Gezellig samen met vrienden eten en hapjes delen

Eten met vrienden heeft veel invloed op onszelf. Wat zijn de positieve effecten van eten in gezelschap? Waarom is het zo fijn om je te omringen met mensen die je liefhebt? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Onze omgeving heeft meer invloed op ons dan we misschien in eerste instantie denken. Zo kunnen we soms ons milieu kiezen, maar niet altijd. Denk hierbij aan je werkomgeving. Wat gebeurt er dan met ons gedrag? De omgeving heeft zowel direct als indirecte invloed op ons gedrag. Onze omgeving bestaat niet alleen uit mensen om ons heen, maar ook uit geuren, kleuren en de sfeer.

Al deze factoren hebben invloed op onze gemoedstoestand zoals onze stemming, stress, acties en gedrag. Wat voor effecten heeft samen eten met vrienden? Onze sociale invloed heeft veel impact op ons eetgedrag. In dit artikel zoomen we in op de positieve effecten die eten met vrienden met zich meebrengt.

Eten met vrienden: de positieve effecten van gezelschap

We weten inmiddels wel dat mensen gezelschapsdieren zijn. Maar wist je ook dat vrienden een enorme invloed hebben op je gezondheid? Misschien wel meer dan jij in eerste instantie denkt. Sociale relaties spelen een heel belangrijke rol in hoelang je leeft. Eten met vrienden heeft dan ook een positief effect op ons: het maakt ons gelukkiger en gezonder. Tijd om wat vaker thuis te eten met vrienden dus. Hoe zit dit precies?

Zien eten, doet eten

Mensen in gezelschap eten meer dan wanneer ze alleen eten. Met een ander woord wordt dit ook wel sociale faciliatie genoemd. Dit is vooral van toepassing bij familie en vrienden, niet bij vreemden. Nu kan dit natuurlijk ook een negatief effect zijn, want slechte gewoontes kunnen op deze manier sneller worden overgenomen. Toch geldt dit ook voor goede gewoontes. Uit onderzoek blijkt namelijk dat samen eten vaak ook tot gezonder eten leidt. Samen eten zorgt ervoor dat we meer genieten van het eten. 

Samen eten maakt gelukkig

Uit onderzoek blijkt dat kinderen of tieners die vaak samen met het gezin eten later minder mentale problemen hebben. Eten met vrienden of samen eten in het algemeen draagt bij aan ons geluksgevoel. Een gevoel van saamhorigheid en verbinding. Wanneer je samen eet, smaakt het eten ook beter en kunnen we het eten meer waarderen.

Je bent wat je eet

Wanneer je dit doortrekt dan zou je kunnen denken dat wie hetzelfde eet, ook hetzelfde is. Dit ligt in het verlengde van verbinding. Samen eten schept een hechte band. Dit zie je ook terug in bepaalde culturen. Men bestelt hetzelfde als zijn of haar tafelgenoot om een band te scheppen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tapas of andere food sharing concepten.  Deze vorm is kenmerkend voor de Aziatische gebruiken.

Groepsdruk kan er soms ook voor zorgen dat het moeilijk is om je eigen grenzen aan te houden. Misschien probeer jij gezonde voedingskeuzes te maken terwijl je vrienden graag eten afhalen.

Tip: vertel tegen je familie en vrienden waar je mee bezig bent. Op die manier zijn ze op de hoogte van je situatie en hebben ze meer begrip voor jouw uiteindelijke voedingskeuze.  

Thuis eten met vrienden: tips en tricks

Ga jij binnenkort thuis eten met vrienden? Ben jij degene die gaat koken? Dan kun je vast wel wat tips en tricks gebruiken. Thuis eten met vrienden kan erg stressvol zijn. Vooral wanneer je voor onbekende gaat koken. Maak gebruik van onderstaande tips:

Tips voor het voorbereiden van een etentje met vrienden:

 1. Voorbereiding

  Zorg voor een goede voorbereiding en kies een gerecht wat jij al kent. Haal tijdig alle boodschappen in huis. Een goede voorbereiding is niet voor niets het halve werk. Zorg ervoor dat je alles klaar hebt staan en begin op tijd. Kies een gerecht wat je al vaker hebt gemaakt, zodat je weet hoe het smaakt.

 2. Borrelhapjes

  Start met een welkomstdrankje en borrelplankje wanneer je geen zin hebt om een uitgebreide maaltijd te koken. Ideaal om je gasten te ontvangen en zelf nog wat voorbereidingen te treffen.

 3. Gedekte tafel

  Zorg voor een fijne, gezellige, gestylde tafel. Gebruik hiervoor mooi servies, glazen, waxinelichthouders of dinerkaarsen. Als je klein woont ,kan een ronde tafel perfect zijn om knus samen aan te zitten. Dek van tevoren al de tafel en gebruik hiervoor fijne decoratiespullen. Haal het restaurantgevoel in huis door je tafel mooi op te dekken. Uit onderzoek blijkt dat een mooie gedekte tafel het eten beter laat smaken.

 4. Recept

  Ga voor een makkelijk recept zoals lasagne of een quiche. Ideaal voor grote(re) groepen en altijd goed.

 5. Fijne afsluiter

  Zorg voor een fijne afsluiter of dessert. Sluit af met een koffie, verse munt- of gemberthee en iets lekkers. Bak zelf een cake, koekjes of een heerlijk nagerecht. Een fruitschaal is ook altijd goed.

Thuis eten met vrienden: neem je rust

Ben je druk bezig met het organiseren van een maaltijd omdat je thuis gaat eten met vrienden? Vergeet dan niet om tussendoor je rust te pakken. Denk hierbij aan onderstaande tips:

 • Neem tussendoor je rust en lees een boek of tijdschrift. Creëer je eigen gezellige leeshoek in huis om jezelf terug te trekken.
 • Gasten op bezoek? Let dan op het binnenklimaat. Een goed binnenklimaat heeft een positief effect op onze gezondheid!
 • Is het allemaal te veel en weet je even niet meer waar je moet beginnen? Adem in, adem uit. Het doen van ontspannings– en ademhalingsoefeningen helpt je om tot rust te komen en de boel te relativeren.
 • Houd een dankbaarheid dagboek bij in de vorm van journaling. Heel fijn om voor het slapen gaan in te vullen. 
 • Lees het artikel over brain food. Deze voeding zet je weer aan het denken! Wie weet kun je je gasten hiermee verrassen.

Heeft dit artikel jou zin doen krijgen naar eten met vrienden? Registreer je snel op Westwing en mis geen enkele deal voor de mooiste keukenaccessoires en tafeldecoratie.