ASMR Header Westwing

ASMR-video’s zijn al jaren populair op Youtube, maar toch heeft nog niet iedereen er van gehoord. De trend gaat nu in de herkansing en we willen dan ook in dit artikel het internetfenomeen nader bekijken. In plaats van urenlang naar series te kijken, ontspannen we nu ‘s avonds met zacht gefluister en rustige achtergrondgeluiden. Wetenschappelijke studies bevestigen ook dat ASMR goed is voor onze gezondheid en welzijn. Ben je nieuwsgierig geworden? Wij vertellen je alles wat je moet weten over de Feel Good Video’s en presenteren het nieuwe beddengoed uit de Westwing Collectie via onze allereerste ASMR video.

Ontdek onze Westwing-collectie met ASMR

Plof op de bank en droom heerlijk weg! Dit kan zo de titel zijn van onze eerste ASMR-video. Ontdek een van ons meest populaire beddengoed wat er voor zorgt dat je direct een ontspannen gevoel hebt in je slaapkamer. Horen, zien en voelen – zowel visueel als alleen audio! Door middel van rustgevende geluiden en de fluisterende beschrijving van onze trendy producten creeëren we een ultieme zintuiglijke geluidsbeleving. Leun achterover en dompel onder in de wereld van het beddengoed.

Winkel onze producten die worden gepresenteerd in de video:

Wat is ASMR?

De afkorting ASMR staat voor: Autonomous Sensory Meridian Response. Wat bedoeld wordt is een situatie van volledige ontspanning van lichaam en geest waarbij een “hoofdtinteling” ontstaat. De reactie van het lichaam op ASMR wordt een “tinteling” genoemd, die van tenen tot aan de schouders voelbaar kan zijn. Deze emotionele toestand wordt getriggerd door auditieve of visuele prikkels, zoals zacht gefluister en rustgevende achtergrondgeluiden. Maar er zijn nog veel meer geluiden die voor kunnen komen. Geluiden die bijzonder populair zijn in de ASMR-gemeenschap:

  • Zacht fluisteren
  • Geluiden met de mond
  • Blazen
  • Haren borstelen
  • Krassen op een harde ondergrond
  • Kloppen
  • Kraken en ritselen
  • Rollenspellen; zoals het bezoek aan de kapper of de spa met bijbehorende geluiden uit de omgeving.
  • Schrijven en typen

Wanneer verscheen de eerste ASMR video?

Het is in 2010 gestart binnen Engelstalige landen. De trend breidde zich geleidelijk uit naar andere landen en won al snel een miljardenpubliek op YouTube. De video’s worden daar soms door miljoenen mensen bekeken. Dit zijn cijfers waar zelfs bekende YouTube-sterren alleen maar van kunnen dromen. Terwijl het in de VS al jaren een grote hype is, groeit de belangstelling nu ook in Nederland. Niet iedereen is fan, maar vanwege de positieve effecten op ons welzijn willen we de gezondheidsvoordelen nader bekijken.

Wat doet ASMR?

Leuk dat het een trend is die we opnieuw uitvinden, maar wat doet ASMR eigenlijk met je lichaam en geest? Mensen die zich volledig kunnen laten gaan en inleven in de video vinden het uiterst ontspannend en kalmerend. Daarom zijn de video’s vooral geschikt om beter in slaap te vallen of om te ontspannen na een stressvolle dag op je werk. Studies hebben zelfs aangetoond dat een ASMR-ervaring de polsslag kan verlagen en zo een paniekaanval kan voorkomen. Daarnaast zouden ze ook ondersteunend zijn bij de behandeling van chronische pijn, depressie of neurotische angst.

Ondanks deze gezondheidseffecten, die door de gebruikers als positief worden beschreven, is het klinische voordeel nog niet volledig bewezen. Neurologen bevelen de video’s echter wel aan als extra methode om de algemene gezondheid te verbeteren en zetten ASMR op één lijn met meditatie, hypnose of progressieve spierontspanning.

Relax-Guide: Nog meer video’s om te ontspannen

Er zijn inmiddels meer dan 10 miljoen video’s op Youtube gepubliceerd. In sommige video’s hoor je alleen zacht gefluister, geknetter of getik. In andere video’s worden hele situaties opnieuw gespeeld waarbij de nadruk ligt op omgevingsgeluiden. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de kapper of een spa-dag met de bijbehorende geluiden die daarbij ontstaan.

De bekendste ASMRtists op Youtube zijn bijvoorbeeld ASMR Janina, ASMR Amy, ASMR Glow of HunniBee ASMR.

Wist je dat?
Een van de eerste succesvolle ASMR-opnames de bekende “Joy of Painting Videos” van de Amerikaanse schilder Bob Ross is. Hij onderstreept bij het schilderen van zijn werk zijn aanpak met zachte fluisteringen.

Conclusie: Voor wie is ASMR geschikt?

Niet iedereen kan ASMR voelen. Het is helaas nog niet duidelijk wat de reden hiervoor is. Terwijl de video’s voor sommige mensen een tintelend gevoel veroorzaken, vinden anderen ze gewoonweg amusant. Mensen die bepaalde woorden associëren met bijvoorbeeld kleuren, worden als bijzonder ontvankelijk beschouwd.

Tip!
Niet iedereen reageert op dezelfde triggers. Het is daarom belangrijk dat je ervaart welk geluid je het meest aanspreekt. Stop niet direct na het bekijken en luisteren van de eerste video, maar ervaar er eerst een aantal voor je de keuze maakt om te stoppen of toch te kunnen genieten. Op naar nog meer Westwing ASMR video’s!