een badkamer muur met tegels en een ronde spiegel

Een onderdeel bij het verbouwen van je huis is het betegelen van een bad, wc of volledige badkamer. Natuurlijk kun je zelf een wand gaan betegelen. Toch is het een klus die niet voor iedereen is weggelegd. Bij het betegelen van een badkamer, wc of bad komt veel kijken. Het is een precieze klus die secuur moet worden uitgevoerd. Lees hier alles wat je moet weten over zelf tegelen!

Badkamer betegelen

Wanneer je een badkamer gaat betegelen is het verstandig om eerst te beoordelen of je de oude tegels gaat verwijderen of dat je de badkamer gaat betegelen over de oude tegels. Overweeg je de badkamer te gaan betegelen over oude tegels? Dit kan een optie zijn wanneer het oude tegelwerk nog in prima staat verkeerd. Dit voorkomt een hoop gedoe en extra werk. Wanneer je namelijk de oude tegels eerst gaat verwijderen ben je hier meer tijd mee kwijt. Bovendien komt er veel afval en fijnstof bij kijken. Belangrijk dus – wanneer je eerst de oude tegels eruit gaat slopen – om dit goed af te voeren, desnoods een container te regelen en hier extra tijd voor in te plannen tijdens het plannen van de verbouwing.  

Badkamer betegelen over oude tegels: een 4- stappenplan

Je kunt dus de badkamer zelf betegelen door eerst de oude tegels te verwijderen, maar je kunt er ook voor kiezen om de badkamer te betegelen over de oude tegels heen. Wanneer je kiest voor dit laatste dan kun je hiervoor onderstaande stappenplan gebruiken:

Stap 1: controleer je ondergrond voordat je begint met tegelen

Voordat je aan de slag gaat met zelf tegelen zorg je voor een vlakke, schone en degelijke ondergrond. Het is belangrijk dat de oude tegelwand gecontroleerd wordt op duurzaamheid. Dit doe je door te checken of alle tegels nog stevig vastzitten en of er plekken zijn die hol klinken als je erop klopt. Kijk ook naar de vormvastheid, stabiliteit en controleer of je scheuren of loszittende tegels ziet. Wanneer dit het geval is, overweeg dan toch om de tegels eruit te halen want dit zorgt voor problemen op de lange termijn door spanningskrachten tussen de tegels in de ondergrond.

Stap 2: het reinigen van het bestaand tegelwerk

Nadat je de ondergrond hebt gecontroleerd is het tijd om het bestaande tegelwerk grondig te gaan reinigen. Weg met alle vuil- en vetresten die zich in de loop der jaren hebben opgestapeld. Je kunt hiervoor een speciaal schoonmaakmiddel kopen of je kunt zelf aan de slag gaan. Schrob en boen alles grondig schoon en maak eventueel gebruik van schuurpads. Zorg dat alle vuil- en vetresten weg worden gehaald en veeg het tegelwerk op het einde na met een katoenen doek. Laat vervolgens de ondergrond goed drogen. Is er sprake van zeer vervuilende tegels? Maak dan gebruik van een schrob-zuigmachine. Ga bij het reinigen zorgvuldig te werk want slecht gereinigde plaatsen kunnen op een later moment zorgen voor een slechte hechting van de nieuwe tegels.

Stap 3: het egaliseren van beschadigde plekken

Hierna is het tijd om beschadigde plekken te egaliseren. Vul gaten op met speciale renovatiemortel of stuc. Werk met een primer om te voorkomen dat de egalisatie laag op de wand uitzakt. Bewerkt vocht absorberende wandtegels met een speciaal daarvoor bestemde tegellijm. Nadat je de tegels hebt geëgaliseerd strijk je de tegels voor en vervolgens kun je aan de slag gaan met het betegelen van de wand!

Stap 4: maak een legplan voor je zelf begint met tegelen

Voor het betegelen van de wand is het belangrijk om van tevoren een legplan te maken. Let er ook op dat hoeken vochtbestendig worden gemaakt door middel van een kimbad. Door te werken met een waterdichtingspasta en kimband zorg je ervoor dat wanden, vloeren en/of plafonds vochtdicht worden gemaakt.

Een legplan maak je door de wanden op te meten en uit te tekenen hoe je de tegels wilt gaan leggen. Houd rekening met hoeken en objecten zoals de douche en toilet. Vermijd stroken van enkele centimeters breed want dit zorgt voor een minder mooi resultaat. Vergeet niet om rekening te houden met de voegen! Je kunt hiervoor de dikte van de tegelkruisjes aanhouden.

6x tips badkamer betegelen

Zelf je badkamer, wc of bad betegelen? Lees dan vooral onderstaande tips goed door.

 1. Bestel genoeg tegels! Houd uiteraard rekening met de afmetingen van de ruimte en de grootte van de tegels, maar let daarnaast ook op het legpatroon. Bepaalde legpatronen zorgen voor meer snijverlies. Bestel altijd meer zodat je een stapel tegels achter de hand kunt houden voor eventuele beschadigingen die later op kunnen treden.
 2. Zijn de tegels binnen? Maak dan alle (of op z’n minst 3) verpakkingen open zodat je de tegels kunt controleren op kleur en tintnummer.
 3. Leg voordat je begint – het liefst in een andere kamer – alle materialen en gereedschappen klaar.
 4. Kies een bijpassende voegkleur.
 5. Wanneer je op het einde een gaatje in de tegel gaat boren is het slim met een spijker een puntje te maken in de tegel. Wanneer je vervolgens gaat boren glijdt de boor niet direct weg.
 6. Ga je een badkamer betegelen met grote tegels? Dan is het extra belangrijk om een geschikte lijm voor groot formaat tegels te gebruiken. Daarnaast is het handig om voor voldoende mensen te zorgen, want grote tegels zijn erg zwaar.

Bad betegelen: inspiratie ideeën

Een bad is een echte eyecatcher in je badkamer. Wij delen hieronder vier manieren om je bad te betegelen.

 1. Het inbouw bad. Wanneer je kiest voor een inbouw bad bouw je het bad als het ware in een ombouw. Deze ombouw is meestal gemaakt van gipsblokken of gasbetonblokken. Het bad wordt op deze manier mooi weggewerkt en je kunt naar wens zelf een rand om het bad creëren. Ideaal om vervolgens te betegelen.
 2. Een andere optie is het bad betegelen met mozaïektegels. Mozaïektegels zijn opvallend en zorgen ervoor dat het accent op het bad wordt gelegd. Het leuke van deze tegeltjes is dat ze verkrijgbaar zijn in veel verschillende soorten en kleuren. De keuze is reuze dus!
 3. Je bad betegelen met dezelfde tegels als de vloer. Wanneer je de badkamer rustig wilt houden qua uitstraling kies je ervoor om je bad te betegelen met dezelfde tegels die op de vloer liggen. Let op: wanneer je een vloertegel op een wand gebruikt oogt de tegel donkerder.
 4. Bad betegelen met houtlook tegels. Geef je de voorkeur aan een warme en natuurlijke look in de badkamer? Kies dan voor houtlook tegels. Deze tegels zien eruit als hout en je kunt zelfs reliëf op de tegels voelen. Tip: combineer dit met een houten badkamermeubel voor een mooi geheel.

Wc betegelen

Vergeet ook niet tijdens het verbouwen om de kleinste kamer mee te nemen: namelijk de wc. Wil jij weten hoe je de wc het beste kunt betegelen of ben je op zoek naar toilet inspiratie? Lees er alles over in ons artikel!

Tegellijm verwijderen muur voor je begint met zelf tegelen

Tegellijm verwijderen van de muur is essentieel voordat je aan de slag gaat met het zelf tegelen van je muur. Hierdoor krijg je een mooier resultaat. Hoe kun je het beste tegellijm verwijderen?

 1. Met een speciaal daarvoor bestemd product zoals HG vloerlijm verwijderen. Lees hiervoor de instructies op de verpakking en laat de lijmverwijderaar goed intrekken zodat de oude lijmlaag kan losweken. Haal vervolgens de oude lijmresten met een plamuurmes los.
 2. Verwijder tegellijm met een hamer en beitel.
 3. Schuren. Wanneer er sprake is van oppervlakkige tegellijmresten dan kun je deze verwijderen door gebruik te maken van een schuurmachine.

Wil jij na het lezen van dit artikel over zelf tegelen meer lezen over verbouwen in huis? Bekijk dan ook onze andere artikelen zoals 10 praktische tips voor zelf thuis klussen, het verbouwen van je badkamer, slaapkamer of keuken, zelf een aanbouw of een kast onder schuin dak maken!

Klaar met het betegelen van je badkamer? Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste badkameraccessoires om je badkamer helemaal af te maken!