spelen met heel veel verschillende tinten blauw om iedere ruimte een Pinterest-waardige look te geven.

In kleurentherapie roepen blauwe tinten duidelijkheid, zuiverheid en toegenomen intuïtie op trouwens. Daarbij komt ook nog eens de verwelkomende uitstraling én het feit dat je huis meteen aanvoelt als een thuis.

Pride Amsterdam interieur tip #5

Combineer blauw met welke kleur je ook maar wilt. Er is namelijk eigenlijk geen kleur die met blauw vloekt. Zin in een natuurlijke sfeer? Combineer de nuance dan met houttinten. Zin in meer vrolijkheid? Ga dan voor een mix met opvallende tinten, zoals geel, oranje, rood, goud & co.

Wist je dat…

…Blauw zowel in een modern als een landelijk interieur goed geïmplementeerd kan worden?

PAARS

Paars in je interieur klinkt misschien wat heftig, maar paars is dé kleur die je in huis moet halen als je toe bent aan verandering. Deze kleur staat namelijk voor creativiteit en verandering. Overigens hoef je niet meteen te gaan voor een schreeuwende tint, maar kun je ook juist werken met lila of juist een diepe paarse nuance om de ruimte chic en rustig te houden. Als je wel houdt van opvallende kleuren, ga dan voor een helder paars. Ga je dus voor een donkere tint? Dan zul je zien dat paars meteen een romantische, wederom hotel chique sfeer met zich meebrengt. Een lila variant hangt wat meer naar de boho stijl.

Combineer paars met wit om het crispy en fris te houden. Crème staat ook bijzonder goed in combinatie met paars en geeft de ruimte een elegante look. Overigens kun je paars ook goed combineren met sage green of felblauw en zwart. Deze laatste combinatie doet ons denken aan the galaxy.

Pride Amsterdam interieur tip #6

Ga voor een paar paarse accessoires om rustig aan de kleur te wennen, voordat je meteen een hele muur een likje verf geeft. Lampenkappen met grappige lampenvoeten zijn ultieme accessoires om deze kleur de juiste hoeveelheid aandacht te geven, maar niet te laten overheersen.

Wist je dat…

…paars diepe ontspanning kan oproepen? Daarnaast is paars de kleur van spiritualiteit en draagt het bij aan je zelfvertrouwen.

Gek op die vrolijke regenboog kleuren? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis in te richten in een van deze kleurijke stijlen!