ladder met tape

Of je nu handig bent of niet: in huis is altijd wat te doen. Vaak kun je veel klussen in of rondom huis zelf oppakken. Hoe ga je te werk? Waar moet je beginnen? In dit artikel delen wij 10 praktische tips die je helpen met zelf klussen in huis. Of je nu een beginner of gevorderde bent, praktische klustips zijn altijd fijn.

Zelf klussen

Wanneer je een huis gaat verbouwen of renoveren komt daar veel bij kijken. Het kost vaak veel geld, tijd en energie. Misschien huur jij liever de juiste mensen in, maar bepaalde klussen kun je makkelijk zelf uitvoeren. Dit kunnen zowel klussen binnen- als buitenshuis zijn. Denk hierbij aan een muur behangen, kozijnen schilderen, deuren opknappen, laminaatvloer leggen of het maken van een tuinpergola of plantenbak. Voordat je zelf aan de slag gaat is het belangrijk om de juiste voorbereiding te treffen. Hieronder delen wij 10 praktische tips die je kunt gebruiken wanneer jij zelf gaat klussen in of rondom huis.

Klussen in huis voor beginners

Voordat je gaat beginnen zijn er een aantal algemene zaken van belang.

  • Veiligheid. Afhankelijk van de klus is het heel belangrijk om op je eigen veiligheid te letten. Voorbeelden hiervan zijn speciale werkschoenen, een veiligheidsbril, gehoorbeschermers of handschoenen. Om ook tijdens het klussen veilig te blijven werken is het raadzaam om het gereedschap wat je gebruikt direct op te ruimen wanneer je klaar bent met het gebruik ervan. Check ook of het gereedschap aan alle eisen voldoet en zorg dat je werkplek opgeruimd is en blijft.
  • Een goede voorbereiding is het halve werk. We zeiden het al even, maar de juiste voorbereiding is heel belangrijk tijdens het klussen in huis. Maak van tevoren een lijst van je benodigdheden. Ga je starten met klussen? Check dan even of je alle benodigdheden ook daadwerkelijk hebt.
  • Heb geduld en wees altijd voorzichtig. Soms kan het voorkomen dat een bepaalde klus niet direct lukt zoals je dit voor ogen had. Ga niets forceren want voor je het weet maak je iets kapot. Lukt het echt niet? Schakel dan een specialist in.

10 Praktische klustips voor zelf klussen in huis

Er zijn talloze klustips die we met je kunnen delen als het gaat om zelf klussen. Veel klustips zijn natuurlijk afhankelijk van de exacte klus en desbetreffende ruimte waarin geklust gaat worden. Hieronder delen we dan ook een aantal algemene klustips.

Tip 1: maak een duidelijke planning met taakverdeling wanneer je zelf gaat klussen

Zet op een rij welke klussen je gaat uitvoeren en op welke manier je dit gaat doen. Maak stap voor stap een planning (met tijdsindicatie) zodat je weet welke werkzaamheden wanneer uitgevoerd gaan worden. Vergeet ook niet om een materiaallijst hierin op te nemen. Tip: noteer de kleurnummers van de verf die je gebruikt zodat je altijd weet wat je hebt gebruikt.

Tip 2: zorg voor een financieel overzicht

Of je nu gaat beginnen met klussen, verbouwen of renoveren: weet wat je kan besteden. Houd ook rekening met onvoorziene kosten zodat je niet op een later moment voor verrassingen komt te staan. Houd rekening met wat je minimaal wilt realiseren. Zet dus ook je woonwensen op een rijtje en maak een totaaloverzicht van hetgeen wat je zou willen. Vervolgens houd je dit naast je budget zodat je weet wat je meteen kunt realiseren en wat mogelijk moet wachten tot een later moment.

Tip 3: gebruik apparaten van goede kwaliteit

Deze tip geldt vooral wanneer je nieuwe of tweedehands apparaten gaat aanschaffen. Bepaalde merken zijn duurder in aanschaf maar werken een stuk efficiënter en zijn ook vriendelijker in gebruik.

Tip 4: bekijk instructie video’s en lees je in

Dit kun je doen door op YouTube instructie filmpjes te bekijken of een praktische kluswijzer te lezen. Op die manier voorkom je beginnersfouten en kun je direct goed starten.

Tip 5: zorg voor noodvoorzieningen indien van toepassing

Wanneer je met gas, elektra of water gaat werken is het handig om noodvoorzieningen te treffen. Zeker wanneer je per ongeluk een leiding beschadigt. Wanneer je gaat klussen met water zorg dan dat je de hoofdkraan dichtdraait. Tref maatregelen indien je de hoofdkraan lange tijd dichtdraait. Denk hierbij aan het opslaan van voldoende drink- en spoelwater. 

Ga je aan de slag met elektra in huis? Zorg dan dat je weet welke groepen op welke stoppen zitten. Dit is niet altijd even logisch dus neem hiervoor de tijd. Zet de groep waarmee je gaat werken altijd uit voor je van start gaat.

Tip 6: laat bepaalde spullen acclimatiseren

Wanneer het gaat om het leggen van een laminaat- of parketvloer is het belangrijk dat de vloerdelen de tijd krijgen om te acclimatiseren. Het kan ook voorkomen dat andere afwerkproducten enkele dagen voor gebruik moeten acclimatiseren. Lees je van tevoren hierover in.

Tip 7: kies voor kwaliteit boven kwantiteit

We hoeven je niet te vertellen dat je je geld maar een keer kunt uitbesteden, toch? Kies liever voor deskundige en fijne mensen in plaats van de goedkoopste. Bezuinig ook niet op materialen. Kwalitatief sterke materialen schelen je op de lange termijn veel tijd en geld. 

Tip 8: focus je op het geheel

Behoud overzicht maar vergeet de details niet. Wanneer je aan de slag gaat met stopcontacten en schakelaars is het handig om te kijken waar je ze overal wilt hebben. Wanneer je eenmaal bezig bent kun je net zo goed andere ruimtes meenemen, het installeren kost immers nu minder moeite.

Tip 9: zorg voor stofvrije en schone ondergronden

Deze tip is vooral van toepassing wanneer je gaat schilderen. Toch is het ook wenselijk bij het leggen van vloeren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld ammoniak en warm water.

Tip 10: schakel een deskundige in wanneer dat nodig is

Je kunt je natuurlijk afvragen wanneer je precies een deskundige moet inschakelen. Ga niet zomaar bouwkundige of constructieve veranderingen aanbrengen. Denk hierbij aan het slopen van een muur of het realiseren van een aanbouw. Check indien dit van toepassing is van tevoren bij de gemeente of je een bouwvergunning hiervoor nodig hebt.

Met bovenstaande klustips kun jij aan de slag met klussen in huis! Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste meubels om jouw pas opgeknapte huis in te richten!