cadeau idee vriendin handzeep

Veel mensen zoeken hun heil in alternatieve geneeswijzen. Sommigen geven de voorkeur aan alternatieve geneeswijze boven reguliere doktersbezoeken, maar velen gebruiken alternatieve geneeswijze naast reguliere behandelingen. Aromatherapie is een vorm van geneeskunde die is gebaseerd op natuurlijke kruiden, etherische oliën van bloemen, planten en kruiden. Eigenlijk zegt de naam al genoeg. Het is aroma (geur) therapie (behandeling).  Lees verder en ontdek welke klachten je aanpakt met aromatherapie. Ontdek de voordelen van deze geurtherapie en hoe etherische oliën toepast.

Lees verder en ontdek welke klachten je aanpakt met aromatherapie. Ontdek de voordelen van deze geurtherapie en hoe etherische oliën toepast.

Wat zijn de voordelen van aromatherapie

Wat kun je nu precies met aromatherapie? Klachten die te maken hebben met spanning, slapeloosheid en angst zouden baat hebben bij aromatherapie. Geuren zouden namelijk inwerken op het onderbewuste en zo in staat zijn om een verstoord zenuwstelsel terug in evenwicht te brengen. Deze vorm van geurtherapie verhelpt kwalen, pijntjes en werkt verwikkend.

 • Het verhoogt het gevoel van welzijn
 • De gezondheid verbeterd, sommige etherische oliën hebben namelijk invloed op de immuniteit en op onze huid.
 • Bij ziekten kunnen bepaalde etherische oliën een helend effect hebben.

Vormen van aromatherapie

 • Massage
  Vaak wordt aromatherapie gegeven in de vorm van een aromatherapie-massage. Zo’n massage bevordert de nachtrust, kan helpen bij problemen met de stoelgang en bij menstruatieklachten. Ook bij stress en vermoeidheid geeft een aromatherapie-massage een echte boost. Olie die ideaal zijn bij aromatherapie-massage zijn jojoba-olie, amandelolie, lavendelolie, druivenpit olie en eucalyptusolie. Door de geur zorgt zo’n massage voor extra ontspanning.
 • Douche of bad
  Naast massages kun je door etherische oliën in doucheproducten voor extra ontspanning zorgen.
 • Inhaleren
  Lavendel, pepermunt en vetiver inhaleren bevordert de therapie.
 • Plaatselijk
  Ook kan de olie plaatselijk toegepast worden, bijvoorbeeld om spieren te ontlasten.
 • Kaarsen
  Bij het branden van kaarsen met etherische olie komt de geur vrij.
 • Verstuiven en verdampen
  Door etherische olie te verstuiven of te verdampen verspreidt de geur door de lucht. Het nadeel hierbij is dat veel van de olie vergaat. Bij verdampen
 • Oraal
  De olie is zeer geconcentreerd. Indien het dus oraal wordt toegepast, raden we aan maximaal 1 tot 3 druppels te gebruiken.

Stromingen binnen aromatherapie

 • De Engelse
  Bij de Engelse vorm van aromatherapie draait het om massages. Etherische olie wordt opgelost in plantaardige olie, hiermee wordt vervolgens het lichaam gemasseerd om stress te reduceren en volledig te ontspannen.
 • De Franse
  Zij promoten het plaatselijk toepassen van etherische olie en inname hiervan. Hierbij kun je denken aan enkele druppels essentiële olie in honing. Het innemen van etherische olie, die super geconcentreerd is, kan een sterke werking hebben. Doe dit dus zeker niet als je niet precies weet wat je doet.
 • De Duitse
  Aromatherapie van Duitse oorsprong draait om inhalatie van etherische oliën. Uit onderzoek is gebleken dat het effect van geuren op reukzin een enorme invloed kan hebben op de hersenen. Het specifieke gebied dat hiermee wordt aangepakt is de hypothalamus, het controlecentrum voor hormoonafgifte in ons lichaam. Ook het limbische systeem, waar de emoties geregeld worden, wordt positief beïnvloed. De volgende oliën hebben een goede invloed op het zuurstofgehalte en de activiteit in de hersenen; sandelhout, vetiver, melisse en cederhout.

De kracht van aromatherapie

Geur is belangrijk. Reuk is namelijk een van de sterkste zintuigen. Aromatherapie kan een grote werking hebben op de lichamelijke gesteldheid. Het inhaleren van bepaalde geuren heeft een positieve uitwerking op de geest doordat bij inhalatie het aroma via de neus in het onderste deel van de hersenen komt. In dit deel worden de emoties en het humeur gevormd, waardoor de geïnhaleerde geuren dus directe invloed hebben op hoe jij je voelt.

Wetenschappelijke feiten over aromatherapie

Er is niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van aromatherapie. Wel is uit testen gebleken dat er etherische oliën zijn die een antibacteriële en antivirale werking hebben. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat aromatherapie de slaapkwaliteit kan bevorderen, stress en angst kan verminderen én mensen met klachten die verband houden met de menopauze kan helpen. Hieronder laten we nog wat feitjes en weetjes zien die bekend zijn over aromatherapie.

 • Pepermuntolie en ylang-ylangolie zou het geheugen verbeteren.
 • Aroma’s kunnen de geest beïnvloeden.
 • Etherische olie kan door de huid worden opgenomen en zo in het bloed terecht komen.
 • Essentiele oliën kunnen een ontspannende werking hebben.
 • Essentiele olie kan ook de huid verzorgen en voeden.
 • Aromatherapie kan lichaam en geest in balans brengen.
 • De essentiële oliën komen uit planten en kruiden.
 • Etherische olie kan ook verdund gebruikt worden, samen met een basisolie.

Onze tips voor aromatherapie

De meningen over aromatherapie zijn verdeeld, maar aanhangers geloven in elk geval in de ontspannende, helende, verzorgende werking ervan. Bekijk hieronder welke geuren op welke gebieden van toepassing zijn.

Geuren en de werking

 1. Spieren & gewrichten

  Steranijs helpt bij stijve spieren. Met zwarte peperolie kun je spierpijn tegengaan.
 2. Luchtwegen

  Eucalyptus helpt om vrijer te kunnen ademen.
 3. Het hart- & vaatstelsel

  Citroenolie helpt tegen hoge bloeddruk en rozemarijnolie juist tegen een lage bloeddruk.
 4. Huid & haar

  Met tea-treeolie kunnen schimmels worden behandeld, kleine wondjes kun je behandelen met lavendelolie.
 5. Het zenuwstelsel

  Bergamotolie helpt bij stress en ylang-ylangolie werkt stimulerend. Kamille, Mirre, lavendel, venkel en vetiver werken rustgevend of zelfs slaapopwekkend.

Hopelijk hebben wij je een beetje inzicht kunnen geven in het gebruik en de verschillende toepassingen van aromatherapie en essentiële oliën. Etherische oliën zijn er in heel veel verschillende geuren, elk soort olie heeft een andere werking. Je kunt aromatherapie op veel verschillende manieren toepassen.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om thuis optimaal te kunnen ontspannen.