4 bollen wol worden vastgehouden door vrouw

Breien is weer helemaal terug! En het is hipper dan ooit. Hoewel het verdreven was uit de stadse hobby’s, is het sterker teruggekomen dan ooit. Het is tegenwoordig niet vreemd om iemand buiten te zien breien of dat breiprojecten op sociale media gedeeld worden. Leren breien is niet alleen mode of een leuke hobby, het is ook een trend die gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Vooral na deze maanden waarin we zoveel tijd thuis hebben doorgebracht, heeft breien ertoe gediend om het scherm voor een paar uur links te laten liggen en tijd aan onszelf te besteden. Hier vind je enkele tips van de professionals van WeAreKnitters, zij laten ons weten hoe breien ons kan helpen met ontspannen en hoe we onze dagelijkse stress achter ons kunnen laten.

Breien is goed voor je mentale en fysieke wellbeing

Ten eerste, met breien concentreer je je op één activiteit met eenvoudige herhalingen. Wanneer we dit doen, ontspannen we ons en vergeten we de dagelijkse zorgen. Breien staat daarom ook wel bekend als “mentale yoga”. Het wordt aanbevolen om stress te verminderen. Wanneer je breit, moet je verschillende dingen in de gaten houden. Je moet de nodige draadmeters, rondes en het aantal steken berekenen… Dit betekent dat je basis wiskunde moet toepassen wat het logische deel in onze hersenen stimuleert. Je houdt jezelf dus jong dankzij deze mentale gym.

Breien is een proces dat geduld, doorzettingsvermogen en zelfdiscipline vereist. Je kunt dus waardevolle kwaliteiten ontwikkelen en je creativiteit stimuleren, net zoals bij al het andere handwerk. Breien doet ook je gevoel van eigenwaarde vergroten. De geleverde inspanning eindigt in bijvoorbeeld een prachtig en uniek kledingstuk. Maar bovenal, het is door jezelf gemaakt! Is er iets meer tevredenstellend dan dat?

Breien biedt niet alleen psychologische voordelen. Recente studies tonen aan dat breien helpt om de bloeddruk te verlagen, het immunologische systeem te versterken en motorische problemen te verbeteren. Voor artrosepatiënten is het dan ook zeer nuttig. Bovendien kun je door je eigen werkstukken te maken je creativiteit maximaliseren en experimenteren met je projecten. Breien kan dus superleuk zijn en geeft een uniek tintje aan je interieur, dat allemaal omdat het met je eigen handen is gemaakt!

Leer breien als een pro

We weten dat het in het begin misschien ingewikkeld lijkt, maar wij steunen je hierin: hier vind je een aantal afbeeldingen die je zullen helpen om te beginnen met breien!

uitleg breien benodigdheden
uitleg breien: schuifknoop maken en opzetten
uitleg rechte breisteken
uitleg breien afkanten

Bovendien hebben onze vrienden van WeAreKnitters een groot aantal tutorials gemaakt die je kunt volgen, mocht je tegen problemen aanlopen.

Breiproject voor in huis

Ons favoriete deel van het decoreren van ons huis met handgebreide projecten is dat we de designs kunnen aanpassen naar onze eigen stijl. Zo kun je kleuren en texturen kunnen kiezen die het beste bij de ruimtes passen. Durf ook zeker verschillende materialen te mixen, combineer je breiprojecten met hout en leer om een gezellige en aangename sfeer te creëren. Wol combineert heel goed met ander textiel zoals linnen of katoen. Speel met het maken van ongelijke overlays, verschillende vormen en reliëfs. Maar ook het gebruik van verschillende texturen in dezelfde kleur kan een heel gaaf effect hebben. Vlechten zorgt voor een traditionele look en een authentieke, comfortabele uitstraling.

Kies neutrale kleuren: wit, oker, beige, grijs, en een paar donkerdere kleuren voor een Scandinavische sfeer. Als je de voorkeur geeft aan andere tinten, probeer dan in min of meer donkere tinten te blijven die goed combineren met de dominante materialen van de kamer die je wilt inrichten. Leg een opgevouwen deken op een krukje of op een meubelstuk. Naast het puur functionele aspect zal het ook warmte en zachtheid in de kamer brengen.

Onze favoriete dekens die we op WeAreKnitters hebben gevonden zijn de Medea Blanket en de Mellow Blanket. We vinden ze geweldig omdat ze zacht zijn en gemakkelijk te breien. Tenslotte zijn er naast breien vele andere technieken zoals Macramé, Latch Hook of Weven om uit te proberen. Deze projecten zullen leven geven aan je muren en zullen elke kamer uniek maken.


We hopen dat we je hebben kunnen inspireren om te gaan beginnen met breien! Ben je op zoek naar meer creatieve DIY ideeën? Ontdek dan onze artikelen over string art, of je eigen bed of nachtkastje bouwen in huis!