houten bank met zwarte poten en grijze lamp met witte lampenkap

Is je huis toe aan een nieuwe vloer? Of ga je de vloer van de woonkamer vervangen? Door het lezen van dit artikel weet je welke vloer het beste bij je past en hoe je te werk kunt gaan. Ga je voor tijdloos en klassiek of kies je liever voor modern en trendy?

Een nieuwe vloer in huis

Een nieuwe vloer kiezen is altijd spannend. Een vloer bepaalt niet alleen de sfeer van je huis, het is ook iets wat er vaak voor jaren in blijft liggen. Bovendien zijn er zoveel verschillende vloeren, hoe weet je welke vloer je moet kiezen? Of het nu gaat om een woonkamer-, keuken- of badkamervloer, wij vertellen je hieronder meer over de verschillende type vloeren.

Verschillende type vloeren

Houten vloer (parket)

Een echte houten vloer zorgt voor warmte en authenticiteit in huis. Dit komt omdat hout een natuurproduct is. Een houten vloer is duurzaam en gaat jaren mee. Daarnaast zijn eventuele beschadigingen relatief makkelijk te herstellen. Wanneer je kiest voor een houten vloer is het belangrijk om te weten dat deze wordt geleefd. Zo kunnen temperatuurverschillen en het (intensief) gebruik invloed hebben op deze vloer. Wanneer het vochtig is kan de vloer uitzetten en op een plek waar je vaak zit kan het hout na verloop van tijd zichtbaar beschadigen. Het is daarom belangrijk om een houten vloer met regelmaat te verzorgen. Verder is het goed om te weten dat een houten vloer kostbaar is in aanschaf.

Laminaat vloer

Laminaat is een kunststof vloer die bestaat uit geperste houtvezel lagen met een beschermende bovenlaag. Laminaatvloeren zijn er in veel verschillende soorten en maten. Enkele voorbeelden hiervan zijn kliklaminaat of tegellaminaat. Laminaat lijkt qua uiterlijk veel op een houten vloer maar is een stuk goedkoper in aanschaf. Dit type is gemakkelijk in onderhoud en makkelijk te leggen. Daarnaast zijn ze ook relatief eenvoudig mee te verhuizen en deze vloer zet niet uit bij temperatuurverschillen. Een nadeel is dat beschadigingen minder makkelijk bijgewerkt kunnen worden. Hierdoor zien we in de praktijk dat laminaat vloeren na verloop van tijd volledig vervangen moeten worden. Laminaat is dus minder duurzaam dan een houten vloer.

PVC- of vinyl

Een PVC- of vinyl vloer lijkt veel op een laminaatvloer. Dit type is dan ook net zoals een laminaat onderhoudsvriendelijk en makkelijk te leggen. Zowel een PVC- als vinyl vloer zijn erg stevig. Dit komt omdat de bovenste laag erg hard en beschermend is. Ze zijn betaalbaar, stevig en kunnen worden gecombineerd met vloerverwarming. Bovendien is een PVC-vloer ideaal voor in de badkamer omdat ze waterbestendig zijn. Let bij vinyl op de zwaarte van de meubels want deze kunnen een afdruk op de vloer achterlaten. Een nadeel van een PVC-vloer is dat de ondergrond egaal moet zijn.

Gietvloer

Een gietvloer is een vloer van enkele mm dik die wordt gegoten op een ondervloer. De ondervloer moet droog, vetvrij en vlak zijn. Een goede ondervloer is beton. Meer lezen over het storten van een betonvloer? Lees dan snel verder.  

Een gietvloer zorgt voor een strakke, industriële en moderne uitstraling omdat er geen naden of voegen zichtbaar zijn. Hierdoor is deze makkelijk in onderhoud en waterdicht.

Tapijtvloer

Een tapijt voelt zacht en comfortabel aan en is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, materialen en soorten. Door voor tapijt te kiezen krijgt de ruimte direct een warme uitstraling. Nog een voordeel: het werkt geluiddempend.

Tegelvloer

Een tegelvloer is stevig, onderhoudsvriendelijk en slijtvast. Ze zijn geschikt in combinatie met vloerverwarming. Een tegelvloer is minder geluiddempend en de voegen kunnen na verloop van tijd erg vies worden.

Stappenplan betonvloer storten

Bij het realiseren van een nieuwe vloer is het vaak noodzakelijk om een betonvloer te storten. Hieronder bevindt zich een stappenplan voor het storten van een betonvloer.

Voordat je begint met het storten van een betonvloer tref je de juiste voorbereiding. Dit betekent dat je de wanden en de muren die grenzen aan de plek waar je gaat storten gaat afplakken. Het is handig om hiervoor gebruik te maken van een roterende (bouw)laser. Wanneer je een fundering van beton gaat maken heb je een funderingsbekisting nodig. Dit zorgt ervoor dat het beton netjes op z’n plek blijft. Het is een mal waarin het beton wordt gestort.

Check bij je voorbereiding of het nodig is om aanvullende graafwerkzaamheden uit te voeren. Hier is sprake van wanneer je bijvoorbeeld een fundering voor een schuur of uitbouw wilt gaan storten.

In 5 stappen beton storten voor het aanleggen van een nieuwe vloer:

 1. Realiseer betonbewapening

  Realiseer betonbewapening. Betonbewapening dient namelijk als bescherming en extra stevigheid. Het voorkomt dat stukken beton afbreken of dat er scheuren ontstaan. Vaak wordt er gebruik gemaakt van betonstaal in de vorm van betonnetten.

 2. Hoeveel beton heb je nodig?

  Vervolgens check je hoeveel beton je nodig hebt door de oppervlakte (lengte x breedte x hoogte) te meten. Afhankelijk van de precieze hoeveelheid kun je ervoor kiezen om zelf betonmortel te maken of schakel hulp in van iemand die dit voor je doet. De desbetreffende specialist kan je adviseren in de hoeveelheid beton die je precies nodig hebt.

 3. Beton verdichten

  Vervolgens wordt het beton gestort en is het tijd om het beton te verdichten. Dit betekent dat ontstane luchtbellen uit de gestorte betonvloer worden gehaald. Dit kan op verschillende manieren. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een trilnaald om de ingesloten lucht uit het beton te halen. Andere manieren om beton te verdichten zijn oppervlaktetrillers, triltafels, een stamper of persen en walsen.

 4. De betonvloer verharden

  Vervolgens dient de betonvloer uit te harden. Vaak is de vloer na een paar uur beloopbaar en duurt het circa 28 dagen wanneer het beton volledig is uitgehard. Schakel eventueel een specialist in die kan helpen bij het verharden van de betonvloer. Zo is het mogelijk om de betonvloer te vlinderen waardoor het gestorte beton wordt opgeschuurd.

 5. Werk het beton af

  De laatste stap is het afwerken van het beton na het drogen. Laat je hierin goed adviseren want de betonvloer kan op veel verschillende manieren worden afgewerkt.

Vloer leggen: 4x tips

Ga je vervolgens zelf aan de slag met het leggen? Lees dan snel verder en voorkom onderstaande meest gemaakte fouten bij het leggen van een vloer.

 • Zoals hierboven al werd beschreven is een houten vloer gevoelig voor de temperatuur en luchtvochtigheid in huis. Leg daarom de vloer tijdig in de ruimte waar deze moet komen te liggen zodat deze kan acclimatiseren. Ga dus niet te snel aan de slag! Op deze manier voorkom je dat de houten vloer gaat uitzetten of krimpen.
 • Houd rekening met zaagverlies. Zorg dat je voldoende planken in huis hebt want bij het leggen van een vloer is er altijd sprake van zaagverlies. Afhankelijk van het legpatroon dien je uit te gaan van zo’n 7 tot 12% snijverlies. Zeker wanneer het gaat om het leggen van een visgraat! Bij het leggen van een visgraat kun je uitgaan van zo’n 12% snijverlies. Je wilt voorkomen dat je op het einde toch te weinig planken hebt.
 • Zorg voor een egale ondergrond. Misschien klinkt dit logisch, maar niet voor elk type is een egaal oppervlak een vereiste. Besteed hier voldoende aandacht aan om te voorkomen dat oneffenheden in de ondergrond door het materiaal heen komen.
 • Voorkom onnodige fouten door het lezen van de leginstructie! Vaak gaan we uit enthousiasme direct aan de slag omdat we al weten hoe het werkt of omdat we al eerder laminaat hebben gelegd. Toch zit er veel verschil in bijvoorbeeld de klikverbindingen. Lees daarom altijd de leginstructies voordat je gaat starten!

Ben je benieuwd naar nog meer klustips? Wat dacht je bijvoorbeeld van het verbouwen van de zolder tot badkamer of slaapkamer? Heb je net een nieuwe vloer in de hal gelegd? Vergeet de trap dan niet te renoveren!

Geïnspireerd geraakt om zelf aan de slag te gaan met jouw nieuwe vloer? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste meubels die perfect bij je nieuwe vloer passen!