lichte beige woonkamer met houten tafel en beige bank

Je huis goed op temperatuur houden is niet altijd eenvoudig. In de zomer blijft je huis vanzelf warm genoeg. In de winter en herfst is het verwarmen is van je huis noodzakelijk. Maar wat is nu de ideale kamertemperatuur in huis? En hoe warm wil je het hebben in de verschillende ruimtes? Ontdek hier alles over de ideale kamertemperatuur in huis.

Wat is een comfortabele kamertemperatuur?

Voor elke kamer van je huis geldt een andere ideale kamertemperatuur. Zo zal je het in de woonkamer lekker warm willen hebben, terwijl in de slaapkamer veel frisse lucht en een koelere temperatuur prettig is. Bovendien zijn er mensen die het sneller koud hebben en mensen die het juist snel te warm hebben. De meningen over wat de ideale comfortabele kamertemperatuur is, zijn dus nogal verdeeld.

Een ideaal gemiddelde voor de kamertemperatuur

In woningen kan een beetje worden gespeeld met de temperatuur per ruimte. Zo kun je in de slaapkamers de verwarming uitzetten, terwijl je hem in de zithoek wat warmer zet. Bedrijven of mensen die klein wonen, zullen een gemiddelde moeten nemen, waar iedereen zich comfortabel bij voelt. Sinds veel huizen zijn uitgerust met centrale verwarming, is de temperatuur in huis vaak 20-23 graden.

Het is goed om in acht te nemen, dat een temperatuur van 23 graden tijdens koude winterse periodes erg warm voelt, het contrast met buiten is dan namelijk zeer groot. Als het buiten juist warm is, bijvoorbeeld 30 graden, dan voelt een temperatuur van 25 graden binnen prima.

Ontspannen van binnen

Maak je kamer nog aangenamer met deze tips voor een gezellige leeshoek. Of verbeter je binnenklimaat met tips als genoeg frisse lucht. Je kan natuurlijk ook de externe wereld even laten voor wat het is en naar binnen kijken. Met deze ontspanningsoefeningen kom je lekker tot jezelf.

Factoren die de warmte beïnvloeden

Eigenlijk is het door de vele variabele factoren onmogelijk om één ideale kamertemperatuur in te stellen. Er zijn naast het seizoen en het weer nog veel andere factoren die het gevoel van warmte in huis beïnvloeden. Ruimtes met veel ramen, zullen veel sneller koud voelen dan ruimtes met weinig ramen. In een woonkamer waar je rustig zit te lezen, is 21 graden best fris. Daarnaast kunnen gordijnen, zeker extra dikke gordijnen, de warmte sterk beïnvloeden.

Verschillende temperatuur in verschillende ruimtes

In verschillende ruimtes heb je een andere behoefte als het aankomt op de temperatuur. Zo is de ideale slaapkamertemperatuur heel anders dan de ideale temperatuur in een woonkamer.

 1. Woonkamer

  In de woonkamer is het prettig om de verwarming iets hoger te zetten. Je brengt hier een groot deel van de dag door. 21 graden is een prima temperatuur voor de woonkamer. Om te besparen kun je de verwarming natuurlijk wat lager zetten en een dikke trui aandoen!

 2. Badkamer

  In de badkamer is een iets hogere temperatuur prettiger. Na het douchen is het niet fijn om in een koude ruimte je te moeten afdrogen en aankleden. Een temperatuur van 23 graden is prima voor de badkamer. Door voor vloerverwarming en een handdoek radiator te kiezen, hoef je niet overal de verwarming zo hoog te zetten.

 3. Slaapkamer

  Misschien droom jij op koude winterdagen van een lekker warm bed? Toch is dat niet bevorderlijk voor je nachtrust. Voor je slaapkamer kun je beter voor minder warmte kiezen en als het kan zelfs een raampje openzetten. In de slaapkamer kom je om te slapen en dat doe je het beste in een koele ruimte. De ideale slaapkamer temperatuur? Rond de 18 graden. Pak er gerust een lekker dik dekbed bij!

Duurzaamheid en de ideale kamertemperatuur

Thuis wil je het natuurlijk lekker warm hebben. Maar de verwarming op de maximale stand zetten is toch niet altijd de beste oplossing. Het scheelt een behoorlijke duit in de portemonnee wanneer je probeert niet altijd maximaal te stoken én bovendien is het een stuk beter voor het milieu om de verwarming iets lager te zetten! Hier volgen enkele tips om bewuster om te gaan met de warmte in huis.

 • Kies er niet voor om het hele huis tot een constante temperatuur te verwarmen.
 • Zet de verwarming ’s avonds laag of uit.
 • Zet de verwarming als je de deur uit gaan laag of uit.
 • Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is zodat er niet te veel warmte verloren gaat.
 • Trek een warme trui aan als je het koud hebt, in plaats van de verwarming hoger te zetten.
 • Zet in de badkamer en slaapkamer de verwarming uit.
 • Het is niet nodig om ‘s ochtends het hele huis te verwarmen als je direct na het ontbijt de deur uit gaat.
 • Wist je dat je je bij een te hoge temperatuur, minder goed kunt concentreren? Het is dus slim om de verwarming in de werkruimte of studeerkamer niet te hoog te zetten.
 • Nog een slimme tip: kies voor groene stroom! Online kun je ontdekken hoe groen jouw huidige stroomleverancier is.

Tips voor de ideale kamertemperatuur

Kies niet voor een standaard kamertemperatuur. Meestal gaat deze niet in elke ruimte op. Kijk dus kritisch naar verschillende ruimtes in huis en bepaal zo voor elke kamer de beste temperatuur. Denk ook na over het soort verwarming dat je gebruikt. De ideale temperatuur met vloerverwarming in de badkamer, is anders dan de temperatuur die je in de woonkamer wilt bereiken. Vloerverwarming is een goede manier om de ruimte gelijkmatig te verdelen door de ruimte. Vloerverwarming is bovendien energiezuinig en te combineren met allerlei soorten vloeren.

Tips voor het instellen van de thermostaat

Nu weet je een heleboel over de beste kamertemperatuur. Maar hoe kun je dan nu je thermostaat het beste instellen? Ontdek de tips hieronder!

 • Als het buiten kouder is koelt het binnen verder af. Je verwarming moet dan dus harder werken om een temperatuur van 21 graden te bereiken.
 • Als je niet thuis bent kun je prima de verwarming laten afkoelen tot 14 graden.
 • ’s Nachts kun je kiezen voor een temperatuur van 15 of 16 graden. In principe staat de verwarming dan uit. Vanaf die 15 graden kun je ook vrij snel de temperatuur in huis opwarmen tot een comfortabele temperatuur.

Vooral tijdens de koudere maanden van het jaar is het prettig om je huis te verwarmen tot een comfortabele temperatuur. Daarnaast kun je kiezen voor warme materialen, vloerkleden, plaids en vachtjes om je huis extra comfortabel te maken. Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis warm aan te kleden.