openslaande deuren met zwart meubilair

De knoop is doorgehakt: jullie gaan een aanbouw in of rondom huis realiseren! Waar moet je beginnen en wat mag je absoluut niet vergeten. Welke soorten aanbouw zijn er eigenlijk? En wat kost een aanbouw per m2? In dit artikel delen we tips over zelf een aanbouw maken. Lees snel verder!

Verschillende soorten aanbouw

Een aanbouw kun je op verschillende plekken in huis realiseren: aan de achterzijde, zijkant of aan de voorzijde. Let op: een aanbouw aan de voorzijde van je woning is nooit vergunningsvrij. Daarnaast mag je geen dakterras op een uitbouw maken. Informeer dus tijdig bij de gemeente wat de mogelijkheden precies zijn. Of het nu gaat om het realiseren van een serre aanbouw, (bij)keuken, garage of extra werkplek, een uitbouw zorgt voor extra woon- en leefruimte. Het voordeel is dus dat je zowel de waarde van je woning verhoogt als dat de desbetreffende woonruimte wordt vergroot.

Een aanbouw van je huis kun je op verschillende manieren realiseren. De prijs is erg afhankelijk van de gekozen constructie.

Prefab aanbouw

Geef jij de voorkeur aan snelheid en efficiency? Dan is een prefab constructie wellicht geschikt. Deze wordt elders gemaakt en kan binnen één dag worden geplaatst. Prefab aanbouw modellen zijn er in vele soorten en maten.

Maatwerk

Een andere mogelijkheid is het laten maken van een maatwerk uitbouw. Het voordeel van dit type is dat deze helemaal naar wens kan worden samengesteld. De prijs is hierdoor ook een stuk hoger dan de prefab variant. Wanneer je specifieke of speciale wensen hebt is deze uitbouw een aanrader.

Houten aanbouw

Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een houten variant. Een houten aanbouw is een stuk lichter en daardoor ook goedkoper. De houten constructie varianten zijn ook verkrijgbaar in prefab varianten.

Erker

Wil je graag een stijlvolle uitbouw die veel licht geeft? Dan is een erker wellicht een geschikte optie. Een erker is een fijne optie wanneer je de serre, eet- of woonkamer wil uitbreiden. Kies voor een moderne of juist landelijke erker, het kan allemaal.

Aanbouw huis: waar let je op? 9x tips

Bij het realiseren van een uitbouw komt veel kijken. Waar moet je op letten en hoe ga je te werk? Hieronder delen we enkele tips die helpen bij het realiseren van de uitbouw.

 1. Breng alle kosten van de aanbouw goed in kaart. Houd rekening met alle facetten. Van het slopen van de huidige ruimte tot aan aannemerskosten, onvoorziene kosten, stucwerk en de daadwerkelijke nieuwe inrichting van de ruimte. Voorkom dat je te weinig budget hebt en neem de tijd om alle wensen en de bijbehorende kosten op een rij te zetten.
 2. Zorg dat je een aanbouw kiest die goed past bij de stijl en het uiterlijk van je huis. Maak bijvoorbeeld gebruik van dezelfde materialen en kleuren.
 3. Weet je welke aanbouw het gaat worden? Maak dan een schetsontwerp van de aanbouw die je voor ogen hebt.
 4. Check of er een fundering nodig is.
 5. Laat vervolgens bouwtekeningen maken van je schetsontwerp. Het is raadzaam om dit uit te laten besteden aan een bouwkundig architect. Vergeet hierbij niet om constructieberekeningen te laten maken. Als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor het veilig verbouwen van je woning.
 6. Kies een goede aannemer! Wij raden je aan om minimaal 3 offertes op te vragen. Houd niet alleen rekening met de prijs, maar ook met het gevoel wat de aannemer je geeft en de eventuele levertijd.
 7. Plan de nodige voorbereidingstijd in. Denk hierbij aan het regelen van een container of het leeghalen of slopen van de desbetreffende ruimte.
 8. Houd rekening met wijzigingen in de andere ruimtes. Grote kans dat er ook aanpassingen moeten komen aan aangrenzende muren, vloeren of plafonds. Vergeet hierbij niet om rekening te houden met nutsvoorzieningen.
 9. Betaal facturen (van aannemers of andere specialisten) pas wanneer je tevreden bent over het werk dat ze geleverd hebben.

Wat kost een aanbouw per m2?

De prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Is de aanbouw inclusief of exclusief ontwerp en de uitvoering?
 • Welk materiaal wordt er gebruikt?
 • Hoe ziet de gevel eruit? Voorbeelden hiervan zijn openslaande deuren, een erker of een schuifpui.
 • Wordt er gekozen voor houten of kunststof kozijnen?
 • Ga je voor een open of dicht dak? De kosten voor een open dak met glas liggen een stuk hoger.
 • Op welke manier kan de aanbouw tegen het huis worden gemaakt? Wanneer het een grote aanbouw betreft kunnen er aanvullende werkzaamheden nodig zijn. Er dient dan een bouwkundig advies te worden ingewonnen omdat er mogelijk een stalen constructie geplaatst moet worden. Het kan ook zijn dat er eerst een oude pui uit moet worden gehaald.

Al met al is de prijs afhankelijk van een groot aantal factoren. Het is dan ook lastig om een gerichte prijsindicatie te geven, maar we kunnen wel een schattig doen. De kosten per m2 variëren van € 1.260, – en € 2.665, – per m2. Natuurlijk is het ook afhankelijk van de precieze afmetingen van de aanbouw. Een gemiddelde prijs per m2 is rond de € 1.850, -. Dit betekent dat de prijs van een aanbouw in totaal vaak tussen de €25.000,- en €42.000,- ligt. Deze prijs is inclusief het ontwerp en de uitvoering. Afhankelijk van de klussen die je zelf uitvoert kun je de prijs drukken.

Ga je een aanbouw realiseren? Registreer je dan op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste meubels en accessoires om je aanbouw mee in te richten!