vrouw met een bord met eten

De coronatijd is voor iedereen een moeilijke periode. Niet meer naar de kroeg, geen concerten meer, niet meer op vakantie, geen gezellige restaurantetentjes en de constante zorg om de gezondheid van kwetsbaren. Alhoewel de gezondheidszorg op dit moment de hoogste prioriteit heeft, kunnen ook lokale ondernemers wel een steuntje in de rug gebruiken. Van de plaatselijke groenteboer tot je favoriete kledingwinkel. In dit artikel geven we antwoorden op de meest gestelde vragen over hoe je lokale ondernemers kunt ondersteunen én delen we vijf leuke support your locals-tips!

Wat betekent ‘support your locals’?

‘Support your locals’ is een begrip dat in het leven werd geroepen zodra de ernst van de coronacrisis zichtbaar werd. Tijdens de eerste golf moesten restaurants dicht en de winkelstraten raakten uitgestorven. Met de kreet ‘support your locals’ riepen ondernemers op om spullen te kopen bij lokale ondernemers en dus niet bij grote supermarkten of (buitenlandse) ketens.

Zo ontstond ook het Support Your Locals-initiatief van Samuel Levie. Hij bedacht samen met ondernemers in Amsterdam een support your locals box vol lokaal geproduceerde ambachtelijke producten. Inmiddels is het initiatief uitgerold door heel Nederland: van support your locals Amsterdam en Haarlem tot Utrecht, Rotterdam en Den Haag. En ook andere steden doen mee.

Check de website van Support Your Locals maar eens.

Hoe kan ik de plaatselijke horeca ondersteunen?

Nu de restaurants gesloten zijn, zit een avondje uitgebreid dineren bij jouw favoriete tent er even niet meer in. De horeca heeft het door de sluiting erg zwaar. Om te voorkomen dat jouw favoriete restaurant straks zijn deuren moet sluiten, is er wel iets wat jij kunt doen. Veel restaurants bieden namelijk een dinerbox voor thuis met alle producten voor een luxe 3-, 4-, 5- of 6-gangen-diner.

Vaak zijn de meeste voorbereidingen al gedaan waardoor je de gerechten alleen nog even hoeft op te warmen en op de borden hoeft te leggen. Sommige dinerboxen leveren alleen de ingrediënten in combinatie met een uitgebreid recept waarmee je zelf aan de slag kunt. Zo word je vanzelf een sterwaardige thuiskok!

Naast dinerboxen zijn er ook borrelboxen waarmee je in een handomdraai een goed gevulde borrelplank op tafel tovert.

Hoe kan ik lokale retailers ondersteunen?

Door de coronacrisis zijn we steeds meer online gaan shoppen zodat we niet de drukte van de stad op hoeven te zoeken. Een verstandige keuze! Maar ook voor online shoppen geldt: support your locals. Shop niet alleen bij grote online ketens, maar ga ook op zoek naar lokale webwinkels.

Veel lokale ondernemers zijn tijdens de coronatijd een webshop begonnen of bieden hun diensten ook online aan om hun klanten te kunnen bereiken. Ben je op zoek naar een leuke broek of een bepaald boek? Kijk dan eerst of je iets kunt vinden bij lokale webshops.

Hoe kan ik lokale boeren en andere voedselproducenten ondersteunen?

Ook boeren en andere lokale voedselproducenten hebben het zwaar door de crisis. Grote afnemers zoals restaurants en hotels zijn weggevallen waardoor ze met voorraden blijven zitten en inkomsten mislopen. Van de ambachtelijke bakker op de hoek tot de kaasboer; je kunt ze ondersteunen door daar een deel van je dagelijkse boodschappen te halen.

Ook bestaat er in bijna elke stad een support your locals box. Dit is een doos gevuld met lokaal geproduceerde producten. Door zo’n box te bestellen, steun je de ondernemers in jouw stad én ontdek je misschien zelfs wel jouw nieuwe favoriete slager, groenteboer, bakker, notenwinkel  of visboer in de buurt.

5x support your locals tips

Lokale ondernemers verdienen jouw support. Want je wil toch niet dat je favoriete restaurant of winkel uit jouw buurtje verdwijnt? Maar buiten dat is het ook voor jezelf erg leuk om de coronatijd te gebruiken om je buurt en de winkels beter te leren kennen.

Waar je eerst misschien koos om je boodschappen ‘even snel’ bij de supermarkt te halen, heb je nu de rust en tijd om lokaal op zoek te gaan naar de lekkerste ingrediënten. Want zeg nou zelf: een biefstuk van de lokale slager smaakt toch veel beter dan die van de supermarkt?

En ook de appels van de lokale groenteboer zijn veel sappiger en smaakvoller dan die uit het groenteschap. Om jou te helpen bij het supporten van lokale ondernemers, hebben we een paar leuke tips:

1. Organiseer een digitale borrel

Bestel een borrelbox van een lokale ondernemer en nodig je vrienden uit voor een digitale borrel. Moedig je vrienden aan om ook een borrelbox te bestellen bij een local. Zo kunnen jullie tegelijkertijd proosten, proeven en jullie bevindingen delen.

2. Plan een romantisch thuisdiner voor twee

Was jullie laatste date night door corona al een aantal maanden geleden? Tijd om de romantiek terug te brengen door een date te organiseren voor jouw geliefde. Bestel een dinerbox bij jullie favoriete restaurant, dek de tafel extra chic, koop een flesje wijn bij de lokale slijter en geniet samen van jullie romantische diner aan huis.

3. Leer koken met lokale producten

Heb je de quarantaine of coronatijd aangegrepen om eindelijk eens goed te leren koken? Support your locals door lokaal op zoek te gaan naar de ingrediënten voor jouw sterwaardige gerechten. Zoek bijvoorbeeld eerst een recept dat je nog nooit gekookt hebt en ga dan langs bij de plaatselijke slager, groenteboer, poelier etcetera om alle ingrediënten te verzamelen. 

4. Geef een support your locals box cadeau

Of je nu in Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Rotterdam, Den Haag of Groningen woont. Een support your locals box is overal verkrijgbaar. Daardoor kan je dus niet alleen een goede buur, maar ook die verre vriend zo’n box cadeau doen. Leuk voor hem of haar én goed voor de lokale ondernemers.

5. Organiseer een proeverij

Verzamel allerlei lokale producten uit dezelfde categorie en nodig je vrienden (digitaal) uit om te proeven. Denk aan een bierproeverij, kaasproeverij, wijnproeverij, worstproeverij, borrelproeverij etcetera. Een proeverij thuis kan met een beperkt aantal mensen (en op afstand van elkaar), een digitale proeverij kan met meer mensen.

Stuur in het laatste geval een proefbox naar al je vrienden (tegen een kleine vergoeding) zodat jullie tegelijkertijd kunnen proeven. De volgende keer organiseert een andere vriend zo’n proeverij zodat jullie straks alle lokale favorieten een keer geproefd hebben.

Support your locals en veel plezier!

Registreer je op Westwing voor al je home kitchen benodigdheden!