gang met dakraam en inbouwkasten

Help! Hoe overleef ik mijn verbouwing? Heb je het stappenplan voor je huis verbouwen al voorbij zien komen op deze pagina? Of je het nu wel of niet hebt gelezen, dat maakt niet uit. In dit artikelen delen we aanvullende tips voor je huis verbouwen, maar ook schoonmaaktips die je kunt gebruiken na je verbouwing. Verder zetten we in dit artikel de belangrijkste tips op een rijtje en delen we de 10 meest gemaakte (beginners)fouten bij een verbouwing. Zodat jij deze in elk geval niet hoeft te maken! Lees snel verder en ontdek onze tips voor jouw verbouwing plannen!

Verbouwing plannen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: neem ruim de tijd voor het plannen van je verbouwing. Zowel een verbouwing plannen als de verbouwing zelf kosten namelijk altijd meer tijd dan je denkt. Bovendien zorgt een goede voorbereiding en het inhuren van de juiste vakmensen ervoor dat je verbouwing een stuk soepeler verloopt dan wanneer je dit niet doet.

Het idee om een huis te verbouwen komt meestal niet ineens uit de lucht vallen. Vaak zijn er al meerdere gesprekken over gevoerd en weet je dat jullie mogelijk het huis willen gaan renoveren of verbouwen. Begin daarom op tijd met het opdoen van inspiratie. Verzamel veel verschillende ideeën van voorbeelden, aspecten of materialen die je graag wilt verwerken in je huis. Hoe eerder je hiermee begint hoe beter je uiteindelijk weet wat je precies wilt. Vraag je je af hoe al deze inspiratie precies gaat passen in je verbouwing? Of vind je het lastig om de juiste keuzes te maken? Raak niet meteen in paniek. Bewaar al je inspiratie die je in de loop van de tijd hebt verzameld. Vervolgens ga je een selectie maken van alle ideeën. Een bepaald gedeelte van je ideeën zul je namelijk niet in je verbouwingsplannen kwijt kunnen.

Huis verbouwen tips

De belangrijkste tips voor je huis verbouwen zet we hieronder nog even op een rij:

  • Inventarisatie en voorbereiding. Bedenk wat je wilt en neem de tijd om inspiratie op te doen.
  • Maak een programma van eisen voor je huis en houd deze ook tijdens de verbouwing bij de hand.
  • Budget begroting. Zorg dat je weet wat je te besteden hebt en wat de te verwachte kosten zijn. Breng dit alles zorgvuldig in kaart en zorg dat je dit ook tijdens de verbouwing continue monitort.
  • Check hoe het zit met regelgeving en vraag indien nodig een vergunning aan.
  • Neem de tijd om een passende aannemer te selecteren.

De top 5 meest voorkomende fouten tijden het verbouwen

Wat zijn de meest voorkomende fouten als het gaat om een verbouwing? Wij zetten ze voor je op een rijtje:

1. Te snel de verbouwing plannen

Hoewel het al vaak genoemd is, is fout nummer 1 te weinig tijd en aandacht besteden aan het plannen van de verbouwing. Hierbij gaat het met name om de uitwerking van de bouwplannen en het in kaart brengen van bijbehorende details en specificaties.

2. Te weinig offertes opvragen

Het proces van offertes aanvragen. Een veelgemaakte fout is het in zee gaan met de goedkoopste offerte of het niet opvragen van meerdere offertes. Wij raden je aan om minimaal 2 of 3 offertes aan te vragen. Onthoud goed: als je het gevoel hebt dat het te mooi is om waar te zijn, dan is dit vaak ook het geval.

3. Te veel zelf willen doen

(Te) veel zelf willen doen. Een fout die vaak wordt gemaakt is dat je te veel zelf wilt doen. Natuurlijk is het fijn om bepaalde werkzaamheden zelf uit te voeren. Een bijkomend voordeel is dat dit behoorlijk in de prijs scheelt. Toch is het niet aan te raden om te veel zelf te doen, dit kan je namelijk later duur komen te staan. Huur indien je niet de juiste kennis in huis hebt de juiste specialisten in. Nog een veelgemaakte fout in deze categorie is dat de verkeerde mensen worden ingehuurd. Vaak gaat het om bekende die zeggen die bepaalde klus wel te kunnen klaren. In de praktijk blijkt het niet zo soepel te verlopen als verwacht. Realiseer je dat een verbouwing erg intensief en ingrijpend is. Check daarom bij voorkeur de aanbevelingen en referenties.

4. Tegenslagen worden niet meegenomen in het plannen van de verbouwing

Geen rekening houden met tegenslagen. Bij het plannen van je verbouwing is het altijd belangrijk om rekening te houden met tegenslagen. Het kan makkelijk voorkomen dat iets buiten je macht om mis gaat. Denk aan levertijden of producten die toch vertraagd zijn.

5. Het verblijven in je huis tijdens de verbouwing

Tijdens een renovatie in je huis blijven wonen. Gedurende een lange periode is je huis vol met stof, puin en rommel. Bovendien is het ook niet goed voor de gezondheid om tijdens de verbouwing in je huis te blijven wonen. Overweeg om tijdelijk ergens anders te verblijven. Dit scheelt je namelijk veel stress.

5x tips schoonmaken na verbouwing

Schoonmaken na verbouwing? Hieronder delen we 5 tips:

  1. Start met een globale schoonmaak. Verwijder grof bouwafval, zorg ervoor dat loshangende kabels en draden worden weggewerkt en ruim losse spullen en gereedschap op.
  2. Ga je stofzuigen? Overweeg om gebruik te maken van een speciale bouwstofzuiger. Deze is namelijk geschikt om fijn bouwstof op te zuigen. Een andere optie is om een oude stofzuiger te gebruiken. Tip: sproei op de vloer lichtjes met een plantenspuit om te minimaliseren dat het bouwstof zich verder verspreid.
  3.  Verwijder verfvlekken het liefst zo snel mogelijk. Indien dit niet meer mogelijk is, maak dan gebruik van spiritus, wasbenzine of terpentine.
  4. Werk altijd van boven naar beneden.
  5. Gebruik een natte doek om het stof weg te vegen.

Wil jij meer lezen over verbouwen in huis? Bekijk dan ook onze andere artikelen zoals 10 praktische tips voor zelf thuis klussen, zelf een aanbouw maken, een groen dak aanleggen, het toilet verbouwen, of behangen doe je met deze tips!

Succes met het plannen van de verbouwing! Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste meubels en accessoires voor je opgeknapte huis!