Groene plant in huis voor een beter binnenklimaat

Het hele jaar door proberen we ons binnenklimaat zo optimaal mogelijk te houden. In de zomer loopt de temperatuur op, in de winter gaat de verwarming aan waardoor de lucht erg droog wordt. Frisse lucht is altijd goed voor meer zuurstof in huis, het helpt om hoofdpijn te voorkomen én geeft je concentratievermogen een boost. Zorg dus voor een prettig klimaat in huis en genoeg frisse lucht. Hoe kun je het binnenklimaat in huis verbeteren? In dit artikel vertellen onze experts hier meer over.

Binnenklimaat: temperatuur in huis

Wat is nu de juist tempartuur in huis? Idealiter ligt de temperatuur tussen de 19 en 22 graden. Zet je vloerverwarming bij voorkeur op circa 19 graden. In de slaapkamer mag de temperatuur wat lager dan 19 graden zijn. De luchttemperatuur, luchtvochtigheid en zuurstofgehalte hebben een enorme invloed op onze gezondheid. Deze hebben een belangrijke invloed op het binnenklimaat en het is dus belangrijk om hierover na te denken.

Wij raden aan om elke ruimte in huis grondig te bekijken. Frisse lucht maakt ons niet alleen efficiënter, het zorgt er ook voor dat we ons in het algemeen veel beter voelen. Heb je een slecht binnenklimaat in huis? Dan kun je sneller last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn, droge ogen of een droge keel.

Binnenklimaat verbeteren: tips en tricks

Neem je binnenklimaat dus goed onder de loep. Kan er bij je thuis nog wel wat worden verbeterd?

 1. Luchtzuiveringsinstallatie

  Om de lucht in een ruimte te filteren, kunnen professionele luchtzuiveringsinstallaties worden gebruikt. Deze zetten de stikstof in de lucht om in zuurstof en kunnen de luchtvochtigheid verhogen.
 2. Luchten

  Zet regelmatig de ramen open en zorg voor regelmatige ventilatie in huis. De stof in huis bevat gassen, stofdeeltjes, afval en waterdamp. Door regelmatig een raam open te zetten vervang je deze onfrisse lucht door frisse lucht. Het binnenklimaat kan zo worden verbeterd.

  Tip: zet meerdere ramen tegen elkaar open om dit proces te versnellen. Wanneer je bijvoorbeeld 40 minuten twee ramen tegen elkaar openzet, wordt circa 30% van de muffe lucht vervangen. Wanneer je een raam openzet (40 minuten) vervangt dit gemiddeld 12% van de oude lucht.
 3. Luchtreiniger

  Luchtreinigers zijn ideaal voor het reguleren van de binnenvlucht. Deze zijn vaak effectiever dan alleen de ramen openzetten. Met deze apparaten kun je de gewenste luchtvochtigheid vaak precies afstemmen. Zo kun je de lucht in huis direct verbeteren. Denk hierbij ook aan apparaten zoals ontvochtigers of bevochtigers.

Binnenklimaat verbeteren: wat kun je nog meer doen

Er zijn natuurlijk nog een aantal andere manieren, tips en tricks die jij thuis kunt toepassen om het binnenklimaat te optimaliseren. Denk hierbij aan onderstaande punten:

Roken is ongezond en slecht voor de lucht in huis

Krijg je rokers over de vloer? Vraag ze om op het balkon of in de tuin te roken. Heb je geen buitenruimte? Verzoek ze dan om niet te roken indien dit niet wenselijk voor je is. Ze zijn immers bij jou op bezoek.

Volg de natuurlijke lichtinval

Plaats je eettafel of bureau dicht bij het raam. Uit onderzoek is gebleken dat daglicht een positief effect heeft op onze gezondheid en op onze kwaliteit van leven. Verlicht plekken in huis waar je regelmatig zit bij voorkeur met zo veel mogelijk (natuurlijk) licht.

Huisdieren in huis? Vergeet niet te stofzuigen!

Heb je huisdieren die veel binnen zijn? Let erop dat je regelmatig stofzuigt of veegt. Huisdieren zijn minder gunstig voor een goed binnenklimaat.

Ga wandelen!

Wandelen is goed voor lichaam en geest. Met name de blootstelling aan daglicht heeft een positief effect op ons. Probeer daarom bij voorkeur twee uurtjes per dag je benen te strekken. Wandelen heeft natuurlijk niet direct invloed op je binnenklimaat. Maar omdat de lucht binnen zo’n 2 tot 5 keer meer verontreinigd is dan buiten is het voor jezelf van belang om regelmatig de buitenlucht op te zoeken.

Voor mensen met allergieën: stofzuigen met een filter

Niet alleen als je huisdieren hebt is stofzuigen belangrijk. Stofzuigen in het algemeen is van belang om je binnenklimaat te verbeteren. Zo houd je je huis schoon én verbeter je de lucht. Maar als je last hebt van allergieën, gebruik dan wel een speciale filter. Deze vangt het opgezogen stof op en blaast ze dus niet weer de ruimte in.

Vermijd elektrosmog: Elektronische apparaten minimaliseren

Verminder het gebruik van elektrische apparaten waar mogelijk. Tegenwoordig hebben we veel elektrische apparaten in huis. Probeer regelmatig de tv of mobiele telefoon uit te zetten, maar zet ook regelmatig je computer of laptop uit. Zo minimaliseer je elektrosmog.

Reinig met regelmaat je vloerkleden

Heb je een of meerdere vloerkleden of tapijten in huis? Doe deze het liefste weg. Dit is namelijk de place to be voor huisstofmijten en bacteriën en deze hebben een negatief effect op het binnenklimaat. Kun je er geen afstand van doen? Reinig en lucht je vloerkleden dan regelmatig.

Beperk condens in huis

Wanneer we onze kleding laten drogen, dan doen we dit vaak in huis. Hierdoor komt er veel vocht in de ruimte. Vocht kan leiden tot schimmels in huis. Probeer daarom je kleding buiten te laten drogen. Is dit niet mogelijk? Probeer dan je kleding op te hangen in een ruimte waar je ook de ramen open kunt zetten.

Zorg er ook voor dat de temperatuur in huis niet lager wordt dan 15 graden. Deze lagere temperaturen trekken namelijk vocht aan en dit wil je juist voorkomen. Wil je meer lezen over de ideale kamertemperatuur in huis? Bekijk dan eens ons artikel over dit onderwerp.

Heb je een heerlijk ontspannen bad genomen? Droog dan je wanden met een trekker en handdoek. Kook altijd met deksels op de pannen en gebruik je afzuigkap.

Vermijd chemicaliën

In veel reinigingsproducten zitten schadelijke chemicaliën. Probeer daarom te kiezen voor natuurlijke alternatieven, zoals bijvoorbeeld azijn en groene zeep.

Binnenklimaat verbeteren: zet planten neer!

Planten bevorderen de luchtkwaliteit en zijn daarnaast heel erg mooi. Een bijkomend voordeel van het plaatsen van planten is dat ze geluid absorberen. Kies voor verschillende soorten planten zoals vetplanten, klimops, aloe vera, monstera en calathea. Lees hier alles over luchtzuiverende planten.

Voel je goed met een gezond binnenklimaat! Doorloop onze tips, lucht je huis voldoende en kies voor luchtzuiverende planten in elke ruimte. Wil je meer weten over gezondheid in relatie met je leefomgeving? Laat je inspireren door onze experts!

Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor een gezellige en gezonde woning.