grijze bank met zwarte tafel en witte schuifdeur

Overweeg jij om een schuifdeur in huis te maken? Steeds vaker zien we schuifdeuren terugkomen in huis. Schuifdeuren zorgen voor licht en een ruimtelijk gevoel in huis. Bovendien zijn er veel verschillende soorten schuifdeuren: van schuifwanden, tot zwarte of dubbele schuifdeuren. Voordat je aan de slag gaat met het maken van een schuifdeur is het belangrijk om goed na te denken over de locatie van de schuifdeur. Een schuifdeur is namelijk niet overal even handig en praktisch.

Een schuifdeur in de woonkamer of een schuifdeur tussen woonkamer en keuken?

Overweeg je een schuifdeur te maken in de woonkamer of ga je voor een schuifdeur tussen de woonkamer en keuken? Het is belangrijk om stil te staan bij de locatie van de schuifdeur. Vergeet namelijk niet dat het openen en (weer) sluiten van een schuifdeur meer handelingen en tijd kost dan het openen en sluiten van een gewone draaideur. Vaak wordt gedacht dat een schuifdeur minder ruimte inneemt dan een draaideur. Dit is lang niet altijd het geval! Het is goed mogelijk dat een schuifdeur breder is dan een gewone draaideur. Dit heeft te maken met het feit dat een schuifdeur haaks staat op de looprichting.

Een schuifdeur tussen de woonkamer en keuken is bijvoorbeeld een goed idee omdat deze in de meeste gevallen open staat. Bovendien steekt een schuifdeur niet uit wat wel het geval is bij een draaideur. Daarentegen is een schuifdeur tussen de woonkamer en hal een minder goed idee omdat je deze deur veel vaker gebruikt. Het openen en sluiten van een gewone deur kost in dit geval minder moeite dan het telkens opnieuw openen en sluiten van een schuifdeur. Een schuifdeur in de woonkamer kan wel een goed idee zijn wanneer deze grenst aan een bijkamer zoals een kantoor of hobbykamer.

Schuifdeur maken van een gewone deur

Wil je een schuifdeur gaan maken van een gewone deur? Houd dan rekening met een aantal belangrijke onderdelen.

  • Check de stevigheid van de deur. Een gewone draaideur ‘hangt’ namelijk in scharnieren die aan de zijkant van de deur zitten. Een schuifdeur daarentegen hangt in de meeste gevallen aan de bovenkant van de deur. Om te zorgen voor voldoende stevigheid kun je een extra lat aan de bovenkant van de deur bevestigen. Dit zorgt voor een betere draagkracht.
  • Een ander belangrijk onderdeel is het kiezen van een kwalitatief goed schuifdeursysteem. Zeker wanneer de deur op een plek hangt waar deze veel wordt gebruikt is het aan te raden om voor een duurder systeem te gaan.
  • Let op de afmetingen van de deur en het deurgat! Veel mensen vergissen zich hierin want een schuifdeur is namelijk groter dan een gewone draaideur. Een schuifdeur hangt namelijk voor het deurgat terwijl een gewone deur in het deurgat zit. Dit heeft als gevolg dat de schuifdeur het deurgat overlapt. Er zijn drie mogelijkheden om dit op te lossen:
  1. Maak de bestaande deur groter
  2. Verklein het deurgat
  3. Ga voor een dubbele schuifdeur

Zelf een schuifdeur maken is mogelijk, maar onderschat het niet. Neem daarom van tevoren de tijd om alles goed af te meten. Op die manier voorkom je dat je op een later moment voor verassingen komt te staan. Je wil natuurlijk voorkomen dat je een nieuwe deur moet kopen.

Stappenplan: zelf een schuifdeurkast maken in 7 stappen

Een schuifdeurkast maken hoeft niet zo moeilijk te zijn. Heb je al wat klus ervaring? Dan kun je zeker zelf een schuifdeurkast maken. Zo niet? Dat is ook geen probleem maar vraag dan iemand die met je mee kan kijken. Hoe ga je te werk?

Stap 1: meten

De eerste stap is het meten van zowel de hoogte als breedte van de kast. Wanneer het gaat om een inbouwkast, meet je de maten van de muren. Ga je een schuifdeurkast maken onder een schuine wand? Dat kan! Wees dan wel secuur met het opmeten van de verschillende hoogten.

Stap 2: kies het materiaal

De tweede stap is de materiaalkeuze. Ga je voor MDF platen, houten meubelpanelen, metaal, kunststof- of gelijmde houtplaten. Het voordeel van houten meubelpanelen is dat deze makkelijk op maat gezaagd kunnen worden. Vaak wordt er voor een schuifdeurkast dan ook gekozen voor houten meubelpanelen. Let op de dikte van de platen want te dunne platen kunnen sneller kromtrekken. Ga daarom voor platen van minimaal 16 – 18 mm dik.

Stap 3: bepaal de inrichting

Tijd voor de inrichting. Zorg dat je weet hoe de inrichting van je kast eruit komt te zien. Maak desnoods een tekening met hierop de verdeling van je planken en kledingroede. Verdeel de kast hiervoor in blokken of vakken. Let op de diepte van de kast in combinatie met de planken. Is je kast bijvoorbeeld 65 diep? Zorg dan dat je planken maximaal 60 cm diep zijn zodat de deur niet tegen het binnenwerk aankomt.

Stap 4: maak de rails

Stap vier is het maken van een rails op maat. De kast komt namelijk in een boven- en onderrail te hangen. Deze moet precies de juiste afmetingen hebben en dient daarnaast ook waterpas te zijn. Dit is van belang omdat de kastdeuren anders naar het laagste punt glijden.

Stap 5: maak de kastdeuren voor de schuifdeur

Tijd om de kastdeuren te maken! Zorg dat je de kastdeuren op maat zaagt. Houd rekening met een eventuele lijst indien je deze eromheen gaat maken. Deze maten neem je dan mee bij het zagen. Ben je klaar met zagen? Monteer dan op elke kastdeur vier wieltjes. Vergeet niet om de instructie goed door te lezen!

Stap 6: bevestig de rails

Nadat je de kastdeuren op maat hebt gemaakt ga je de rails bevestigen. In deze stap ga je de kastdeuren dus daadwerkelijk ophangen. Schroef zowel de boven- als onderrail goed vast en hang vervolgens een voor een de deuren op. Zorg dat je de kastdeur eerst in de bovenrail hangt en vervolgens in de onderrail. Heb je dit gedaan? Check dan of de deuren recht hangen en of ze gemakkelijk schuiven. Tip: bij een kleine kast wordt de onderrail vaak vervangen door een kastgeleider.

Stap 7: werk de schuifdeurkast af

De laatste stap is de afwerking van de kast. Denk hierbij aan het plaatsen van sierafwerkingen, stoot strips, lampjes boven de kast of het verven van de kastdeuren of planken.

We wensen je veel succes met het maken van je eigen schuifdeur! Ook benieuwd hoe je zelf kunt tegelen, je kozijnen kunt verven, een deur kunt opknappen of hoe je vocht in huis kunt oplossen? Lees dan onze artikelen over deze onderwerpen.

Je huis nog meer verbinden met je tuin? Registreer je dan op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor het mooiste meubiliar om buiten naar binnen te halen!