huis met groen dak

Ben jij al bekend met een groen dak? Je hebt ze vast al eens voorbij zien komen in de stad. Toch zien we ze tegenwoordig steeds vaker om ons heen, ook in de dorpen. Wat is een groen dak? Wat zijn de voordelen en hoe leg je een groen dak aan? Wij vertellen je in dit artikel alles over een groen dak aanleggen.

Wat is een groen dak precies?

Ben jij al bekend met een groen dak? Over de betekenis van een groen dak kunnen we kort en bondig zijn: een groen dak is een dak wat begroeid is met allemaal planten. Een sedum dak is een groendak begroeid met allemaal vetplanten. Vetplanten kunnen goed tegen de droogte en hebben daarnaast weinig onderhoud nodig. Een sedumdak is een ander woord voor een groen dak.

Dit type dak is een van de dunste soorten. Dit komt omdat vetplanten geen dikke bodem hebben. Een groen dak heeft vaak een maximale hoogte van 15 centimeter en de planten die op het sedum dak zitten zijn niet hoger dan circa 50 centimeter.

Een sedum dak kan zowel op een schuin als plat dak worden gemaakt. Het maakt niet uit of het een huis, veranda, garage, schuur of fietsenstalling betreft: een sedum dak kan overal worden gemaakt. Let er alleen op dat de draagcapaciteit van het dak hoog genoeg is. Het dak moet sterk genoeg zijn om er een sedum dak van te maken.

Sedum dak: de voordelen

Een sedum dak heeft veel voordelen. Hieronder lichten we een aantal voordelen toe.

  • Een sedum dak is duurzaam. Dit komt omdat de planten het dak beschermen tegen zowel kou, hitte als extreme temperatuurverschillen. Hierdoor wordt de levensduur van het dak vergroot.
  • Een sedum dak zorgt voor meer biodiversiteit.
  • Onderhoudsvriendelijk. Een groen dak vraagt om weinig onderhoud. Dit komt omdat de vetplantjes zichzelf kunnen onderhouden.
  • Een sedum dak heeft een geluidsisolerende werking.
  • Een ander voordeel van een sedum dak is dat het riool ontlast wordt omdat de planten het regenwater opvangen. Hierdoor vermindert de CO2 uitstoot. 
  • Een bijkomend voordeel is dat een sedum dak er mooi uit ziet. Zo kun je kiezen voor verschillende soorten, kleuren en type planten. In totaal zijn er wel meer dan 250 sedum planten verkrijgbaar.

Sedum dak aanleggen

Een sedum dak aanleggen is relatief eenvoudig. Voordat je aan de slag gaat kun je bij je gemeente vragen of je subsidie hiervoor kunt krijgen. Sommige gemeenten verstrekken namelijk subsidies voor het aanleggen van een sedum dak.

Voordat je gaat beginnen is het van belang om te controleren of je dak sterk genoeg is voor het aanleggen van een sedumlaag. Misschien denk je dat de planten niet zo veel wegen, maar als het natgeregend is kan het behoorlijk zwaar worden. Denk aan zo’n 60 tot 90 kg per m2. Onderschat dit niet!

Check vervolgens waar de afvoerleidingen zitten en houd deze, samen met de elektriciteit, altijd vrij. Nu je deze voorzorgsmaatregelen hebt genomen is het tijd om aan de slag te gaan!

Sedum dak aanleggen: een 6-stappenplan

Volg de stappen hieronder voor het aanleggen van een groen dak:

Stap 1: veeg je dakbedekking schoon

Voordat je kunt beginnen met het aanleggen van het sedum dak, moet het dak schoon zijn.

Stap 2: controleer of je dakbedekking helemaal waterdicht is

Dit doe je door te controleren of je geen naden of scheuren ziet. Om er zeker van te zijn dat je dak waterdicht is kun je het dak onder water laten lopen. Het gedeelte waar het sedum dak komt moet bedekt worden met wortelbeschermingsfolie. Bereken hoeveel wortelbeschermingsfolie je nodig hebt en laat het een gedeelte overlappen. Zorg dat het dak volledig bedekt is.

De afvoer (op de laagste plaats van het dak) houd je vrij. Op de afvoer bevestig je een bolrooster. Is er geen afvoer? Zorg dan dat je een afvoer maakt. Vervolgens kun je de beschermfolie op het dak gaan leggen. Gebruik eventueel wat gewichten zodat de wind niet onder de folie kan komen. Zorg dat er een smalle strook folie over de randen komt te liggen. Gebruik als afwerking U-profielen zodat er geen regenwater kan gaan lekken. Voor randafwerkingen kun je ook gebruik maken van aluminium profielen. Op de plaats van de afvoer snijd je een kruis in de folie.

Stap 3: breng grind aan rondom de afvoer en in de randen

Deze grindlaag vormt de buitenste rand van je sedum dak.

Stap 4: in deze stap ga je de drainagelaag op het gehele dak plaatsen

Op de drainageplaten zitten perforatiegaten die ervoor zorgen dat het water makkelijk weg kan. Plaats de platen met de gaten naar boven en zorg ervoor dat de platen elkaar overlappen. Zorg er ook voor dat de afvoer vrij blijft. Vervolgens wordt de substraatlaag gelijkmatig over het dak verdeeld. Deze laag bestaat uit minerale wolvezelmatten en zorgt ervoor dat het water wordt vastgehouden.

Stap 5: het is tijd om de vegetatiematten op de substraat te leggen

Het is belangrijk dat het dak volledig bedekt wordt. Probeer de vegetatiematten in lijn te leggen met de substraatmatten. Check of het nodig is om de wortelbeschermingsfolie aan de randen af te snijden. Let op dat je de waterafdichting niet beschadigt en snijd de folie ook niet te kort af.

Je kunt natuurlijk werken met vegetatie- of sedummatten, maar je kunt ook zelf creatief aan de slag gaan met het aanplanten van verschillende plantjes. Er zijn verschillende opties.

Stap 6: de laatste stap is het bewateren en bemesten van de matten

Vooral wanneer de matten net zijn aangelegd is het belangrijk om de planten regelmatig water te geven. Gebruik eventueel in het begin bemesting om de planten extra te verzorgen. Wanneer de planten wat groter zijn gegroeid is het aan te raden om ze één a twee keer per jaar te bemesten.

4x tips bij een groen dak aanleggen

  • Houd de regenpijp/afvoer altijd vrij en dek deze niet af.
  • Gebruik een anti-afschuifvoorziening wanneer je werkt op een dak dat schuiner is dan 45 graden.
  • Werk eventueel met betontegels wanneer het dak continu wordt blootgesteld aan (harde) wind.
  • Maak regelmatig de waterafvoer schoon.

Staat er verder nog iets op de planning voor het opknappen van je huis? Bijvoorbeeld het opknappen van de deuren of kozijnen? Of ga je het grootster aanpakken en ga je de zolder verbouwen tot slaap– of badkamer? We hebben allerlei tips voor je verzameld in onze artikelen.

Geïnspireerd geraakt om zelf aan de slag te gaan met een groen dak aanleggen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om ook je huis duurzaam in te richten!