Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
grijze keuken met een witte tegelvloer

Denk jij al een tijdje na over het verbouwen van je keuken? Wil jij het groots aanpakken of dacht je eerder aan een kleine verbouwing? Je kunt je keuken volledig of gedeeltelijk verbouwen. Denk bij een gedeeltelijke verbouwing aan het opknappen van je keuken door middel van een keukenblad vervangen, de keuken betegelen, keukenkastjes opknappen of het aanrechtblad betegelen. Lees snel verder over hoe je dit het beste kunt doen!

Keuken verbouwen: volledige vervanging of gedeeltelijke renovatie?

Wanneer je keuken erg verouderd is, is de kans groot dat je kiest voor een volledige verbouwing. Ook wanneer één of meerdere onderdelen van je keuken niet meer goed werken is de keuken verbouwen een goede optie. Tenzij de rest nog in een zeer goede staat verkeert natuurlijk. Kost dit te veel tijd of geld voor je? Geen probleem! Kies dan voor een gedeeltelijke renovatie oftewel je keuken opknappen. Wanneer de stijl van de keuken nog mooi is en er enkel kleine mankementen zijn die vervangen moeten worden is het raadzaam om de keuken gedeeltelijk te renoveren. Met nieuwe greepjes, een andere keukenkraan of het vervangen van het keukenblad kom je al een heel eind.

Keuken verbouwen kosten

Voordat je kunt bepalen hoe je de keuken gaat verbouwen of renoveren is het belangrijk om een aantal aspecten in kaart te brengen. De kosten van een verbouwing zijn namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het volgende.

Kosten en inventarisatie keuken verbouwen

  • De omvang en grootte van de keuken: gaat het om een L-vormige keuken of is het een rechte keuken van een paar meter lang?
  • Wat voor type aanrechtblad gaat het worden? Een dik natuursteen blad is kostbaarder dan een standaard rvs-variant.
  • Wat voor apparaten worden er gebruikt? Dienen hiervoor nieuwe aansluitingen te worden aangelegd? Bij een kookeiland dient bijvoorbeeld al het leidingwerk in de vloer te worden verwerkt.
  • Ga je elektrisch koken of op gas?

Dit zijn een aantal factoren die de prijs van een keuken verbouwen bepalen. Grofweg bedragen de kosten voor een keuken verbouwen tussen de €9.000,- en €25.000,-. Dit is natuurlijk een grote range, maar dit komt omdat het erg afhankelijk is van het type verbouwing. Zo kost een nieuwe keuken gemiddeld tussen de €15.000,- en €25.000,-, dit bedrag is dan inclusief montage. Gemiddeld kost een keuken verbouwen tussen de €11.000,- en €18.000,-. Een budget keuken renovatie heb je al voor circa €7.000,- tot €10.000,-. Ook kun je de kosten drukken door zelf te klussen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opknappen van de deur of het verven van de kozijnen.

Inspiratie voor het opknappen van de keuken

Zorg dat je duidelijk in kaart brengt hoe je wilt dat je droomkeuken eruit gaat zien. Begin met het maken van een moodboard en takenlijst. Op de takenlijst zet je wat er minimaal vervangen dient te worden en wat er opgeknapt moet worden. Maak een overzicht van aspecten die je minimaal wilt aanpakken en aspecten die mogelijk kunnen wachten tot een later moment. Houd rekening met het beschikbare budget. Het moodboard gebruik je om je stijl en keukenwensen inzichtelijk te maken. 

Ook leuk! Grenst je keuken aan de woonkamer? Maak dan zelf een schuifdeur!

Keuken opknappen: 4x tips

Bij het opknappen van de keuken kun je bijvoorbeeld denken aan het opfrissen van de keukenkastjes, het vervangen van het keukenblad en het betegelen van de keuken of het aanrechtblad. Hoe je dat doet, lees je hieronder!

1. De keukenkastjes opfrissen

Is je keuken al wat ouder of is de kleur van de keukenkastjes wat vervaagd? Knap je keukenkastjes op! Je kunt op verschillende manieren de keukenkastjes opknappen. Denk aan het vervangen van alle frontjes en handgrepen, tot aan het verven of laten spuiten van alle kastjes. Een andere mogelijkheid is het volledig vervangen van de deurtjes. Let op: hierbij is het verstandig om met de keukenleverancier contact op te nemen. Soms is de keuken erg gedateerd dat nieuwe modellen niet beschikbaar zijn. Vraag daarom altijd of nieuwe deuren leverbaar zijn. Laat je keukenkastjes spuiten door een professioneel bedrijf of ga zelf aan de slag. De kosten voor het opknappen van keukenkastjes loopt uiteen van €400,- tot €2000,-.

2. Het keukenblad vervangen

Een nieuw keukenblad doet wonderen voor de uitstraling van je keuken! Het geeft de keuken een totaal nieuwe look. Ga voor een houten-, marmeren-, granieten- of natuursteen aanrechtblad. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus verdiep je hierin en houd rekening met je wensen. Afhankelijk van het materiaal betaal je zo’n paar honderd euro voor het vervangen van je keukenblad. Ben je handig? Dan is zelf je keukenblad vervangen nog een mogelijkheid. Dit scheelt natuurlijk enorm in de kosten.

Wanneer je zelf het keukenblad gaat vervangen let er dan op dat je het op de juiste manier in meet. Dit komt erg precies en is afhankelijk van de precieze vorm van je keuken. Verwijder hiervoor het oude keukenblad. Dit doe je door eerst de kit randen los te snijden. Vervolgens til je het blad er voorzichtig af. Let hierbij ook op de positionering van de spoelbak: is deze geïntegreerd in het aanrechtblad of wordt deze onder het blad geplaatst? Hetzelfde geldt voor de kraan. Komt de kraan op het aanrechtblad of aan de muur? Dit heeft invloed op de grootte van het kraangat. Hetzelfde geldt voor de keuze van het type fornuis.

Tip! Koop een tweedehands keukenblad en maak deze zelf op maat.

3. De keuken betegelen

Zijn de keukenfronten nog intact, maar het tegelwerk niet? Vernieuw dan het hele tegelwerk aan de wand. Maak gebruik van tegelstickers, tegellak of vervang de tegels. Tegelstickers zijn ideaal omdat je deze makkelijk – zowel nat of droog – op de oude tegels kunt plakken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en ontwerpen. Met tegellak verf je de tegels in een andere kleur. Ideaal omdat je niet het hele tegelwerk hoeft te slopen en toch een heel mooi resultaat kunt creëren. Zorg er wel voor dat de oude tegels grondig gereinigd en geprimed worden.

Een andere optie is het vervangen van de oude tegels. Leuke opties zijn felgekleurde tegels in een effen tint, marmeren-, delfts blauwe- of contrasterende visgraattegels, metrotegels of juist tegels met geometrische patronen. Ben je uitgekeken op de tegels? Ga dan voor een gestucte achterwand of laat je inspireren door dit artikel. Hierin staan verschillende ideeën voor keuken achterwanden uitgewerkt.  

4. Het aanrechtblad betegelen

Ben je fan van tegels? Overweeg dan om je aanrechtblad te betegelen! Kies tegels van keramiek, porcelein of glas. Natuursteen of ongeglazuurde tegels zijn minder geschikt voor in de keuken omdat ze steeds behandeld moeten worden. Je aanrechtblad betegelen is mogelijk wanneer je blad minstens 12 mm dik is. Ga je aan de slag met betegelen? Zorg dan dat het werkblad helemaal schoon, droog en vetvrij is. Leg de tegels eerst op het aanrechtblad neer zodat je kunt zien hoe ze komen te liggen. Zorg er ook voor dat hele (volledige) tegels aan de voorzijde van het blad komen te liggen en leg de gesneden tegels tegen de muurwand aan. Schakel een specialist in voor het voegen van je tegels want voor de keuken kun je het beste een speciaal voegcement gebruiken.

Met deze tips kun jij aan de slag om je keuken te verbouwen! Succes en veel klusplezier gewenst. Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste keukenaccessoires!