zwarte trap en een houten vloer met een houten kast

Is je trap verouderd of toe aan een nieuwe look? Ga dan zelf je trap renoveren! In dit artikel lees je hoe je het beste te werk kunt gaan. Zelf je trap renoveren is mogelijk. Wanneer je al enige basiskennis hebt van timmerwerk is dit natuurlijk mooi meegenomen. Lees snel verder zodat je zelf aan de slag kunt gaan met het renoveren van je trap!

Trap renoveren: voordat je gaat starten

Er zijn een aantal aspecten van belang die je moet weten voordat je gaat starten met het renoveren van de trap.

  • Een trap renovatie is een nauwkeurige klus. Je dient namelijk alles precies op te meten. Denk hierbij aan de afmetingen van het vloeroppervlak, de ruimte en de bouw van de trap en de hoogte en diepte tussen de twee traptreden. Het is heel belangrijk dat alles precies wordt opgemeten.
  • Een trap renovatie is maatwerk! Geen enkele traptrede is namelijk hetzelfde.
  • Welk materiaal kies je? Verdiep je in de verschillende materialen en zet de voor- en nadelen op een rij. Wij raden aan om te kiezen voor een trapbekleding die kras- en vochtbestendig is. Houd daarnaast ook rekening met de antislip mogelijkheden en bedenk hoeveel tijd je wilt besteden aan het onderhoud van de trap. Zo is Vinyl een vochtbestendig materiaal wat je makkelijk op maat kunt snijden. Eiken (of massief hout) daarentegen is een materiaal wat geregeld onderhoud vraagt. Om dit mooi te houden is een jaarlijkse onderhoudsbeurt met olie of vernis noodzakelijk. Wanneer je besluit te gaan voor een eiken toplaag dien je te kiezen voor een afwerking met lak of oliewax. Het voordeel van laminaat is dat het een kant en klaar product is wat ervoor zorgt dat het makkelijk is in onderhoud.
  • Zorg er altijd voor dat je het gekozen materiaal ruim van tevoren laat acclimatiseren in de ruimte.
  • Gaat het om een open trap renovatie waarbij je werkt met overzettreden met profielen? Zorg er dan voor dat het profiel aan beide zijden van de traptrede zit.

Stappenplan: zelf je trap renoveren in 4 stappen

Het stappenplan is afhankelijk van de precieze materiaalkeuze waarmee je de trap gaat renoveren. Zo kun je – wanneer je kiest voor laminaat of eiken – het beste gebruik maken van een trapspin. Ga je voor een vinyl traprenovatie? Maak dan gebruik van een modeltape.

Stap 1: de voorbereiding

Voordat je aan de slag kan gaan is het van belang dat je trap helemaal egaal wordt. Haal je oude trapbekleding weg of schuur je houten trap kaal. Let op: je hoeft de trap niet volledig kaal te schuren, maar het is belangrijk dat eventuele verfresten of oneffenheden worden verwijderd. Zorg daarnaast ook dat lijmresten worden verwijderd. Hiervoor kun je eventueel gebruik maken van een lijmverwijderaar. Tot slot maak je de trap schoon, stof- en vetvrij. 

Tip! Werk van boven naar beneden zodat vuilresten niet op een schone traptrede komen.

Stap 2: aan de slag met de traprenovatie

Tijd om aan de slag te gaan. Wanneer je kiest voor een vinyl traptrede (met overzettrede) begin je met het afplakken van de traptrede met de modeltape. Breng de modeltape aan op de randen van de traptrede en verstevig het model in het midden zodat de vorm behouden blijft. Zorg ervoor dat je nauwkeurig werkt want deze mal bepaalt de uiteindelijke vorm van de overzettrede. Vervolgens leg je de vorm op de overzettrede en teken je de het model af. Gebruik hiervoor een potlood. Let op: wanneer de traptrede een antislip strip heeft haal je deze eruit.

Een andere mogelijkheid om de vorm en afmetingen van de trede te meten is door gebruik te maken van een trapspin. Deze zet je vast met schroeven en op iedere hoek plaats je een pen. Ook hierbij is het van belang om precies te werken! Om de exacte vorm te bepalen draai je de pennen vast en vervolgens haal je de trapspin los. Dan neem je deze afmetingen over op de overzetttrede. Maak hiervoor gebruik van een liniaal en potlood. Dan is het tijd om zowel de overzettrede als antislip strip op maat te zagen. Begin vanaf boven met zagen in verband met het splinteren van het hout. Tip: schrijf op de achterkant van de traptrede het nummer van de trede.

Stap 3: het vastzetten van de traptrede

Het vastzetten van de traptrede doe je met PVC- of vinyl lijm of montagekit. Gebruik in combinatie met lijm altijd een lijmkam. Vergeet niet om lijm of kit aan te brengen op de neus van de trede. Werk ook hierbij weer van boven naar beneden.

Zorg ervoor dat je ook de stootborden juist aftekent en op maat zaagt. Op die manier kun je trede voor trede de trap afwerken. Een stootbord is het verticale vlak wat zich boven of onder de traptrede bevindt.

Stap 4: het afwerken van de trap

In deze stap is het tijd om de trap af te werken. Het gaat hierbij om het monteren van de trapprofielen of afwerklijsten. Heb je gekozen voor een eiken of massief houten traprenovatie? Dan is het tijd om je trap af te werken door middel van een lak of waxolie.  

Verf de zijkanten van de trap eventueel in dezelfde kleur als de antislip strips, op deze manier lijkt het alsof de strips doorlopen en oogt het als een geheel. Wanneer je kiest voor laminaattreden kun je als afwerking kiezen voor zelfklevende aluminium antislip strips.

Vergeet ook niet om de trapleuning te vernieuwen, verven of vervangen!

Open trap renoveren

Een open trap renoveren is zeker mogelijk. Als het gaat om het renoveren van een open trap kun je kiezen voor enkelzijdig bekleden of dubbelzijdig bekleden. Enkelzijdig bekleden houdt in dat je alleen de boven- en achterkant van de trede bekleed en bij dubbelzijdig bekleden wordt de gehele traptrede bekleed.

Vind je het lastig om zelf aan de slag te gaan met het renoveren van je trap? Schakel dan een specialist in. Hopelijk heeft dit artikel je inzicht gegeven in de zaken waarmee je rekening moet houden.

Ga je de trap vernieuwen in de hal? Wat dacht je van een nieuwe vloer om het helemaal af te maken? Of heeft juist de deur of muur een likje verf nodig? Behangen is natuurlijk ook een optie! Heb je nog meer plannen om te verbouwen of zelf te klussen? Lees dan ons artikel over het plannen van de perfecte verbouwing.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om ook de rest van je hal mooi in te richten!