wit toilet met terracotta kleur muur

Ga jij binnenkort aan de slag met het verbouwen van je toilet? Lees dan snel verder! Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om een toilet te verbouwen. Wist je bijvoorbeeld dat je in 6 stappen je WC kunt betegelen? Hieronder delen wij tips, ideeën en inspiratie voor het verbouwen van je toilet.

Toilet verbouwen: ideeën en inspiratie

Voordat je begint met het verbouwen van het toilet is het natuurlijk van belang dat je ideeën en inspiratie op gaat doen en een goede planning maakt. 

Je toilet verbouwen kun je op veel verschillende manieren doen: van een ingrijpende verbouwing tot aan een kleine verbouwing. Hieronder delen we een aantal ideeën die je kunt gebruiken voor het verbouwen van je toilet.

1. Inspiratie opdoen via Pinterest

Gebruik Pinterest om erachter te komen wat je precies wilt. Wat?..

  • Is je stijl?
  • Vind je mooi?
  • Vind je absoluut niet mooi?
  • Zijn je wensen?
  • Voor verlichting wil je?
  • Voor wandafwerking wil je?

Denk hierbij aan gestucte muren of juist tegels. Wat voor type vloer wil je? Wil je dezelfde vloer als de kamer of ruimte die aan het toilet grenst? Of wil je juist een totaal andere vloer? Er zijn talloze opties. Je hoeft de inrichting van je toilet niet hetzelfde te laten zijn als de inrichting van de rest van het huis. 

2. Het vernieuwen van toilettegels

Je kunt er ook voor kiezen om alleen de tegels op de wanden en vloeren te vernieuwen. Deze bepalen namelijk voor een groot gedeelte de sfeer in het toilet. Het is ook mogelijk om de huidige tegels te beschilderen met speciale verf. Op die manier hoef je niet direct alle tegels eruit te slopen en te vervangen. Als het gaat om tegels is er veel mogelijk: denk ook eens aan creatieve toilet tegels. Denk bijvoorbeeld aan tegels in verschillende kleuren. Deze zorgen voor een bijzonder accent in de ruimte.

3. Wc behangen

Met behang kun je binnen no time je toilet een mini make-over geven. Vergeet niet om je muren te ontvetten en maak gebruik van vliesbehang. Het voordeel van vliesbehang is dat je de rol niet hoeft in te smeren. Tip: neem ook het plafond mee! Ga voor een exotische jungle print of een behang met grafische lijnen.

4. Toilet verbouwen: de inrichting

Natuurlijk is het ook mogelijk om je toilet te verbouwen door het aanpassen van je inrichting. Vaak kun je – als je eenmaal bezig bent – het beste alles aanpakken. Mocht dit te ingrijpend zijn dan kun je er ook voor kiezen om enkele items te vervangen. Denk hierbij aan de wasbak(ken), de wc-pot en het vervangen van andere accessoires. Het design van deze accessoires is erg bepalend voor de look in het toilet. Vergeet ook niet de wc-rolhouder, het prullenbakje, handdoekhouders of -haakjes of de manier hoe je wc-rollen opbergt.

Tip! Let op de kwaliteit van de materialen en spullen die je koopt! Heb oog voor detail, let op de afwerking van de bevestigingsmaterialen. Als het gaat om toiletaccessoires is goedkoop vaak duurkoop.

Toilet verbouwen: de wc betegelen in 6 stappen

Hieronder volgt een kort stappenplan wat je kunt gebruiken bij het betegelen van de wc.

Stap 1: zorg voor een grondige voorbereiding inclusief droge, vlakke ondergrond

Zorg dat je weet hoe je de ondergrond het beste kunt bewerken. Hoe dient de ondergrond precies bewerkt te worden? Dat is afhankelijk van het muuroppervlak. Zo dient pleisterwerk minimaal een maand te drogen voordat deze betegeld kan worden. Is er sprake van nieuw beton? Wacht dan minstens 14 dagen voordat je deze wanden of vloeren gaat betegelen. Wanneer je twijfelt over de bewerking is het verstandig om een expert in te schakelen.
In het algemeen geldt: strijk voor met een voorstrijkmiddel want dit zorgt ervoor dat de tegellijm beter hecht.

Stap 2: zorg ervoor dat de eerste tegelrij op de wand recht wordt geplaatst

Maak hiervoor gebruik van een startlat. Met een startlat zorg je ervoor dat je recht start met betegelen. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van een schietloot en waterpas. Teken een lijn van links naar rechts aan de bovenkant van de onderste tegel.

Stap 3: vervolgens kun je de tegellijm gaan aanbrengen en is het tijd om te gaan betegelen

Breng de tegellijm op de wanden aan. Trek dan met de gladde kant van de lijmspaan de lijm in een richting zo gelijk mogelijk uit over de wand. Hierna duw je de tegel in de lijm en druk je de hoeken goed aan. Bevestig de tegelkruisjes in de hoeken en ga verder met betegelen.

Stap 4: check of de tegels recht zitten

Controleer op het oog of met een waterpas of de tegels recht lopen. Kleine correcties kun je tot maximaal een half uur aanbrengen.

Stap 5: maak tegels passend

Je ontkomt er niet aan dat je tegels moet gaan plakken op plekken waar de tegel uitgesneden moet worden. Denk aan leidingen, stopkranen of afvoerbuizen die in de weg zitten. Hoe maak je de tegel passend? Dit kun je op verschillende manieren doen. Maak gebruik van een tegelsnijder, tegelgattang of tegelzaag. Tip: breek je de tegel af? Zorg dan dat de afgesneden kant in de hoek komt.

Stap 6: het voegen van de wc

Na ongeveer 24 uur is de tegellijm uitgehard. Je kunt dan de tegels gaan voegen. Maak hiervoor gebruik van een kant-en-klaar voegmiddel of voegmiddel in poedervorm. Breng het voegmiddel met een rubberen spaan in diagonale bewegingen aan op de muur. Vervolgens druk je het voegsel in de voegen zodat alle voegen goed gevuld zijn.

Het voegmiddel dekt de voegkruisjes volledig af dus deze kunnen blijven zitten. Zorg dat je een natte spons bij de hand hebt en gebruik deze om overtollig voegmiddel te verwijderen. Heb je het voegmiddel overal aangebracht? Laat het voegmiddel dan drogen. Zorg dat je de waas die het voegmiddel op de tegels achterlaat verwijdert.

We wensen je alvast veel succes met het verbouwen van je toilet. Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste toiletdecoratie!