Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
houten vissengraat vloer met witte gordijnen

We vinden de zomer heerlijk, als we buiten zijn tenminste. Maar een warm huis en een sauna als slaapkamer? Vreselijk! Vooral wanneer je er niet tijdig aan hebt gedacht om je huis overdag koel te houden, waardoor je ’s avonds urenlang al zwetend naar het plafond ligt te staren. Dat doen we in het vervolg anders! In dit artikel geven we je een aantal handige tips om je hoofd én je huis koel te houden. En ja echt, dat is makkelijker dan je denkt! Wist je bijvoorbeeld dat naast een airco, ventilator of aircooler er ook natuurlijke manieren zijn om je huis koel te houden? Ook daar vertellen we je alles over in dit artikel!

Houd je huis koel, houd de zon buiten

Voor we je allerlei tips en trucjes geven om je huis koel te houden zal je ten eerste toch echt moeten beginnen met de basis: de zon buiten houden! Dit kun je op verschillende manieren doen.

Zonwering

Om de warmte van de zon buiten te houden bestaan er verschillende typen zonwering. Zo kun je op je dakkapel of dakraam semi-doorzichtige zonwering installeren die je gemakkelijk in en uit kunt schuiven. Maar je kunt ook markiezen of uitschuifbare zonneschermen aan je woning bevestigen. Met markiezen houd je voornamelijk je huis koel, en met een zonnescherm houd je een deel van je huis koel én creëer je ook deels schaduw in je tuin. Heb je al zonneschermen, maar zijn deze toe aan een goede schoonmaakbeurt? Lees dan ons artikel over het schoonmaken van een zonnescherm!  

Luiken

Een extra leuke oplossing, omdat het er ook nog eens ontzettend charmant uitziet: luiken! Door de luiken overdag met zonnig weer dicht te doen houd je de hitte van de zon buiten en zal je huis heerlijk koel blijven. Staat er in de winter een gure wind? Ook dan is het fijn om de luiken dicht te houden, zodat de strenge kou buiten blijft en je huis beter geïsoleerd is.

Tip! Passen klassieke luiken niet echt bij jouw huis of jouw smaak? Dan kun je ook kiezen voor strakke rolluiken.

Gordijnen en ramen overdag dichthouden

Een andere manier om de warmte van de zon buiten te houden is door de gordijnen én de ramen overdag dicht te laten. Veel mensen denken hun huis overdag lekker te luchten door de ramen open te zetten, maar dat moet je nou eigenlijk precies niet doen. Wanneer je de ramen open laat, stroomt de warmte namelijk juist naar binnen. Wel is het verstandig om je ramen – indien mogelijk – op ventilatiestand te zetten, zodat er wel voldoende gezonde lucht in huis is. Wanneer de avond valt en het wat is afgekoeld kun je beter wél alle ramen en desnoods de deuren in huis wagenwijd openzetten. Zo kan je huis lekker doorluchten. Doe dit eventueel ook ’s morgens vroeg nog even voordat de temperaturen weer stijgen.

Huis isoleren

Bij het isoleren van een huis denk je waarschijnlijk vooral aan warmte en de energiebesparende resultaten. Oftewel: de warmte blijft in de winter binnenshuis, waardoor je minder stookkosten hebt. Maar andersom werkt dit net zo goed. Als je huis goed is geïsoleerd, kan de warmte ook minder snel je huis binnenglippen. Dus door je huis goed te isoleren houd je je huis koeler!

Natuurlijke manieren om je huis koel te houden

Daarnaast kan de natuur jou ook een handje helpen om je huis koel te houden in de zomer. Dit kun je bijvoorbeeld op drie simpele manieren doen.

1. Plant een boom

Ten eerste kun je een boom planten rondom jouw huis, mits dit mogelijk is uiteraard. Wanneer de boom op de juiste plek staat zorgt dit voor heerlijk verkoelende schaduw en houdt het ontzettend veel zonlicht en dus warmte tegen. Overigens hoef je niet bang te zijn dat je huis hierdoor het hele jaar door een stuk donker wordt, want in het najaar verliezen de meeste bomen gewoon weer hun blad.

Let overigens wel goed op waar je de boom precies plant. Het beste kun je kiezen voor een afstand van 12 meter op de zuidkant of 18 meter aan de westkant van je huis. Heb je alleen plek aan de oostkant? Dan heeft dit helaas weinig zin. Wellicht is de volgende optie dan aantrekkelijk?

2. Klimop

Wil je wel verkoeling, maar liever geen schaduw en blokkering van het daglicht? Dan kun je er ook voor kiezen om klimop tegen de muren van je huis te laten groeien. Dit zorgt er namelijk voor dat de buitenmuren uit de zon blijven waardoor de temperatuur binnenshuis veel aangenamer wordt in de zomer. Daarnaast heeft het ook nog eens een isolerend effect, dus ook nog eens gunstig in de winter!

Let wel goed op wat voor soort klimop je kiest en of jouw huis hiervoor geschikt is. Zo weet je zeker dat je huis niet beschadigd raakt. Daarnaast moet je klimop altijd goed in toom houden en het dus regelmatig snoeien.

3. Groen sedumdak

Heb je een plat dak, of een (platte) uitbouw aan huis? Dan kun je ervoor kiezen deze te ‘bekleden’ met sedum. Oftewel: vetplantjes. Het ziet er niet alleen heel mooi uit, het zorgt er ook voor dat je huis beter geïsoleerd is en het in de zomer dus een stuk minder warm is. Dit scheelt aanzienlijk, want het wordt hierdoor wel zo’n 2 tot 4 graden koeler! Daarnaast is het ook nog eens goed voor de biodiversiteit!

Huis koel houden met een een ventilator, airco of aircooler

Alle bovenstaande tips helpen aanzienlijk om je huis een stuk koeler te houden. Maar we hebben de afgelopen jaren allemaal al meerdere hittegolven meegemaakt waarbij warmterecords keer op keer werden verbroken. In zulke gevallen kunnen ventilatoren, airco’s of aircoolers een fijne toevoeging zijn om beter te kunnen slapen, werken of om überhaupt te kunnen functioneren. Welke van de drie je het beste kunt kiezen is afhankelijk van je voorkeur en budget. Er zit namelijk wel degelijk verschil in deze drie.

Een ventilator zorgt eigenlijk alleen voor luchtverplaatsing, waardoor de gevoelstemperatuur zakt. Het zorgt er dus niet voor dat de temperatuur ook echt daalt. Een airco daarentegen verlaagt wel de temperatuur én de vochtigheidsgraad van de lucht. Ten slotte kun je ook nog kiezen voor een aircooler. Deze blaast gekoelde lucht, maar koelt de ruimte niet per se af en heeft dus eigenlijk een beetje hetzelfde effect als een ventilator. Vergeet overigens niet af en toe je airco schoon te maken! Hoe je dat doet lees je in ons artikel over het schoonmaken van een airco!

Weet je van gekkigheid niet meer wat je kunt doen met dit warme weer? We geven je in ons artikel over wat te doen met warm weer verkoelende tips voor op je vrije dag! Lekker afkoelen in je eigen tuin? Wat dacht je van een duik nemen in je eigen zwemvijver!

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!