kantoor met een imac en een gouden bureau

Kozijnen verven: hoe zorg jij ervoor dat je kozijnen mooi blijven? Twijfel je nog over de kleur? Hoe vaak moet je kozijnen schilderen? In dit artikel vertellen we je er meer over. Kozijnen zijn niet voor niets een belangrijk onderdeel van je interieur.

Kozijnen schilderen: hoe ga je te werk?

Voordat je aan de slag gaat met kozijnen verven is het goed om de staat van het verfwerk te bekijken. Houten kozijnen lijden meer dan je denkt. Dit komt door de zon die erop staat, maar ook door bijvoorbeeld condenswater wat op de kozijnen kan blijven staan.

Hoe vaak kozijnen schilderen?

Afhankelijk van een aantal factoren dienen kozijnen ongeveer om de 4 tot 6 jaar opnieuw te worden geschilderd. Voorbeelden van deze externe factoren zijn dus de weersbelasting, maar ook het type beglazing. Is er sprake van enkel of dubbel glas? Dit zijn allemaal factoren die bepalen hoe vaak je de kozijnen dient te verven.

Kozijn zelf maken

Is het kozijn kapot? Je kunt kozijnen zelf maken. Maak hiervoor gebruik van kozijnprofielen. Laat je voor het juiste kozijnhout en de juiste kozijnprofielen eventueel adviseren in een bouwmarkt. Afhankelijk van het kozijnprofiel wat je gebruikt kies je een bijpassende sponning en spouwlat voor de montage. Een sponning is de verbinding tussen een kozijn en de muur. Let op! Wanneer je zelf kozijnen gaat maken is het belangrijk om het kozijn op de juiste manier te verankeren. Dit doe je door middel van een stripanker. Laat je eventueel adviseren want het is belangrijk dat dit stevig en op de juiste manier gebeurt.

Kozijnen verven: welke verf?

Welke verf kun je het beste kiezen als het gaat om het verven van kozijnen? Wanneer je binnen gaat verven raden wij aan om te kiezen voor verf op waterbasis. Wanneer je buiten de kozijnen gaat verven is het aan te raden om te kiezen voor verf op terpentine basis. 

Kozijnen verven: welke kleur?

Twijfel jij nog over de kleur voor je kozijn? Wij inspireren je graag! Mooie kleuren voor buiten kozijnen zijn donkerblauw, zwart, groen, grijs, donkerbruin of dieprood. Let erop dat zon veel invloed heeft op het kleurbehoud. Een donkere kleur slijt veel sneller wanneer deze in de volle zon staat. Houd rekening met weersinvloeden en kies verf van goede kwaliteit. Ga je binnen de kozijnen verven? Denk dan eens aan geel, aubergine, donkergrijs, groen of zwart. Zwarte kozijnen ogen chique en passen perfect in een industriële of moderne woonstijl. Gele kozijnen zorgen voor een zonnige look in huis en passen daarom perfect bij een Ibiza of bohemian interieur. 

Kozijnen verven: populaire RAL kleuren

Populaire RAL kleuren voor kozijnen verven zijn:

  • RAL9010 zuiver of gebroken wit
  • RAL9001 crème wit
  • RAL7016 antraciet
  • RAL9005 zwart
  • RAL7021 zwartgrijs
  • RAL3005 wijnrood

Kozijnen verven: een 5-stappenplan

Volg onderstaand stappenplan voor het verven van je kozijnen.

1. Voorbereiden van het kozijn

Ontvet de oude verflaag met St Marc of water met ammoniak. Haal gebladderde verfresten weg met een verfkrabber. Groeien er algen of schimmels op het buitenkozijn? Verwijder deze dan met een algenreinigingsmiddel.
Laat het even drogen en begin dan met schuren. Wil je grof schuurpapier? Gebruik dan korrel 120 of 80. Wanneer de oude verflaag nog in goede staat is gebruik je korrel 180. Dit is fijner schuurpapier.

2. Maak het kozijn stof-en vetvrij

Maak alles nog een keer stof- en vetvrij en laat het waar nodig drogen.

3. Afplakken van de ruit en vensterbank voordat je begint met het verven van de kozijnen

Voordat je de kozijnen gaat schilderen plak je de vensterbank en ruit af. Wij raden aan om hiervoor een verftape te gebruiken van een goed verfmerk, deze hecht namelijk een stuk beter.

4. Voorbehandelen van het kozijn

Vervolgens check je of er kale (verf)plekken op het kozijn aanwezig zijn. Deze dien je namelijk eerst in de grondverf te zetten. Zorg er in deze stap ook voor dat oneffenheden geplamuurd (en vervolgens ook gegrond) worden. Zitten er kieren of scheuren in de verf? Behandel deze dan met (acryllaat)kit. Het kan dus goed nodig zijn het kozijn plaatselijk te gronden. Is je kozijn nu donker en ga je het lichter verven? Dan kun je het beste het hele kozijn in de grondverf zetten. Laat het geheel goed drogen en schuur na met een fijne korrel (240).

5. Het verven van de kozijnen

Dan is het tijd om het kozijn te gaan verven. Verf altijd van boven naar beneden en zorg ervoor dat je de verf gelijkmatig verdeeld. Maak soepele bewegingen en druk niet te hard. Controleer ook altijd – tussendoor en op het einde – of er geen druipers zijn. Maak voor het binnen kozijn naast een verfkwast ook gebruik van een smalle verfroller. Met deze verfroller wordt de verf nog egaler aangebracht.
Tip: voor het mooiste resultaat verf je twee lagen. Dit zorgt voor een betere bescherming, intense kleurbeleving en sterk resultaat. Werk ‘nat in nat’. Dit houdt in dat je verft in vlakken van circa 50 cm zodat er geen strepen ontstaan. Rol na met een verfroller voor een egaal en mooi eindresultaat. Verf nooit in de volle zon en laat het tot slot goed drogen.

Kozijnen verven: finishing touch

Ben je helemaal klaar met het verven van je kozijnen? Bekijk dan ook eens of je raamdecoratie toe is aan vervanging. Vergeet ook niet om de deuren op te knappen. Nu je toch bezig bent, misschien is het maken van een schuifdeur wel iets voor je? Zo haal je buiten echt naar binnen. Bij die pas geverfde kozijnen hoort misschien ook wel een nieuwe vloer? Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om zelf te klussen in huis.

Is je interieur ook toe aan een nieuwe look? Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!