Een tekstlamp op een houtenkruk met een oranje achtergrond

Verplicht in quarantaine? Dat betekent tien dagen thuiszitten. Grote kans dat na dag twee de verveling toeslaat en de muren op je afkomen. Wat te doen in quarantaine? Om antwoord te geven op deze vraag, hebben we tien quarantainetips voor je verzameld. Met deze anti-verveling-tips hou jij jezelf wel een tijdje zoet. Je kunt de activiteiten alleen doen, maar ook met je partner of huisgenoten. Je zult zien; na afloop van de quarantaineperiode kijk je met een voldaan gevoel terug op het verplichte thuiszitten.  

10x quarantaine tips om verveling te voorkomen 

Misschien zie je het in eerste instantie he-le-maal niet zitten om tien dagen verplicht thuis te blijven. Maar bedenk wel: gezondheid gaat boven alles. Bovendien laten wij je zien dat je de quarantainetijd ook heel nuttig kunt besteden. Want dit is dé kans om dingen te doen en leren waar je normaal gesproken helemaal niet, en waarschijnlijk nooit, aan toekomt. Accepteer dus dat je wereldje voor even kleiner wordt en maak van de nood een deugd met deze leuke quarantainetips: 

1. Geef je interieur een metamorfose 

Wat doet een interieurliefhebber wanneer hij of zij tijd over heeft? Juist, het hele huis een metamorfose geven. Ideale bezigheidstherapie tijdens quarantainetijd. Begin eerst met het maken van een moodboard. Verzamel hiervoor plaatjes online en in interieurmagazines en plak deze op een groot vel papier. Bedenk ook wel kleuren je wilt gaan gebruiken. Maak vervolgens een plattegrond van elke ruimte in huis en teken hier de nieuwe opstelling van je meubels op.

Tip! Door de plattegrond op schaal te tekenen, kom je tijdens het verschuiven van de meubels niet voor verrassingen te staan.  

2. Grote schoonmaak 

Als je dan toch je interieur een metamorfose geeft, kan je net zo goed gelijk de jaarlijkse grote schoonmaak doen. Haal alle kasten leeg en sorteer je spullen – à la Marie Kondo – op categorie. Wanneer je alles gesorteerd hebt, kan je aan de slag met het weggooien van spullen. Dingen die al jaren in een kast liggen te verstoffen, kan je gerust weggooien (of na quarantainetijd wegbrengen naar de kringloop). Wanneer alles is gesorteerd, richt je je kasten opnieuw in. Van de kledingkast tot de keukenkast – gebruik handige opbergbakken om alle spullen netjes op te bergen. Vergeet niet om ondertussen de lades en kasten schoon te maken, zo begin je na de quarantaine echt met een schone lei. Wanneer alle spullen opgeruimd en gesorteerd zijn, kan de grote schoonmaak beginnen. 

 1. Gooi de gordijnen en vitrages in de was

  Je zult zien: een wereld van verschil wanneer deze een wasbeurt hebben gehad. Meer tips nodig voor het wassen van vitrages? Bekijk dan eens ons artikel.
 2. Was al het beddengoed

  Lees hier hoe je je hoofdkussens kunt wassen.
 3. Maak je matras schoon

  Lees hier hoe je je matras kunt reinigen.
 4. Schuif alle meubels aan de kant

  Onder de meubels verzamelt zich vaak veel stof waar je niet altijd bij kunt. Schuif dus alle meubels aan de kant voordat je met de stofzuiger en dweil door de ruimte gaat. 
 5. Zet de houten vloer in de was

  De vloer wordt weer als nieuw met zo’n nieuwe waslaag.  
 6. Zeem alle ramen vanbinnen en vanbuiten

  Dan ben je gelijk even lekker buiten!
 7. Ruim de tuin op

  Aangezien de tuin het enige uitzicht is tijdens de quarantaine, is een opruimbeurt geen overbodige luxe. Bladeren aanharken, het gras trimmen, struiken snoeien etc. Je zult zien: het is een dankbare taak! 
 8. Was de auto

  Ook je auto doet mee met de grote schoonmaak. Lees hier hoe je zelf je auto kunt wassen.

3. Shoppen maar!

Wat te doen als je je verveelt in quarataine? Online shoppen! Wanneer je je huis een metamorfose hebt gegeven, ontbreken er vast nog wat meubels en accessoires waarmee je de nieuwe look compleet maakt. En ook je kledingkast heeft dankzij de opruimbeurt weer ruimte voor iets nieuws. Een goed excuus om achter je laptop te kruipen en het wereldwijde web af te struinen. Je hebt toch tijd zat! Geniet ervan. 

4. Knutselen

Waarschijnlijk knutselde je als kind heel wat af, maar de laatste jaren laat jouw drukke bestaan dat niet meer toe. Dit is moment om de knutselspullen weer tevoorschijn te halen. Maak bijvoorbeeld je eigen kaarten, zoals persoonlijke verjaardagskaarten voor iedereen die de komende tijd jarig is of DIY-kerstkaarten! Ook leuk: naai zelf een mondkapje, stel je eigen luchtverfrisser samen of maak een DIY-decoratietak.

5. Leer jezelf iets nieuws

Heb je altijd een vreemde taal willen leren? Een instrument willen spelen? Of heb je je schildertalent jarenlang verborgen gehouden? Dit is het moment om ermee aan de slag te gaan. Leer jezelf iets nieuws door YouTube-filmpjes te kijken, boeken te lezen of een online cursus te volgen. Het verplicht thuiszitten geeft je de rust en ruimte om jezelf te verrijken met een nieuwe hobby. 

6. Fotoboeken maken

Nog zo’n klus van je to-do-list waar je nooit aan toekomt: foto’s inplakken. Ondanks het digitale tijdperk, gaat er niets boven bladeren door een fysiek foto-album. Hierin blijven herinneringen voor altijd bewaard. Dus hup, print je foto’s (of laat ze printen), bestel online een stapel foto-albums en zet een grote pot thee. Heerlijk toch om al die vakantieherinneringen en familiemomenten nog eens voorbij te zien komen? Dan kan je je alvast verheugen op de tijd waarin we weer alles mogen en kunnen. 

7. Verbeter je bak skills

Kijk je altijd verlekkerd naar Heel Holland Bakt en zou je er het liefst zelf eens aan willen meedoen? Dit is het moment om je bakskills te verbeteren. Haal alle bakboeken en -spullen tevoorschijn en bakken maar! Geef jezelf, net als in het televisieprogramma, een technische opdracht en maak daarna een spektakelstuk. Ook je huisgenoten zullen blij zijn met je hervonden bakskills! 

8. Doe iets ouderwets

Toen er geen televisie, computers en telefoons waren, moesten mensen zich ook in huis weten te vermaken. Verplaats je voor even in de tijd van toen en bedenk wat je grootouders vroeger deden: breien, punniken, borduren, gezelschapsspelletjes… Met deze rustgevende activiteiten zijn die tien dagen quarantaine zo voorbij. Ook oudhollandse spelletjes zoals koekhappen, spijkerpoepen, sjoelen en ezeltje prik bieden veel vermaak. Zeker wanneer je met je vrienden of gezin in quarantaine zit. 

9. Leg een moestuin aan

Altijd al zelf groente, fruit en kruiden willen kweken? Gebruik de quarantaineperiode om je eigen moestuin aan te leggen. Timmer zelf een grote houten bak of bekleed oude fruitkistjes met worteldoek. Vul de bak of kisten met moestuingrond en plant hier de zaden in van jouw favoriete groente, fruit en kruiden. Maak een goede indeling zodat elke soort genoeg ruimte heeft. Zet de bak of kisten op een beschutte plek waar voldoende zonlicht komt. In hartje winter een moestuin aanleggen, is geen goed idee, maar je kunt wel alvast wat zaden voorzaaien in een kas of binnen op de vensterbank. Wanneer de voorjaarszon zich laat zien, kunnen de zaden gezaaid worden in je moestuin. 

10. Puzzelen

Wat te doen in quarantaine met je partner of alleen? Puzzelen! In de coronatijd zijn we massaal gaan puzzelen. Hoe meer stukjes, hoe beter. Daag jezelf uit met een extra moeilijke puzzel en ‘dwing’ jezelf om de puzzel voor het einde van de quarantaine af te hebben. Puzzelen is niet alleen een leuk tijdverdrijf, het geeft je geest ook rust.

Succes! Pssst… nog geen member van Westwing? Meld je vandaag nog aan. Wij helpen je de quarantaine door!