Less is more: 15 tips om te consuminderen
Wat is consuminderen? Dat woord is een samenvoeging van de woorden ‘consumeren’ en ‘minder’, en houdt dus in dat jij als consument minder gaat consumeren. In alles wat je koopt, of misschien bij bepaalde soorten aankopen. Dat is helemaal aan jou. We hebben door het vele thuiswerken in de pandemie gezien wat we nodig hebben aan spullen, maar vooral ook wat we niet nodig hebben. En als we tegelijkertijd ons steentje kunnen bijdragen aan een gezondere aarde, is dat een win-winsituatie. Zeker omdat consuminderen een van de populairste goede voornemens is. We geven je daarom 15 tips, waarmee jij spullen kunt wegdoen en gaat consuminderen met plezier!

Inhoud
Wat is consuminderen? Dat woord is een samenvoeging van de woorden ‘consumeren’ en ‘minder’, en houdt dus in dat jij als consument minder gaat consumeren. In alles wat je koopt, of misschien bij bepaalde soorten aankopen. Dat is helemaal aan jou. We hebben door het vele thuiswerken in de pandemie gezien wat we nodig hebben aan spullen, maar vooral ook wat we niet nodig hebben. En als we tegelijkertijd ons steentje kunnen bijdragen aan een gezondere aarde, is dat een win-winsituatie. Zeker omdat consuminderen een van de populairste goede voornemens is. We geven je daarom 15 tips, waarmee jij spullen kunt wegdoen en gaat consuminderen met plezier!
15x tips om te consuminderen
1. Eén in, één eruit. De belangrijkste regel als het gaat om consuminderen
Misschien wel de meest basale, maar stiekem ook de beste tip die we je kunnen geven: haal je iets in huis? Haal dan ook iets uit je huis. Eén aankoop erin betekent één aankoop eruit. Zo zorg je ervoor dat het aantal spullen dat je bezit niet nog verder toeneemt. Het is niet direct consuminderen, maar het houdt wel je aankopen binnen de perken. En dat is ook mooi meegenomen!
2. Stel een budget of een bespaarplan op
Wil je echt gestructureerd aan de slag met consuminderen? Stel dan elke maand een budget op voor al je verschillende aankopen. Een budget waarin je vastlegt hoeveel geld je mag uitgeven aan kleding, eten, verzorgingsproducten, abonnementen, schoenen enz. Met een budget – en een strakke uitvoering – kom je aan het eind van de maand niet meer voor verrassingen te staan als je het saldo op je bankrekening ziet.
Als je écht minder geld wil uitgeven, of minder geld wil uitgeven aan een bepaalde categorie aankopen, dan kun je van dat budget een bespaarplan maken. Heb je bijvoorbeeld te veel schoenen in de kast staan? Halveer dan in je budget de uitgavenpost voor schoenen.
Je kunt ook besluiten om bijvoorbeeld in je bespaarplan aan te geven dat je een hele maand geen kleding mag kopen. Combineer dat met kleding doneren en je kast is nog nooit zo opgeruimd geweest! En als je echt de passie vindt voor consuminderen, kun je zelfs besluiten om een hele maand helemaal niets nieuws – uitgezonderd eerste levensbehoeften en belangrijke zaken uiteraard – te kopen, een zogenaamde Buy Nothing New Month. Dan ben je pas echt goed bezig!
3. Lenen en delen is gezellig én een goede stap om te consuminderen met plezier
In de afgelopen decennia zijn consumptie en individualisme steeds belangrijkere thema’s in onze samenleving geworden. Daardoor zijn we vergeten dat het juist hartstikke leuk voor onszelf en positief voor het milieu is als we wat meer spullen aan elkaar uitlenen en onderling delen. Waarom zou je zelf een kettingzaag aanschaffen als een buurman er misschien een heeft? En waarom zou je als stadsbewoner een eigen auto kopen als je er ook eentje kunt delen? Het scheelt in de kosten voor jezelf, helpt het milieu en draagt bij aan de sociale cohesie in je buurt. Alleen maar pluspunten dus.
4. Laat je leiden door lijstjes
Aansluitend op het budget en het bespaarplan is het ook heel slim om voortaan je boodschappen te doen met een lijstje bij de hand. Uitgeschreven of in de notitie-app: met een lijstje van aankopen word je veel minder snel verleid om toch nog een lekkere snack in je mandje te leggen als je naar de kassa loopt. Doelgericht kopen helpt heel goed bij consuminderen.
5. Plak een nee/nee-sticker op je brievenbus
Verleidingen vermijden is niet alleen in de supermarkt belangrijk. Reclame is overal om ons heen en verleidt ons overal tot het doen van meer aankopen. Geen reclamefolders meer in huis helpt bij het consuminderen. Plak een nee/nee-sticker op de brievenbus en hou de folders buiten de deur. Zo bespaar je ook nog eens een hoop papier!
6. Een klassieke, grote schoonmaak helpt altijd bij consuminderen
Misschien zie je er tegenop, maar met een grote schoonmaak zorg je er het beste voor dat je huis goed wordt opgeruimd. Het is niet direct consuminderen, maar door systematisch alle spullen in huis langs te gaan, wordt je bewust van al je aankopen. En bewustzijn is de eerste stap naar verbetering. Als je ziet wat je allemaal in huis hebt liggen dat niet gebruikt wordt, zal je volgende keer wel twee keer nadenken of je een (impuls)aankoop nou echt nodig hebt. Ga bijvoorbeeld eens je keuken of voorraadkast opruimen of berg die voorraad make-up eindelijk eens netjes op.
7. Ga verhuizen, helpt goed bij consuminderen!
Het is je vast wel opgevallen: als je verhuist, neem je altijd afscheid van een heleboel spullen. Misschien omdat je er geen ruimte meer voor hebt in je nieuwe huis, of misschien omdat je gebruik maakt van het moment. Feit is wel dat verhuizen dé manier is om van een hele hoop rommel af te komen.
8. Hou een consucleanse!
Ga je niet verhuizen en heb je niet de puf voor een grote schoonmaak of een hele maand geen aankopen doen? Hou dan een consucleanse: kies elke maand 10 spullen (of meer) waar je vaarwel tegen zegt. Zo maak je van opruimen een gewoonte, zonder dat je veel energie er in hoeft te steken.
9. Luister naar de wijsheden van Marie Kondo
Netflix-realityster en opruimgoeroe Marie Kondo is befaamd om haar slogan ‘Does it spark joy?’. Brengt iets je écht plezier? Nee? Doe het dan weg, is haar werkwijze. Het klinkt heel simpel, maar is een stuk ingewikkelder om uit te voeren. Toch is het belangrijk om bij al je spullen af te vragen of je het nodig hebt. Niet alles hoeft plezier te brengen, maar probeer wel alleen met een duidelijk doel iets te kopen. Dat is pas bewust consuminderen!
10. Kies voor een duidelijke basis van kleding
Het is misschien niet zo avontuurlijk, maar wel heel stijlvol en helpt zeker ook bij het consuminderen: door het uitkiezen van een basiskleur in je kleding kun je veel makkelijker mixen en matchen en tot een mooie outfit komen. Voortaan hoef je minder kleding te kopen, want je bent niet meer op zoek naar een broek die past bij dat ene specifieke shirt.
11. Ruil kleding
Ben je dan toch op zoek naar een kledingstuk voor een speciale gelegenheid? Waarom zou je niet kiezen voor een kledingruil met een goede vriendin? Zo koop je niet iets nieuws, maar haal je toch iets anders in huis.
12. Verkoop je oude kleding
Het is heel goed om je kledingkast op te ruimen en kleding te doneren aan een kringloopwinkel of het Leger des Heils. Maar om oude kleding weg te doen echt aantrekkelijk te maken, kun je natuurlijk ook je oude kleding verkopen via een app of online marktplaats, zoals Vinted. Kijk wel uit dat je je inkomsten niet meteen gebruikt voor nieuwe kledingstukken.
13. Pimp je kleding om te consuminderen
Je kleding een tweede leven geven is veel makkelijker dan je misschien denkt. Zwarte en donkerblauwe kleding wordt vaal, maar is prima te vernieuwen met goede kledingverf. En met schoenenpoets zijn de vlekken zo uit je witte sneakers! Zo heb je er nog langer plezier van, zonder iets nieuws te kopen.
14. Repareren is te leren
Het repareren van je eigen spullen is een verloren kunst en dat is zonde. Want wat is nou mooier dan je eigen spullen na jarenlange, trouwe dienst opknappen, zodat je er zelf weer meerdere jaren van kan genieten? En mocht je het toch niet zelf kunnen, is er altijd een geschikte kledingmaker die jouw dierbare spijkerjack weer als nieuw maakt.
15. Leer te consumeerderen, met mate
Het is misschien gek om na dit hele blog over consuminderen juist te spreken van consumeerderen, maar het kan je wel helpen om het vol te houden. Kan je niet zonder nieuwe spullen voor je hobby? Sta jezelf toe daar wel nieuwe aankopen voor te blijven doen, en dus te consumeerderen. Zo hou je het consuminderen bij de rest beter vol!
Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte! We wensen je alvast veel plezier met consuminderen!