lichte beige woonkamer met houten tafel en beige bank

Je huis goed op temperatuur houden is niet altijd eenvoudig. In de zomer blijft je huis vanzelf warm genoeg. In de winter en herfst is het verwarmen van je huis noodzakelijk. Maar wat is nu de ideale kamertemperatuur in huis? Welke kamertemperatuur is het beste voor je gezondheid? En hoe warm wil je het hebben in de verschillende ruimtes? Hoe kun je het beste de thermostaat instellen als je niet thuis bent? Ontdek hier alles over de ideale kamertemperatuur in huis.

Wat is kamertemperatuur?

Met kamertemperatuur bedoelen we de leeftemperatuur in huis – en vaak gaat het dan over de woonkamer. Vaak zie je op het etiket van voedingsmiddelen ook staan: ‘bewaren bij kamertemperatuur’. In Nederland ligt de gemiddelde kamertemperatuur rond de 21°C, maar dit verschilt per ruimte en per persoon. Lees snel verder en ontdek wat de ideale kamertemperatuur per ruimte is voor een perfect binnenklimaat – ook voor je gezondheid.

Wat is een comfortabele kamertemperatuur?

Voor elke kamer van je huis geldt een andere ideale kamertemperatuur. Zo zal je het in de woonkamer lekker warm willen hebben, terwijl in de slaapkamer veel frisse lucht en een koelere temperatuur prettig is. Bovendien zijn er mensen die het sneller koud hebben en mensen die het juist snel te warm hebben. De meningen over wat de ideale comfortabele kamertemperatuur is, zijn dus nogal verdeeld. Vanwege gezondheidsredenen wordt voor jongeren en ouderen aangeraden om de thermostaat op minimaal 20 graden te zetten met een maximum temperatuur van 21 graden. Stel de kamertemperatuur niet onder de 18 graden in, omdat je zo de kans loopt dat de muren in je huis vochtig worden. Daarnaast creëer je zo de ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën.

Verschillende temperatuur in verschillende ruimtes

In verschillende ruimtes heb je een andere behoefte als het aankomt op de temperatuur. Zo is de ideale slaapkamertemperatuur heel anders dan de ideale temperatuur in een woonkamer. Vandaar dat een slimme thermostaat een goede uitkomst biedt. Hieronder lees je hoe je deze het best in kunt stellen.

Wat is de ideale kamertemperatuur voor de woonkamer?

In de woonkamer is het prettig om de verwarming iets hoger te zetten. Je brengt hier een groot deel van de dag door. 21 graden is een prima temperatuur voor de woonkamer. Om te besparen kun je de verwarming natuurlijk wat lager zetten – en je wat warmer aandoen!

Welke temperatuur voor de badkamer?

In de badkamer is een iets hogere temperatuur prettiger. Na het douchen is het niet fijn om in een koude ruimte je te moeten afdrogen en aankleden. Een temperatuur van 23 graden is prima voor de badkamer. Heb je geen slimme thermostaat? Door voor vloerverwarming en een handdoek radiator te kiezen, hoef je niet overal de verwarming zo hoog te zetten.

Welke kamertemperatuur voor de slaapkamer?

Misschien droom jij op koude winterdagen van een lekker warm bed? Toch is dat niet bevorderlijk voor je nachtrust. Voor je slaapkamer kun je beter voor minder warmte kiezen en als het kan zelfs een raampje openzetten. In de slaapkamer kom je om te slapen en dat doe je het beste in een koele ruimte. De ideale slaapkamer temperatuur? Rond de 18 graden. Pak er gerust een lekker dik dekbed bij! Meer tips om beter te kunnen slapen vind je in ons artikel over dit onderwerp.

Heb je het nog steeds erg fris met een kamertemperatuur van 21 graden en zet je de temperatuur liever niet hoger? Kies dan voor een fijne badmat, een heerlijk plaid op de bank en een lekker warm dekbed om onder te kruipen! Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal – met kortingen tot 70% – om je huis én jezelf warm aan te kleden.

Eén ideale kamertemperatuur bestaat helaas niet

In woningen kan een beetje worden gespeeld met de temperatuur per ruimte. Zo kun je in de slaapkamers de verwarming uitzetten, terwijl je hem in de zit- of leeshoek wat warmer zet. Bedrijven of mensen die klein wonen, zullen een gemiddelde moeten nemen, waar iedereen zich comfortabel bij voelt. Sinds veel huizen zijn uitgerust met centrale verwarming, is de temperatuur in huis vaak rond de 21-23 graden.

Het is goed om in acht te nemen, dat een temperatuur tussen de 21 en 23 graden tijdens koude winterse periodes erg warm voelt, het contrast met buiten is dan namelijk zeer groot. Als het buiten juist warm is, bijvoorbeeld 30 graden, dan voelt een temperatuur van 25 graden binnen prima.

Factoren die de warmte beïnvloeden

Eigenlijk is het door de vele variabele factoren onmogelijk om één ideale kamertemperatuur in te stellen. Er zijn naast het seizoen en het weer nog veel andere factoren die het gevoel van warmte in huis beïnvloeden. Ruimtes met veel ramen, zullen veel sneller koud voelen dan ruimtes met weinig ramen. In een woonkamer waar je rustig zit te lezen, is 21 graden best fris. Daarnaast kunnen gordijnen, zeker extra dikke gordijnen, de warmte sterk beïnvloeden.

Welke kamertemperatuur instellen als je niet thuis bent?

Ga je op vakantie? Of ga je een dagje weg? Wat doe je dan met de thermostaat? De ideale kamertemperatuur voor wanneer je niet thuis bent is gebaseerd op hoe lang je weg blijft. Ben je op het werk en is er verder niemand thuis? Dan kun je de verwarming gerust uitzetten voor die dag.

Ga je op vakantie? Dan kun je beter de thermostaat op een gematigde temperatuur instellen – zo rond de 14 graden – anders kan de temperatuur dermate zakken met vochtproblemen tot gevolg. Heb je een digitale thermostaat? Zet dan de dag voor de terugkomst de verwarming hoger zo heb je een fijn verwarmd huis als je thuis komt.

Duurzaamheid en de ideale kamertemperatuur

Thuis wil je het natuurlijk lekker warm hebben. Maar de verwarming op de maximale stand zetten is toch niet altijd de beste oplossing. Het scheelt een behoorlijke duit in de portemonnee wanneer je probeert niet altijd maximaal te stoken én bovendien is het een stuk beter voor het milieu om de verwarming iets lager te zetten! Hier volgen enkele tips om bewuster om te gaan met de warmte in huis.

 • Kies er niet voor om het hele huis tot een constante temperatuur te verwarmen.
 • Zet de verwarming ’s avonds laag of uit.
 • Zet de verwarming als je de deur uit gaan laag of uit.
 • Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is zodat er niet te veel warmte verloren gaat.
 • Trek een warme trui aan als je het koud hebt, in plaats van de verwarming hoger te zetten.
 • Zet in de badkamer en slaapkamer de verwarming uit.
 • Het is niet nodig om ‘s ochtends het hele huis te verwarmen als je direct na het ontbijt de deur uit gaat.
 • Wist je dat je je bij een te hoge temperatuur, minder goed kunt concentreren? Het is dus slim om de verwarming in de werkruimte of studeerkamer niet te hoog te zetten. Heb je last van concentratieproblemen? Lees dan eens ons artikel over dit onderwerp. Hier ontdek je hoe je met de pomodoro techniek je concentratie kunt verbeteren.
 • Nog een slimme tip: kies voor groene stroom! Online kun je ontdekken hoe groen jouw huidige stroomleverancier is.

Tips voor het bereiken van de ideale kamertemperatuur

Kies niet voor een standaard kamertemperatuur. Meestal gaat deze niet in elke ruimte op. Kijk dus kritisch naar verschillende ruimtes in huis en bepaal zo voor elke kamer de beste temperatuur. Denk ook na over het soort verwarming dat je gebruikt. De ideale temperatuur met vloerverwarming in de badkamer, is anders dan de temperatuur die je in de woonkamer wilt bereiken. Vloerverwarming is een goede manier om de ruimte gelijkmatig te verdelen door de ruimte. Vloerverwarming is bovendien energiezuinig en te combineren met allerlei soorten vloeren.

Tips voor het instellen van de thermostaat

Nu weet je een heleboel over de beste kamertemperatuur. Maar hoe kun je dan nu je thermostaat het beste instellen? Ontdek de tips hieronder!

 • Als het buiten kouder is koelt het binnen verder af. Je verwarming moet dan dus harder werken om een temperatuur van 21 graden te bereiken.
 • Als je niet thuis bent kun je prima de verwarming laten afkoelen tot 14 graden.
 • ’s Nachts kun je kiezen voor een temperatuur van 15 of 16 graden. In principe staat de verwarming dan uit. Vanaf die 15 graden kun je ook vrij snel de temperatuur in huis opwarmen tot een comfortabele temperatuur.

Veelgestelde vragen over de kamertemperatuur in huis

Hopelijk weet je nu wat de ideale kamertemperatuur voor jouw huis is. Eerder schreven we nog veel andere artikelen over het onderwerp wellbeing.

Vooral tijdens de koudere maanden van het jaar is het prettig om je huis te verwarmen tot een comfortabele temperatuur. Daarnaast kun je kiezen voor warme materialen, vloerkleden, plaids en vachtjes om je huis extra comfortabel te maken. Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis warm aan te kleden.