shaker en fruit op tafel

Detox – wat houdt het precies in? Je hoort het steeds vaker, even een detox dieet tussendoor. Maar wat is een detox nu eigenlijk precies? Waar is het goed voor en wat bereik je ermee? In principe wordt gezegd dat detoxen het ontgiften van ons lichaam is. Maar is dit ook zo? Hoe kun je een detox houden? Ontdek in dit artikel er alles over.

Wat is detox?

Detoxen wordt ook wel ontgiften genoemd. De veronderstelling van het detoxen is dat het lichaam wordt vrij gemaakt van gifstoffen of afvalstoffen. Over de definitie van detoxen zijn de meningen verdeeld. Ook bestaan er veel misverstanden over detoxen omdat het op verschillende manieren mogelijk is.

Vaak doen mensen een detox sapkuur, waarbij ze bijvoorbeeld een week lang alleen maar sapjes (van groenten en fruit) naar binnen werken. Ze eten verder dus niets, maar er zijn veel meer opties. Denk hierbij aan (intermitterend) vasten, kleibehandelingen, darmspoelingen, detoxkuren of een detox dieet middels supplementen.

Wat gebeurt er bij een detox?

Detoxen is vooral een mentaal proces waarbij je als het ware je lichaam ‘reset’. Detoxen is dan ook niet per se noodzakelijk voor ons lichaam. Het lichaam heeft namelijk zelf ook een afvalverwerkingssysteem dat giftige stoffen opruimt en uitscheidt. Denk hierbij aan onze reinigingsorganen zoals de lever, de gal, nieren, longen en onze huid. Daarnaast is menstruatie ook een vorm van reinigen van het lichaam.

Ontgifting is dan ook een natuurlijk proces van ons lichaam. Dit proces gaat zo’n 24 uur per dag door. Een detox dieet heeft hier dan ook weinig invloed op, maar het zorgt wel voor bewustzijn. Onze organen zijn zo ingericht dat ze zorgen voor een balans ten opzichte van onze stofwisseling. Nu is het zo dat toegevoegde suikers en alcohol een negatief effect kunnen hebben op deze stofwisseling. De ene persoon krijgt er meer van binnen dan een ander.

Afhankelijk van je levensstijl kan een detox dieet of -sapkuur dus een positieve invloed hierop hebben. Je wordt je meer bewust van wat je eet en wat de effecten hiervan zijn. Toch is het belangrijk om op lange termijn je voeding en levensstijl onder de loep te nemen. Denk hierbij aan gezond en gevarieerd eten, regelmatig bewegen en voldoende water drinken. Op die manier kun je het namelijk ook langer volhouden en mogelijk integreren in jouw persoonlijke levensstijl.

Andere redenen om een detox dieet te doen zijn: het kan zorgen voor gewichtsverlies en je voelt je weer lekkerder in je vel. Je ervaart meer energie en een verbetering van je slaap en concentratievermogen. Soms geeft ons lichaam namelijk klachten zoals vermoeidheid, verkoudheid of een lage weerstand. Dit zie je vaak bij de overgang van de seizoenen. Door een detox dieet kun je dus het gevoel krijgen dat je je energiek en gezond voelt. Het is dan ook absoluut niet erg om te doen, alleen wees voorzichtig met kleibehandelingen. Deze kunnen namelijk lood bevatten wat wel schadelijk is voor ons lichaam.

Relax, ontspan en verminder stress

Mocht je een detox (sap)kuur vinden, dat kan. Gelukkig zijn er andere manieren om goed voor jezelf te zorgen. Diëtisten en artsen zijn voorstanders van een blijvende gezonde levensstijl in plaats van diverse tijdelijke reinigingskuren. Denk hierbij aan het vermijden van stress waar mogelijk, het inplannen van selfcare momenten, het doen van ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen en voldoende bewegen. Neem regelmatig een ontspannend bad en zorg voor voldoende slaap. Laat je inspireren door de verschillende DIY-recepten voor huid en haar!

Welke soorten detox zijn er?

Zoals gezegd zijn er veel verschillende vormen van detoxen. Er zijn ook tussen varianten, waarbij je het niet enkel bij de detox ingrediënten houdt. Denk hierbij aan een detox sapkuur in combinatie met het eten van vast voedsel. Regelmatig wordt detoxen gecombineerd met het eten van salades bijvoorbeeld.

Hierbij kun je dus onderscheid maken tussen de snelle, intensieve reiniging en de geleidelijke reiniging waar je het detox dieet meer gebruikt als aanvulling op een gezond voedingspatroon.

 1. Detox sapkuur

  Deze manier van detoxen is vrij extreem. Hierbij eet je een week niks en drink je enkel groentesappen, fruitsappen, water en kruidenthee.
 2. Detox dieet kuur & detoxsupplementen

  Je neemt pillen of supplementen in die beloven het lichaam te ondersteunen en te reinigen. Vaak bevatten ze planten- en kruidenextracten. Deze methode werkt niet heel intensief.
 3. Detox dieet: vasten

  Tijdens deze periode van ‘vasten’ eet je enkel voedsel zonder toegevoegde suikers. Je vermijdt alcohol, koffie en andere frisdranken etc. Per dag drink je zo’n 1,5 tot 2 liter water. Verder eet je zo veel mogelijk verse en gezonde producten.
 4. Detox dieet: raw food kuur

  Dit detox dieet bestaat uit het eten en drinken van enkel rauwe voeding (groente en fruit). Je eet dus groente, salades, rauwkost en kunt sappen en smoothies maken van groente en fruit.

Misverstanden

Er zijn veel misverstanden over detox. Wanneer je op internet kijkt vind je zo veel informatie over detoxen dat het lastig is om te weten welke informatie nu als waarheid kan worden beschouwd. Een aantal veelvoorkomende misverstanden zijn:

 • Door een detox dieet los je geen gifstoffen op. Dat doet het lichaam namelijk zelf.
 • Met een detox dieet verbetert je gezondheid niet.
 • Een tijd ongezond eten los je op met een detox dieet, dit is natuurlijk niet het geval.
 • Met een detox dieet verander je je hele leefpatroon. Helaas is dat niet het geval, alleen als je na de detox een aantal duurzame veranderingen doorvoert houd je de behaalde winst stand.

Dagelijkse tips voor een dosis detox

Ben je voorstander van het doorvoeren van blijvende veranderingen? Je hoeft niet per se een intensief detox dieet te doen waarbij je je hele normale eetpatroon achterwege laat. Je kunt ook proberen om langere tijd bewuster te eten en bepaalde ingrediënten links te laten liggen. Als je bewust wilt eten en dagelijks je lichaam wilt helpen zich te ontdoen van schadelijke stoffen, dan kunnen de volgende tips je helpen.

Praktische detox tips

 1. Drink af en toe een groentesap of smoothie. Gebruik hiervoor een slowjuicer omdat de voedingstoffen hiermee worden behouden. Een bijkomend voordeel van een slowjuicer is dat het sap lange houdbaar is dan bijvoorbeeld het sap van een smoothie.
 2. Drink veel groene thee of kruidenthee. Deze thee soorten bevatten weinig tot geen cafeïne.
 3. Drink veel water (bij voorkeur zo’n 1,5 a 2 liter per dag).
 4. Gebruik veel verse kruiden door je eten.
 5. Gebruik diverse specerijen zoals kurkuma, gember of matcha. Deze kun je door het eten gebruiken, maar je kunt ze ook aan smoothies toevoegen.
 6. Zorg dagelijks voor gezonde maaltijden met veel groente.
 7. Drink minder koffie.
 8. Eet veel (rauwe) groenten en fruit.
 9. Laat alle suikerrijke, zoute ingrediënten (ook alles uit potjes, pakjes en flesjes) weg uit je voedingspatroon. Laat bovendien bewerkte voedingsmiddelen staan en kies voor biologisch.
 10. Vermijd alcohol.

Neem naast je eetpatroon ook je verzorgingspatroon eens goed door. Stap bijvoorbeeld over op natuurlijke verzorgingsproducten, douche- & badschuim. Ook kun je kiezen voor natuurlijke cosmeticaproducten.

Conclusie

Wil je weten wat jij het beste kunt gebruiken voor jouw droge of vette huid? Of ben je benieuwd wat (ricinus)olie voor je huid kan betekenen? Laat je dan inspireren door onze experts met de artikelen over persoonlijke verzorging.

Ook wat betreft schoonmaakproducten kun je voor natuurlijke varianten kiezen waardoor er minder chemicaliën in huis achterblijven. Om dezelfde reden kun je voor verf op waterbasis kiezen.

Ben jij toe aan een detox dieet of detox sapkuur? Zorg eerst dat je voldoende op de hoogte bent van de voor- en nadelen van jouw detoxkuur. Weeg dit goed af voordat je gaat starten. Een intensieve detox heeft veel invloed op je lichaam. Je kunt last krijgen van symptomen zoals misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn of (koude) rillingen. Overweeg om te kiezen voor een minder intensief detox dieet door het treffen van aanpassingen aan je normale eetpatroon.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal om je leven te verbeteren!