Meld je aan en ontvang een €15 voucher!

Verbouwen

De beslissing is gemaakt: je wilt je huis gaan verbouwen. Is het al bekend of je het huis gaat renoveren, opknappen of verbouwen? Vaak wordt een renovatie gezien als een grote opknapbeurt. Een verbouwing is meestal ingrijpender, maar dit hangt uiteraard af van wat er precies wordt verbouwd. Je kunt alles zelf doen, maar je kunt natuurlijk ook een aannemer de opdracht geven om dit uit te voeren. Wie weet kies je wel voor een combinatie van deze drie. Wat het ook gaat worden, een stappenplan mag hierbij niet ontbreken. Hieronder delen we een stappenplan wat je kunt gebruiken bij je huis verbouwen.

Huis verbouwen: stappenplan

Besef goed dat bij een woning verbouwen veel komt kijken. Of het nu gaat om een nieuwbouwhuis of om bestaande bouw: een verbouwing kost veel tijd, energie en geld. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het opknappen van je huis. Waar ga je beginnen? Lees snel verder!

Stap 1: inventarisatie en voorbereiding

De eerste stap is het in kaart brengen van wat je precies wilt. Neem de tijd om inspiratie op te doen, ideeën te verzamelen, te brainstormen en eventuele aanpassingen die je wilt gaan realiseren in de praktijk te gaan bekijken (denk hierbij aan het plaatsen van een erker of het realiseren van een aanbouw). Zorg dat inzichtelijk wordt gemaakt wat jullie wensen zijn zodat je doelgericht te werk kunt gaat. Veranderingen aanbrengen tijdens de verbouwing zorgt voor vertraging en kost vaak ook meer geld. Dit wil je voorkomen. Vragen die in deze stap beantwoord kunnen worden zijn: 

  • Wat wil je verbouwen, renoveren of opknappen? Zijn dit bepaalde ruimtes, zoals het toilet, de keuken of slaapkamer of juist hele verdiepingen zoals de zolder? Wil je meer leefruimte creëren of wil je kamers groter maken? Of wil je je kamer een nieuwe look geven door een nieuw behang of tegels
  • Bezoek vergelijkbare huizen om inspiratie op te doen en vraag eventueel hoe zij bepaalde aanpassingen hebben gerealiseerd. 
  • Wat voor invloed heeft de verbouwing op je huis?
  • Maak een inschatting van het benodigde budget wat je nodig hebt voor het opknappen van het huis.
  • Overweeg je een ingrijpende verbouwing? Laat eventueel een (binnenhuis)architect met je meedenken. 

Stap 2: maak een programma van eisen voor je huis

In stap 1 van het stappenplan heb je alle wensen op een rij gezet. Nu je weet wat je wensen, budget en verbouwingsplannen zijn is het tijd om alles uit te gaan werken in een programma van eisen van je woonwensen. Hiervoor geldt: hoe concreter, hoe beter. Maak een lijst van aspecten of wensen die je minimaal uitgevoerd wilt hebben en een lijst van aspecten die minder belangrijk zijn. Overweeg ook om energiebesparende en duurzame maatregelen te treffen. Voorbeelden hiervan zijn het plaatsen van zonnepanelen, een groen dak of een warmtepomp, isolerende kozijnen of een spouwmuurisolatie. 

Wanneer je je huis gaat opknappen is het handig om na te gaan wat je precies wilt gaan renoveren en wat je hiervoor nodig hebt. Hoe meer je van tevoren uitwerkt en onderzoekt hoe gerichter je uiteindelijk te werk kan gaan. Verdiep je in de verschillende mogelijkheden, materialen en manieren hoe iets gerealiseerd kan worden. Vaak zit hier namelijk veel verschil tussen. Ook kun je sommige dingen zelf doen, denk bijvoorbeeld aan het schilderen van de kozijnen, opknappen van de deur, of de trap renoveren

Stap 3: budget(begroting) voor de verbouwing

De derde stap van het stappenplan voor verbouwen is het budget en het rekening houden met alle kosten. Het is heel belangrijk om een overzicht te maken van alle kosten. Probeer hierin zo volledig mogelijk te zijn. Denk aan sloopkosten, installatiekosten, materiaalkosten, werkuren, te verwachte kosten voor architect en/of constructeur, maar ook kosten die je maakt voor vloerafwerking, raamdecoratie, meubels, verlichting, verf en de tuin. Probeer dit zo overzichtelijk mogelijk uit te werken, maak desnoods per kamer een overzicht om dit te kunnen realiseren.

Onderzoek wat je kunt financieren en op welke manier je dit wilt doen. Opties om je verbouwing te betalen zijn met eigen spaargeld, het afsluiten van een extra hypotheek of door middel van een persoonlijke lening. Soms is het ook mogelijk om je hypotheek te verhogen. Vergeet in dit geval niet om te kijken of je de hypotheekrente kunt aftrekken in je belastingaangifte. 

Gaat de verbouwing of renovatie zorgen voor een waardevermeerdering van je woning? Schakel dan een taxateur in die je kan adviseren. Houd altijd rekening met extra kosten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vergeet in deze stap ook niet te checken bij de gemeente of je voor je verbouwing of sloopwerk een vergunning nodig hebt.

Stap 4: het selecteren van een aannemer

In deze stap van het stappenplan voor je huis verbouwen is het bijna tijd om aan de slag te gaan. Wanneer je samen gaat werken met een aannemer ga je in deze stap op zoek naar een aannemer die je verbouwing kan uitvoeren. Vraag verschillende offertes op en neem de tijd om aannemers te vergelijken met elkaar. Let hierbij op de volgende punten:

  • Hoe worden de werkzaamheden omschreven?
  • Wat is de prijs per onderdeel?
  • Met welke materialen wordt er gewerkt?
  • Wanneer kan de aannemer starten?
  • Binnen welke termijn kan de aannemer de verbouwing realiseren? Let op: neem ruim de tijd om de verbouwing te realiseren. De uitvoering van een verbouwing kost namelijk altijd meer tijd dan je denkt. Onderschat dit niet! 

Tip! Bekijk en vergelijk ook hoe het zit met garantie, betalingsvoorwaarden en referenties.

Stap 5: ga ervoor!

Nu je alle stappen hebt doorlopen is het tijd om aan de slag te gaan. Als jij zorgt voor de juiste mensen om je heen, voldoende vooronderzoek hebt gedaan, de juiste voorbereidingen hebt getroffen, de afspraken goed hebt vastgelegd en een goede planning hebt gemaakt, dan is het tijd om te starten. Wellicht een open deur maar leg alles schriftelijk vast (ook als het gaat om een contract met de aannemer!). Dit om misverstanden op een later moment te voorkomen. Check de kleine letters en lees de meegestuurde algemene voorwaarden goed door. Blijf tijdens het proces betrokken bij de aannemer zodat je de touwtjes in handen kunt houden.

Huis opknappen waar beginnen?

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met je verbouwing? Dan kun je vast wat handvatten gebruiken. Gelukkig vind je in onze artikelen alles over verbouwen: van het renoveren van de badkamer tot het maken van een schuifdeur. Ook geven we je tips wat te doen met de ruimte onder een schuin dak.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste meubels en accessoires om jouw pas opgeknapte huis mee in te richten!

Beige fauteuil