vocht aan de bovenkant van de muur

Hoe kun je vochtigheid in huis vermijden? Wanneer weet je of je huis te vochtig is? Vochtproblemen zijn erg vervelend en wil je dan ook het liefst zo snel mogelijk oplossen. Hoe kun je het beste te werk gaan? In dit artikelen delen we tips om vocht in huis op te lossen.

Vocht in huis: wanneer weet je of de vochtigheid in huis te hoog is?

Wanneer je huis te vochtig is kun je dit merken aan verschillende symptomen. Denk aan plinten die loslaten, algen die zich op de muur vormen, zilvervisjes en/of pissebedden die tevoorschijn komen, vochtplekken op muren, overstroming in huis of (zwarte) schimmelplekken op de muur. Deze (zwarte) vlekken zit vaak onderaan de muur. Toch hoeft een vochtprobleem zich niet altijd even duidelijk te uiten in huis. Andere kenmerken kunnen in dat geval een muffe lucht in huis zijn of een opvallende, stijgende energierekening waar je de oorzaak niet van herkent. Ben je benieuwd naar de ideale luchtvochtigheid in huis? In dit artikel delen we tips voor een hoge of juist lage luchtvochtigheid in huis. Mocht je precies willen weten hoe het met de vochtigheid in huis gesteld is, maak dan gebruik van een hygrometer. Deze geeft de actuele luchtvochtigheid weer.

Het vermijden van vocht in huis

Wellicht een open deur maar in het geval van vocht is voorkomen beter dan genezen. Het is heel belangrijk om het vochtprobleem zo snel mogelijk aan te pakken om verdere schade en gezondheidsproblemen te vermijden. Vind je het lastig waar het vochtprobleem zit? Schakel eventueel een specialist in die je kan helpen met het vaststellen van een diagnose.

Condensatievocht

Heb je last van condensatievocht? Condensatievocht ontstaat door activiteiten in huis zoals koken, wassen en ademen. Het vocht kan onvoldoende weg en als gevolg hiervan gaat het condenseren tegen ramen, muren of het platfond. In dit geval is het belangrijk om de woning extra goed te ventileren. Dit kan door het opzetten van ramen en deuren. Een andere mogelijkheid is het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem of overweeg om speciale raam- en muurventilatie te installeren.

Doorslaand vocht

Wanneer vocht in de desbetreffende ruimte ontstaat door een probleem van buitenaf is er sprake van doorslaand vocht. Dit herken je door verschijnselen die op de buitenmuur zichtbaar zijn. De gevel of buitenmuur is in dit geval beschadigd of poreus. Andere manieren waaraan je doorslaand vocht kunt herkennen zijn gescheurd metsel- of stucwerk of vochtige muren.
Er zijn twee oplossingen om doorslaand vocht te bestrijden. Optie 1 is het injecteren van de desbetreffende muur. Er worden dan gaten in de muur geboord waarin vervolgens een vochtwerend product wordt gespoten. Dit product zorgt voor een chemische waterkering. Dit is de goedkoopste manier. De andere optie is het onderkappen van de muur. Dit houdt in dat er horizontale sleuven in de muur worden gefreesd. Op deze plekken wordt dan een nieuwe waterkering aangebracht.

Lekkage

Een lekkage is vaak lastiger te achterhalen omdat de gevolgen vaak pas na verloop van tijd merkbaar zijn. Het gaat dan om bijvoorbeeld een lek in de leiding die zorgt voor vochtproblemen. Wil je zeker weten dat je de lek op de juiste manier kunt oplossen? Schakel dan een specialist in die je hierbij kan helpen. Het is natuurlijk belangrijk dat de lekkage volledig wordt opgelost.

Vocht in huis: tips om dit op te lossen én te voorkomen

Er zijn een aantal tips die je kunt opvolgen om het luchtvochtigheidsprobleem in huis op te lossen. Hieronder delen we daarnaast ook een aantal tips die vochtproblemen in huis helpen te voorkomen.

14x tips voor het oplossen en voorkomen van vocht in huis

 1. Ventileer en lucht goed. Zorg bij voorkeur de hele dag door voor frisse lucht in huis.
 2. Zijn er veel mensen in huis (geweest)? Laat je woning dan extra goed doortochten.
 3. Zorg voor minder vochtproductie door de was buiten op te hangen.
 4. Laat je was niet in de slaapkamer drogen.
 5. Zet de thermostaat in de winter niet onder de 15 graden. Zorg bij voorkeur het hele jaar door voor een temperatuur van minstens 15 graden en zet je slaapkamerdeur of raam ’s nachts open (indien mogelijk). Op deze manier kan het vocht wat je ’s nachts verliest weg.
 6. Heb je gedoucht of gebadderd? Maak je badkamer dan droog met een trekker of doek.
 7. Zet tijdens het koken altijd de afzuiging aan.
 8. Gebruik tijdens het koken deksels op de pannen.
 9. Zorg voor een goede isolatie. Hoe warmer een huis is hoe minder kans op condensatie. Bovendien zorgt een goed geventileerd huis ervoor dat vocht minder snel binnenkomt.
 10. Zorg ervoor dat eventuele gaten dicht worden gemaakt. Denk hierbij vooral aan gaten in de keuken of bij de meterkast.
 11. Verminder vocht in huis door je vloer droog te vegen na het dweilen.
 12. Heb je een mechanische ventilatie? Zet deze dan niet uit maar zorg ervoor dat deze altijd aan blijft.
 13. Gebruik een luchtontvochtiger in huis.
 14. Is je kamer toe aan een nieuwe look? Gebruik dan vochtwerende verf. Vergeet ook niet om je deuren en kozijnen mee te verven.

Nog meer tips

Wil je meer lezen over vocht in huis? Bekijk dan ook eens de volgende artikelen:

Veel succes met de tips om het vocht in jouw huis op te lossen! Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!